Hvad betyder det, hvis mit barn leger som det andet køn?

Ifølge de traditionelle sociale konventioner leger drenge med biler og piger med dukker. Der er dog børn, der har andre præferencer, som ikke nødvendigvis har noget med deres seksuelle identitet at gøre.
Hvad betyder det, hvis mit barn leger som det andet køn?

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er mere almindeligt at se drenge lege med biler eller dyrke en sport og piger lege med dukker eller klæde sig ud som mor. Det er det, vi forventer, fra de er babyer, hvor vi klæder dem i blåt eller lyserødt. Men hvis vi bemærker, at vores barn leger som det andet køn, kan det få nogle alarmklokker til at ringe.

Børns seksualitet kommer til udtryk fra de første år af deres liv. De er nysgerrige efter at opdage og observere deres kroppe. Børn bruger leg til at udforske og efterligne den adfærd, de ser omkring dem. De identificerer sig med mor eller far, afhængigt af deres køn.

Men når vi ser en dreng eller en pige lege som det andet køn, har vi en tendens til at have voksne fortolkninger, men disse lege svarer ikke nødvendigvis til udviklingen af en anden seksuel identitet hos børn, som blot har en medfødt nysgerrighed for at lære og udforske.

Leg og kønsidentitet

To børn til ballet som eksempel på, at nogle børn leger som det andet køn

Børn begynder at definere deres kønsidentitet cirka fra 18-36 måneder til 7-8 år. Der er mange faktorer involveret i denne proces. De fleste børn er interesserede i aktiviteter og præferencer, der er “typiske” for deres køn. Typisk drengeadfærd ses fortrinsvis hos drenge, og typisk pigeadfærd ses fortrinsvis hos piger.

Drenge har en tendens til at nyde mere aktiv, selv grov leg. De identificerer sig med mandlige helte og leger med andre drenge. Pigerne har en tendens til at foretrække mere rolige aktiviteter som f.eks. at lege med dukker eller i legehus. De vil også ofte foretrække at lege med andre piger, når de er på legepladsen eller i skolen.

Fra en meget tidlig alder identificerer små børn sig med, hvad der forventes af dem i forhold til, hvad der er passende adfærd for deres køn. Forældrenes vejledende rolle er uden tvivl afgørende for det forhold, som børn etablerer til deres køn.

Mit barn leger som det andet køn

Interkøn illustreres af kridt på gulv
Kønsidentitet er meget komplekst, og det er vigtigt, at vi gør vores bedste for at være åbne og huske, at vores børn måske udtrykker sig anderledes, og det er helt i orden.

Der er dog børn, der vælger at opføre sig anderledes end det, der forventes på grund af deres køn. Et barn, der leger som det andet køn, tiltrækker ofte vores opmærksomhed, især hvis det er vores barn. Dette behøver dog ikke nødvendigvis at være relateret til deres seksuelle identitet.

Et barn, der identificerer sig som dreng, foretrækker måske at lege med sine veninder i skolen i stedet for at gå ud og spille fodbold med de andre drenge. Dette er et simpelt barn, der foretrækker ikke at deltage i en rå og grov kontaktleg som f.eks. fodbold.

På samme måde kan en pige, der identificerer sig som kvinde, være mere tiltrukket af drengenes mere aktive lege som f.eks. fodbold eller cykling end de mere rolige lege som dukker eller prinsesser.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Hvad er seksuel identitet?

Betydningen af, at børn leger som det andet køn

Forældre skal ikke bekymre sig om at identificere, om der er en dybere årsag til, at deres barn ønsker at lege som det andet køn. I virkeligheden har det intet at gøre med barnets fremtidige seksuelle orientering. Forældre bekymrer sig dog ofte for meget, fordi de lader sig rive med af sociale fordomme.

I barndommen giver symbol- eller rollespil børn mulighed for at øve deres sociale færdigheder. Dette er meget nyttigt for deres fremtid, og det hjælper dem også med at udvikle intelligens, fantasi og kreativitet, ifølge denne artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet Aula de Infantil.

Disse lege varer normalt et vist tidsrum, hvorefter børnene kan blive interesseret i andre lege.

Som forældre skal vi undgå at stereotypisere leg, som er den vigtigste aktivitet for børn. Vores barn gør ikke noget “forkert” ved at lege lege, som generelt foretrækkes af børn af det modsatte køn. I virkeligheden er det måske bare en del af hans eller hendes personlighed.

Hvis dit barn ikke har vist tegn på at være i tvivl om sin seksuelle identitet, er det bedste at gøre at respektere hans eller hendes præferencer, når det gælder leg. Faktisk fremhæver en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Developmental Psychology, at spil og legetøj ikke påvirker børns seksuelle orientering.

Dreng leger på gulv

Du vil måske være interesseret i: Hvad gør kønshormoner egentlig?

Hvordan kan jeg vide, om mit barn identificerer sig med det andet køn?

Hvis du er bekymret og føler dig utilpas ved at se dit barn lege somdet andet køn, bør du først konsultere en børnepsykolog, før du presser barnet til at lege med de muligheder, som du anser for passende for barnets køn.

Når et barn gentagne gange udviser et af følgende træk, kan kun en specialist i børnepsykologi afgøre, om der er tale om en variation i kønsidentitet, seksuelle identitet eller seksuelle orientering:

  • Barnet insisterer på at være af det modsatte køn.
  • Barnet har en markant, regelmæssig præference for at bære tøj, der forbindes med det modsatte køn.
  • Der er mærkbare og vedvarende præferencer for det andet køns roller.
  • Der er et intenst ønske om kun at deltage i det modsatte køns lege og fritidsinteresser.
  • Barnet insisterer på kun at dele tid med børn af det modsatte køn.

I sidste ende vil det være specialisterne, der vil give den bedste vejledning til at afklare, om det bare er en normal fase af legen, eller om det snarere er relateret til den seksuelle identitet. På den måde kan de hjælpe dig med at sikre, at dit barn får den bedste støtte og vejledning, mens han eller hun vokser og modnes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.