Hjemmelavet flydende stevia: Næringsstoffer og opskrift

Vi vil vise dig de trin, du skal følge for at lave hjemmelavet flydende stevia, et sødemiddel, der kan erstatte sukker i mange opskrifter.
Hjemmelavet flydende stevia: Næringsstoffer og opskrift
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Flydende stevia er et sødemiddel, der kan laves hjemme. På denne måde kan du få et produkt, der kan forbedre smagen i mange opskrifter uden at give ekstra kalorier.

Det kan være nyttigt, når du planlægger en diæt med det formål at tabe dig, da du skal skabe et underskud, der lader dig mobilisere og oxidere fedtstoffer. Dette vil bidrage til at forbedre din samlede kropssammensætning.

Inden vi går i gang, skal det bemærkes, at stevia indgår i gruppen af naturlige sødemidler. De fleste sødestoffer er kunstige, og disse har en mere alvorlig indvirkning på vores krop.

Vi taler her om udvikling af patologier på mellemlang sigt, selv om der stadig er meget debat om dette. Det, der står klart, er, at man bør undgå at bruge kunstige sødestoffer for meget og bruge dem med måde.

Dyrkning af stevia og fremstilling af sødestoffet

Det er vigtigt at nævne, at stevia kommer fra planten af samme navn. Dens blade er søde, og det er derfra, tilsætningsstoffet udvindes – et tilsætningsstof, der kan ændre de organoleptiske egenskaber af visse fødevarer.

Så det første skridt til at lave flydende stevia derhjemme er at dyrke planten. Du skal blot plante frøene i en potte og placere den på en terrasse eller i en have. Du kan få flere oplysninger om den bedste måde at gøre dette på ved at kigge på artiklen, der linkes til i bunden af denne artikel.

Når planten udvikler sine blade, skal du blot klippe dem. Du vil derefter kunne udvinde de glykosidforbindelser, der giver den søde smag. Du skal naturligvis skylle produktet godt for at sikre, at rester af jord eller støv på overfladen fjernes ordentligt.

Du skal derefter skære bladene i julienne-strimler med en kniv og lade dem tørre i et par dage i solen. En dehydrator kan også bruges til samme formål. Det næste skridt er at lægge bladene i en beholder og dække dem med vodka.

Der kan bruges forskellige likører, men vodka er den med mindst smag, så det vil ikke påvirke det endelige produkts organoleptiske kvalitet. Dæk beholderen til, og lad dem stå et mørkt sted i mindst 24 timer. Efter denne tid sies bladene, og alkoholen fjernes.

Sødetabletter

Dyrk stevia-planten derhjemme, og brug bladene til at fremstille flydende stevia.

For at fjerne alkoholen opvarmes væsken i en gryde uden at koge den. Du skal opvarme den i ca. 30 minutter, så der dannes en sirup. Det sidste trin er at opbevare den resulterende væske i en mørk beholder. Du bør opbevare den i køleskabet – i højst tre måneder.

Fordele ved stevia

Forbruget af stevia kan være gavnligt for at hjælpe med at forbedre den samlede kropssammensætning og dermed reducere mængden af kalorier i kosten.

Enkle sukkerarter er ikke blot rige på kalorier, men de kan også fremme problemer som insulinresistens og diabetes. Det viser forskning, der er offentliggjort i tidsskriftet Current Diabetes Reports. At reducere deres indtag er nøglen til at opnå en god sundhedstilstand.

Men for virkelig at få en positiv effekt skal du overveje en hel række generelle vaner. Det er f.eks. vigtigt at fremme regelmæssig fysisk træning med særlig vægt på styrketræning.

Dette stimulerer muskelhypertrofi, hvilket giver større effektivitet i udnyttelsen af energisubstrater. Det vil også hjælpe dig med at bruge flere kalorier i hvile, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Frontiers of Hormone Research.

Stevia i pulverform, selvom man også kan få flydende stevia

Brug stevia med måde, ligesom du gør med sukker og andre sødemidler.

Alt, hvad der glimter, er ikke guld. Misbrug af sødestoffer kan føre til skadelige ændringer i tarmmikrobiotaen.

Regelmæssigt forbrug af disse elementer har vist sig at reducere tætheden og diversiteten af mikroorganismer, der lever i fordøjelseskanalen. Resultatet er en øget risiko for at udvikle inflammatoriske patologier og opleve problemer med hensyn til udnyttelse af næringsstoffer.

Derfor er den bedste løsning at moderere forbruget af søde fødevarer, uanset om de indeholder simpelt sukker eller sødestoffer. Frem for alt vil det være nødvendigt at fremme indtagelsen af friske fødevarer, der normalt har en høj næringstæthed.

Lav flydende stevia derhjemme

Som du har set, er det muligt at lave flydende stevia derhjemme ret nemt og dermed opnå et tilsætningsstof, der kan bruges til at forbedre de organoleptiske egenskaber af visse produkter.

Det indeholder ingen kalorier, så det vil ikke påvirke kaloriebalancen i din kost negativt. Det bør dog indtages med måde for at undgå ændringer i sammensætningen af mikrobiotaen på mellemlang sigt.

Afslutningsvis skal man huske på, at mange af de tilsætningsstoffer, der indgår i industrielt forarbejdede produkter, er af lav kvalitet. Du finder dem som E-numre. Hvis flere af disse elementer optræder i ingredienslisten, kan det være et tegn på, at den pågældende fødevare ikke er stærkt anbefalelsesværdig i en sund kost. Det er altid bedst at prioritere friske ingredienser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Moghetti, P., Bacchi, E., Brangani, C., Donà, S., & Negri, C. (2016). Metabolic Effects of Exercise. Frontiers of hormone research47, 44–57. https://doi.org/10.1159/000445156
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.