De 10 mest eksotiske frugter i verden og deres egenskaber

I denne artikel vil vi fortælle dig alt om de mest spændende eksotiske frugter i verden og lære dig om deres anvendelse og egenskaber.
De 10 mest eksotiske frugter i verden og deres egenskaber
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 20 september, 2023

Eksotiske frugter kommer ofte fra fjerne lande eller fra et klima, der er meget anderledes end det, vi er vant til. Derfor er det at smage på denne type frugt en måde at rejse på gennem smag, duft og farve.

Nogle er allerede velkendte i hele verden, såsom ananas, kokosnød og avocado. På den anden side er der andre mere lokale sorter med mærkelige former og teksturer.

Vil du vide mere om nogle af dem, hvordan man spiser dem, og hvilke egenskaber eller næringsstoffer de har? Vi fortæller dig mere om dem nedenstående!

10 spændende og eksotiske frugter

Som sagt bruges udtrykket eksotiske frugter til at betegne alle de frugter, der normalt ikke er almindelige i de lande, hvor vi bor.

Mange kommer fra tropiske og subtropiske lande, da denne type klima favoriserer væksten af et stort antal forskellige arter og sorter.

For nogle få årtier siden kunne de kun spises lokalt. Derfor var det den lokale befolkning og de rejsende, der glædede sig over alle de nuancer og overraskelser, som eksotiske frugter kan byde på.

I dag er det dog mere almindeligt at finde dem på markeder i flere lande takket være den øgede efterspørgsel og udvidelsen af handelen. Så måske kan du få mulighed for at genkende og smage nogle af de 10 eksemplarer, som vi vil fortælle dig om nedenstående!

1. Stjernefrugt

Stjernefrugt
Stjernefrugten, der stammer fra Indonesien, Malaysia og Filippinerne, er en af de smukkeste eksotiske frugter, man kan finde.

Stjernefrugten, der stammer fra Indonesien, Malaysia og Filippinerne, er en af de smukkeste eksotiske frugter, vi kan finde. Frugten er lille, oval og gul i farven.

Den har en syrlig til sød smag og en fast, knasende konsistens. Den kan spises hel, men når den er skåret over, har den en flot stjerneform. Det gør den til et perfekt dekorativt element i grønne salater, garniture eller frugtsalater.

Takket være dens indhold af karoten er det en meget velegnet frugt til hudens sundhed. Som foreslået af Zerres og Stahl har denne forbindelse evnen til at tage sig af hudens fugtindhold, elasticitet og struktur.

Kunne du lide denne artikel? Vi tror også, du vil kunne lide at læse den: Mangel på B2-vitamin: Hvad er konsekvenserne?

2. Eksotiske frugter: Jackfrugt

Jackrugt er eksempel på eksotiske frugter
Frugten skal bruges så hurtigt som muligt efter modning, da den kan udvikle en meget stærk smag.

Den kommer fra Malaysia og Indien. I andre asiatiske lande, såsom Sri Lanka og Bangladesh, spises den i overflod og har været en vigtig kilde til ernæring i tider med knaphed.

Jackfrugttræet producerer meget store frugter, som kan veje mere end 20 kilo.

Den spiselige del er frugtkødet, som skifter fra hvidt til orange, når det modnes. Det får også en sødere smag, som nogle forbinder med banan eller mango.

Men det er takket være konsistensen, at forbruget af dette eksemplar er stort. Den har et ensartet frugtkød og flosser let, så den er i de senere år blevet brugt som køderstatning i vegetariske retter.

3. Soursop

Soursop frugt
De vigtigste aktive komponenter i frugten er acetogenin, alkaloider og flavonoider.

Soursop er et træ, der stammer fra Caribien og Mellemamerika, men i dag har dyrkningen spredt sig til andre områder.

Dens frugter er mørkegrønne, ovale og har et syrligt og aromatisk frugtkød. Den kan spises alene eller bruges i tilberedninger som smoothies, desserter og is.

Ifølge data offentliggjort i Molecules kan denne frugt hjælpe med at forbedre diarréepisoder. Derudover er den også velegnet til dem, der lider af gastritis og mavesår.

4. Mangosten

Mangosten
Det hvide, saftige frugtkød har en let syrlig og sødlig smag.

Mangosten er en af de eksotiske frugter, der markedsføres mest som kosttilskud. Den findes i form af juice og andre former for drikkevarer.

Tilstedeværelsen af xantoner har bragt den i forskernes søgelys med henblik på at udvikle nye lægemidler mod kroniske og degenerative sygdomme. Det kan man læse i en artikel udgivet i Food and Chemical Technology.

Den friske frugt er mellemstor, og dens skræl er lilla. Når man vælger den, skal den være skinnende, fast og uden mange blå mærker.

Når man vil spise den, halverer man den med en savtakket kniv uden at dele den helt. På den måde kan man fjerne skrællen og blotlægge det hvide indre. Dens segmenter deler sig som en appelsin og kan spises alene eller tilsættes juice og smoothies.

5. Kiwano

Kiwano er eksempel på eksotiske frugter
Frugtens smag er blevet sidestillet med en kombination af banan og passionsfrugt.

Denne frugt kommer fra Afrika og tilhører samme familie som agurk og melon. Faktisk er den kendt under navnene hornagurk eller afrikansk melon.

Når den er moden, har den grønt kød med hvide kerner, og dens udseende er lidt gelatineagtigt. Alle dele af melonen er spiselige, selvom de fleste kun spiser indersiden.

Som rapporteret i Processes er kiwianoen interessant på grund af de mange mineraler, den indeholder: Kalium, fosfor, magnesium, calcium, jern og zink (blandt andre).

Den kan bruges i salater, frugtsalater eller sammen med yoghurt. Derudover er det også almindeligt at krydre den med lidt sukker. Således tilberedt minder dens smag om en blanding af banan og kiwi. Man skal være forsigtig, når man skræller den, da dens yderside er dækket af små torne.

Du vil måske også gerne læse denne artikel: Astringerende frugter: Liste, fordele og anvendelser

6. Buddhas hånd

Buddhas hånd er navnet på en frugt
Som fødevare bruges Buddhas hånd i frugtkonserves.

Buddhas hånd er uden tvivl en af de mest spændende eksotiske frugter på markedet. Det er en citrusfrugt, hvor frugten er delt op i sektioner, der ligner fingrene på en hånd.

Den bruges også anderledes end de fleste andre frugter, da den næsten ikke har noget frugtkød. I Kina og Japan bruges den til at give duft til tøj eller huse og er en af de sædvanlige offergaver til Buddha.

Den deler næringssammensætning med andre planter i samme slægt. Som man kan læse i Journal of Epidemiology, kan den være gavnlig for vores helbred, da den er blevet sat i forbindelse med en lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme.

7. Dragefrugt

Pink dragefrugt er eksempel på eksotiske frugter
Fordelene ved dragefrugt tilskrives dens antioxidant egenskaber og dens indhold af phenoler og betacyaniner.

Dette er en meget slående frugt på grund af dens pink farve. I dag er det ret nemt at finde den frisk eller frossen på markeder i flere lande.

Dens ernæringsmæssige sammensætning skiller sig ud ved bidraget af forskellige antioxidantforbindelser, såsom C-vitamin og polyphenoler.

Ifølge forfatterne til en artikel offentliggjort i Frontiers in Pharmacology kan en kost rig på polyfenoler være med til at reducere risikoen for at lide af visse sygdomme. Disse omfatter hjerte-kar-problemer, neurodegenerative sygdomme, kræft, diabetes og inflammatoriske lidelser.

Dragefrugtens skræl er ret sej, men indeni gemmer der sig et blødt, sødt frugtkød fuld af spiselige frø. Det spises med en ske (ligesom kiwi eller avocado), men det kan også bruges i smoothies, frugtsalater og salater.

8. Rambutan

Rambutan i kurv
Frugten kan spises frisk eller forarbejdes til pickles og syltetøj.

Den stammer fra Malaysia og Indonesien, og der er masser af den på markeder i hele Sydøstasien. Den tilhører samme familie som litchi, en anden eksotisk frugt, der er noget mere kendt og også meget sund.

Rambutanen er lille med en rød, pigget yderskal og et hvidt, saftigt indre. Den tilberedes på samme måde som mangosten og spises som bordfrugt eller i frugtsalater. I dette tilfælde skal kernerne fjernes.

Den har et påfaldende højt indhold af antioxidanter og kan betragtes som en god kilde til C-vitamin (ligesom kiwi eller appelsin).

Som man kan læse på siden fra National Institutes of Health, er dette vitamin nødvendigt for at producere kollagen, for at forbedre optagelsen af jern og for immunsystemets normale funktion.

9. Eksotiske frugter: Kumquat

Kumquat
Der findes mange varianter af denne frugt, fx Hong Kong kumquat, meiwa kumquat og jiangsu kumquat.

Kumquat kommer fra Kina og er en lille frugt, der også kaldes en kinesisk appelsin.

Den kan nydes hel, da den er på størrelse med vindruer, og skrællen er spiselig. I modsætning til andre citrusfrugter (en gruppe, som kumquat også tilhører ) er skrællen ret sød i modsætning til det sure indre.

På det ernæringsmæssige plan skiller den sig ud med sit indhold af C-vitamin, carotener, pektiner og polyfenoler. Takket være alle disse har den en række virkninger på kroppen, som er gavnlige for hjerte-kar-sundheden. Ifølge forfatterne Liu, Lou, et al:

 • Regulering af udtrykket af antiinflammatoriske markører.
 • Beskyttelse af arterievæggen.
 • Fald i blodtrykket.

10. Durian

Durian er eksempel på eksotiske frugter
Af de mere end 30 katalogiserede arter er det kun Durio zibethinus, der er spiselig. I mange dele af Asien betragtes den som et afrodisiakum.

På sidstepladsen har vi denne frugt, der har fået ry for at være en af de mest ildelugtende i verden. Den er ret svær at finde uden for sin oprindelsesregion, men en tur til Thailand, Malaysia eller Singapore er måske en lille smagsprøve værd.

Ja, oplevelsen er måske kun egnet for de mest vovede. Selvom der findes mange varianter med forskellige nuancer (fra den sødeste til den mest bitre), er duften næsten umiskendelig. Så meget, at det er blevet almindeligt at forbyde dem i offentlige transportmidler og på nogle hoteller.

Kender du nogen af disse 10 eksotiske frugter?

Det er muligt, at du gør, da nogle af dem kan findes meget langt væk fra deres oprindelsesland.

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at spise frugt hver dag. De er lette, vanddrivende, giver fibre og en stor mængde vitaminer og mineraler, blandt andre næringsstoffer.

Eksotiske frugter kan inkluderes blandt de anbefalede daglige portioner af denne gruppe. Man skal dog huske på, at det er tilrådeligt at vælge frugter, der er i sæson og dyrkes lokalt eller så tæt på sæsonen som muligt.

Det betyder ikke, at man ikke kan prøve kumquat, dragefrugt, jackfrugt eller soursop. Men det er bedst at gøre det fra tid til anden og benytte sig af ture til at smage dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Luo, X., Wang, J., Chen, H., Zhou, A., Song, M., Zhong, Q., Chen, H., & Cao, Y. (2020). Identification of Flavoanoids From Finger Citron and Evaluation on Their Antioxidative and Antiaging Activities. Frontiers in nutrition7, 584900. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7649818/
 • Mutakin, M., Fauziati, R., Fadhilah, F. N., Zuhrotun, A., Amalia, R., & Hadisaputri, Y. E. (2022). Pharmacological activities of soursop (Annona muricata Lin). Molecules. 27 (4): 1201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8878098/
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. (2019, 18 de diciembre). Vitamina Chttps://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol/
 • Ovalle-Magallanes, B., Eugenio-Pérez, D., & Pedraza-Chaverri, J. (2017). Medicinal properties of mangosteen (Garcinia mangostana L.): A comprehensive update. Food and Chemical Toxicology, 109 (1), 102-122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28842267/
 • Paśko, P., Galanty, A., Zagrodzki, P., Luksirikul, P., Barasch, D., Nemirovski, A., & Gorinstein, S. (2021). Dragon Fruits as a Reservoir of Natural Polyphenolics with Chemopreventive Properties. Molecules (Basel, Switzerland)26(8), 2158. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8070077/
 • Rudrapal, M., Khairnar, S. J., Kahn, J., Bin Dukhyil, A., Azam, Ansari, M., Alomary, M. N., Alshabrmi, F. M., Palai, S., Kumar Deb, P., & Debi, R. (2022). Dietary polyphenols and their role in oxidative stress-induced human disease: insights into protective effects, antioxidant potentials and mechanism(s) of action. Frontiers in Pharmacology. 13. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.806470/full
 • Seregelj, V., Sovljanski, O., Tumbas Saponjac, V., Vulic, J., Cetkovic, G., Markov, S., & Canadanovic-Brunet, J. (2022). Horned melon (Cucumis metuliferus E. Meyer ex. Naudin). Current knowledge on its phytochemicals, biological benefits and potential applications. Processes, 10 (1), 94. https://www.mdpi.com/2227-9717/10/1/94
 • Tsong, J. L., Goh, L. P. W., Gansau, J. A., & How, S. E. (2021). Review of Nephelium lappaceum and Nephelium ramboutan-ake: A High Potential Supplement. Molecules (Basel, Switzerland)26(22), 7005. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620321/
 • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., & Kayaba K. (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School Cohort Study. Journal of Epidemiology, 21 (3), 169-75. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21389640/
 • Zerres, S., & Stahl, W. (2020). Carotenoids in human skin. Biochimica et Biophysica Acta (BBA). Molecular and Cell Biology of Lipids, 1865 (11), 158588. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198119302392
 • Bhumsaidon A, Chamchong M. Variation of lycopene and beta-carotene contents after harvesting of gac fruit and its prediction. Agricultural and natural resources. Julio 2016. 50(4):257-263.
 • Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Mayo 2013. 53(7):738-750.
 • García-Cruz L. et al. Betalains and phenolic compounds profiling and antioxidant capacity of pitaya (Stenocereus spp.) fruit from two species (S. Pruinosus and S. stellatus). Food chemistry. Noviembre 2017. 1;234:111-118.
 • Katibi OS, et al. Ackee Fruit Poisoning in Eight Siblings: Implications for Public Health Awareness. American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Noviembre 2015. 93(5):1122-1123.
 • Raddatz-Mota D, et al. Achiote (Bixa orellana L.): a natural source of pigment and vitamin E. Journal of Food Science and Technology. Mayo 2017.54(6):1729-1741.
 • Ranasinghe RASN, Maduwanthi SDT, Marapana RAUJ. Nutritional and Health Benefits of Jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.): A Review. International Journal of Food Science. Enero 2019.4327183.
 • Silva Cadena R. A review of the fruit nutritional and biological activities of three Amazonian species: Bacuri (Platonia insignis), murici (Byrsonima spp.), and taperebá (Spondias mombin). Fruits. Octubre 2017. 72(5):317-326
 • Yıldız G, et al. Physical and chemical characteristics of goldenberry fruit (Physalis peruviana L.). Journal of Food Sciences and Technology. Febrero 2015. 52(4):2320-2327.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.