13 husråd mod forstoppelse hos børn

I dagens artikel giver vi dig 13 naturlige husråd til behandling af forstoppelse hos børn, som ikke udgør nogen risiko for deres helbred.
13 husråd mod forstoppelse hos børn
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 25 december, 2023

Forstoppelse hos børn bør ikke behandles med de konventionelle afføringsmidler, som voksne bruger. Disse stoffer har en irriterende virkning på tarmen, der kan forringe dens funktion, især hvis de misbruges i en tidlig alder. I dagens artikel giver vi dig 13 naturlige og hjemmelavede midler mod forstoppelse hos børn, der ikke udgør nogen risiko for deres helbred.

Forstoppelse hos børn

Forstoppelse er et almindeligt problem hos børn, der er kendetegnet ved sjældne afføringer og hård eller tør afføring. Derudover kan børn have et af disse tegn:

 • Smerter ved tømning af tarmene.
 • Mindre end 3 afføringer om ugen.
 • Ubehag og mavesmerter.
 • Spor af flydende eller pastaagtig afføring i undertøjet (et tegn på fækal retention).
 • Blod på overfladen af hård afføring.
 • På grund af smerterne og ubehaget kan barnet vise tegn på at holde trangen til at gå på toilettet tilbage. For eksempel ved at krydse benene, klemme ballerne hårdt sammen eller vride kroppen.

Mange tilfælde af forstoppelse i barndommen er ikke alvorlige og kan løses med ændringer i kost og toiletvaner. Andre faktorer kan dog ikke udelukkes, såsom følelsesmæssige problemer eller en stillesiddende livsstil.

Hvis problemet fortsætter, og du ikke kender årsagen, bør du gå til lægen for at få udført de relevante tests. På den måde kan enhver sygdom udelukkes, og en passende behandling kan ordineres.

Hjemmemidler til at lindre forstoppelse hos børn

Som nævnt kan dette problem for det meste løses derhjemme med nogle enkle trin og midler.

1. Olivenolie

Olivenolie kan bruges til at behandle forstoppelse hos børn

En spiseskefuld olivenolie på tom mave er en idiotsikker behandling af forstoppelse, som bekræftet af en undersøgelse foretaget af det føderale universitet i São Paolo. Børn reagerer ofte hurtigt på denne enkle behandling, som kan opretholdes i et par uger, indtil problemet er løst.

 • Ekstra jomfruolivenolie fungerer som et mildt afføringsmiddel og er en virkelig sund fødevare, der er vigtig i en afbalanceret kost.
 • Ud over at tage det på tom mave, kan du også bruge det som salatdressing.

Kan du lide denne artikel? Vi anbefaler også, at du læser: 10 nye og overraskende egenskaber ved ekstra jomfru olivenolie

2. Æbler

Forskellige typer æbler

Æbler er frugter med et stort indhold af fibre, fruktose og sorbitol, som kan regulere din fordøjelse, afhængigt af hvordan du spiser dem. Dette bekræftes i en undersøgelse foretaget af forskeren Johnson W. McRorie.

 • Dit barn bør spise et æble med skræl om morgenen for at bekæmpe forstoppelse. Vi anbefaler, at du kun køber økologiske æbler for at undgå pesticider.

3. Svesker

Svesker er et andet fremragende mildt afføringsmiddel, der naturligt hjælper med at forebygge forstoppelse hos børn. En undersøgelse foretaget af Lodz University of Technology (Polen) bekræfter dette faktum.

Giv dit barn tre til fire svesker som det første om morgenen sammen med morgenmaden. Du bør lægge dem i blød natten over. En anden måde at introducere dem på er i form af juice, alene eller blandet med æblejuice, hvis barnet ikke kan lide smagen.

4. Kiwi kan behandle forstoppelse hos børn

Kiwi er glimrende mod forstoppelse hos børn

Kiwi er en anden frugt, der er yderst gavnlig for en sund tarmfunktion. Mange mennesker spiser kiwi hver morgen for at lette tarmfunktionen takket være deres fiber- og enzymindhold.

 • Kiwier kan spises alene eller kombineres med æbler og blommer til en lækker og nærende smoothie, som dit barn vil elske.

5. Hørfrø

Hørfrø er en velkendt behandling mod forstoppelse. Bare husk, at du skal lægge frøene i blød i vand natten over.

 • Når frøene lægges i blød, frigiver de opløselige fibre.
 • Om morgenen skal dit barn drikke både frøene og vandet. Det er mere sikkert at bruge knuste frø.
 • Du kan også tilsætte dem til havregrøden eller blande dem med yoghurt eller frugt. På denne måde vil den gelatinøse konsistens ikke være så mærkbar.

Børn bør tage en halv teskefuld om dagen. Denne mængde bør ikke overskrides, og det er vigtigt, at de drikker nok vand.

6. Chiafrø

Chiafrø fungerer på samme måde som hørfrø, som denne undersøgelse foretaget af University of Veterinary and Animal Sciences i Lahore (Pakistan) bekræfter.

 • Når man lægger dem i blød i vand, frigiver de fibre.
 • Det skaber aktivitet i fordøjelseskanalen uden at irritere tarmen.

Du vil måske også gerne læse:  Hurtigt vægttab med citron, ingefær og chiafrø

7. Citronsaft til at lindre forstoppelse hos børn

Citronsaft i glas

Et glas varmt vand med saften fra en halv citron får fordøjelseskanalen til at slappe af og øger tarmbevægelserne. Dette er en af de enkleste og mest naturlige behandlinger for forstoppelse hos børn.

Ingredienser

 • 200 ml vand
 • Saften af 1 citron

Fremgangsmåde

 • Varm vandet op til en behagelig temperatur, og tilsæt citronsaften.
 • Drik blandingen på tom mave.

8. Honning

Honning har en mild afførende virkning og reducerer også betændelse i tarmen. Derfor kan det indgå blandt de effektive foranstaltninger til behandling af forstoppelse. Det bør dog ikke gives til børn under 2 år.

9. Havregryn

Havregryn er et af de kornprodukter, der er rigest på fibre, og er et ideelt valg til børn med forstoppelse. Fuldkorn er fødevarer, der kan forbedre både afføringens konsistens og hyppighed. De kan tilsættes supper, bouillon, gryderetter, kiks, småkager, smoothies osv.

Ifølge data fra en undersøgelse offentliggjort i Journal of Medicinal Food forbedrede indtagelsen af havre hos børn i alderen 7 til 12 år i to uger nogle gastrointestinale symptomer såsom fornemmelsen af ufuldstændig tømning.

10. Fiberhusk mod forstoppelse hos børn

Fiberhusk i glas

Fiberhusk er en frøskal, der har en balancerende effekt på tarmen. Det er et afføringsmiddel, der tilfører væske og fylde til afføringen.

Det kan tilsættes børns måltider. Det anbefales dog ikke at bruge denne type produkter til børn uden først at konsultere en sundhedsprofessionel.

11. Vand

Hvis fiberindtaget øges, skal børn også drikke mere vand for at fordøje det godt og sikre, at det har den ønskede effekt på mave-tarmtransit.

Du skal sørge for, at dit barn drikker vand hele dagen. Faktisk kan dehydrering også være en årsag til forstoppelse hos børn, hvilket bekræftes af denne undersøgelse udført af Nestlé Water Institute.

12. Massage

Blid massage af barnets mave afslapper musklerne og hjælper med at stimulere tarmaktiviteten. Om aftenen, når de går i seng, kan du massere dem lidt på maven. Det er vigtigt, at du følger tarmens vej.

 • Start over højre lyske.
 • Gå ned under ribbenene.
 • Gå til ribbenene på venstre side.
 • Bevæg dig ned til venstre lyske.

13. Ændringer i rutinen, når man går på toilettet

Ændring af mønstre og adfærd i forbindelse med tømning kan forbedre forstoppelse hos børn. At vænne dem til at gå på toilettet efter måltiderne kan være det første skridt mod at etablere en positiv rutine.

Hvis du er i gang med at pottetræne dit barn, og der opstår forstoppelse, kan det være en fordel at vente på, at det går over, før du fjerner bleen helt.

Nogle flere råd til behandling af forstoppelse hos børn

Kost og toiletvaner er to af grundpillerne i behandlingen og forbedringen af dette problem. Men de skal også være baseret på andre sunde vaner.

 • Det er vigtigt, at børn har et aktivt liv, og at de dyrker motion og leger udendørs.
 • Fibre er en vigtig del af kosten, men de skal tilbydes som en del af en afbalanceret og komplet kost, der også indeholder tilstrækkeligt med fedt og protein.
 • Nogle fødevarer er ikke anbefalelsesværdige i denne situation. For eksempel er det tilrådeligt at undgå for meget mælk og frugtjuice samt kulsyreholdige drikke, fastfood og stegt mad.

Alle de nævnte midler er effektive til at forbedre og løse (i nogle tilfælde) dette problem uden brug af medicin, suppositorier eller lavementer.

Når det er sagt, skal du være opmærksom på nogle tegn, der kræver øjeblikkelig konsultation med din læge. Disse er feber, manglende appetit, vægttab, blod i afføringen, oppustet mave, smerter ved afføring og rektal prolaps.

Forstoppelse hos børn kan forbedres med nogle hjemmemidler

Sjældne afføringer eller hård afføring kan være almindeligt blandt børn. Ofte skyldes det ændringer i kosten eller vanskeligheder med at lære at gå på toilettet.

I de fleste tilfælde er det midlertidigt og forbedres med en ændring i kosten, ordentlig hydrering og fysisk aktivitet. Men for at undgå komplikationer og udelukke mere alvorlige problemer, skal du sørge for at konsultere din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arnaud M. J. Mild dehydration: a risk factor for constipation? European Journal of Clinical Nutrition.  Diciembre 2003. Suppl 2: S88-95.
 • Gibas-Dorna M, Piatek J. Funcional constipation in children – evaluation and management. Przeglad Gastroenterologiczny. 2014. 9 (4): 194-199.
 • Mayo Clinic. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
 • Milala J, Kosmala M, et al. Plum pomaces as a potential source of dietary fibre: composition and antioxidant properties. Journal of Food Science and Technology. Octubre 2013. 50 (5): 1012-1017.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Tratamiento para el estreñimiento en los niños. Mayo 2018.
 • Paruzynski H, Korczak R, et al. A pilot and feasability study of oatmeal consumption in children to assess markers of boewl function. Journal of Medicinal Food. Mayo 2020. 23 (5): 554-559.
 • Sun J, Bai H, et al. Effects of flaxseed supplementation on functional constipation and quality life in a Chinese population: a randomized trial. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2020. 29 (1): 61-67.
 • Ullah R, Nadeem M, et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. Journal of Food Science and Technology. Abril 2016. 53 (4): 1750-1758.
 • The Royal Children Hospital Melbourne. Constipation. Agosto 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.