Hvad er de bedste bælgfrugter?

Regelmæssig indtagelse af bælgfrugter har mange fordele for hjerte-kar-systemet og nervesystemet. Kender du de bedste bælgfrugter for dit helbred? I dag vil vi gerne dele egenskaberne ved de bedste bælgfrugter, så du ikke tøver med at gøre dem til en fast del af din kost.
Hvad er de bedste bælgfrugter?
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Regelmæssig indtagelse af bælgfrugter har flere fordele ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. På grund af deres bidrag af kostfibre, protein og antioxidanter er bælgfrugter en af de mest anbefalede fødevarer til at supplere en sund kost. Men kender du de bedste bælgfrugter?

Selv om mange mennesker ikke spiser bælgfrugter regelmæssigt, har alle typer bælgfrugter interessante egenskaber, som det er værd at drage fordel af. Desuden er de meget alsidige i køkkenet og kan indgå i snesevis af tilberedninger. Sørg for at prøve dem!

De bedste bælgfrugter at tilføje til din kost

Linser

Linser er nogle af de bedste bælgfrugter

Linser er en energikilde for kroppen takket være deres høje indhold af komplekse kulhydrater. Optagelsen af dette makronæringsstof kan fremme reguleringen af blodsukkeret og bidrage til at forbedre den fysiske og mentale produktivitet.

På den anden side er de rige på fedtfrit protein, i modsætning til protein, der kommer fra animalsk oprindelse. De er også rige på fibre, som kan bidrage til at forbedre fordøjelsen.

Derudover kan vi tilføje, at:

 • Linser indeholder B-vitaminer, som hjælper med at regulere nervesystemets og hjernens aktivitet.
 • Deres indhold af selen og jern kan mindske risikoen for anæmi. Det er værd at bemærke, at for at fremme optagelsen af jernet i denne bælgfrugt kan du ledsage den med drikkevarer, der indeholder C-vitamin, eller med grønne grøntsager og tomater.
 • Ud over ovenstående bør det bemærkes, at linser er en vigtig kilde til polyfenoler, hvilket er antioxidantstoffer, der bekæmper oxidative skader og frie radikaler.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Alt om kikærters egenskaber

De bedste bælgfrugter: Sojabønner

Sojabønner skiller sig ud på listen over de bedste bælgfrugter på grund af deres fantastiske bidrag til vores sundhed. De er en fødevare, der ifølge den spanske ernæringsfond leverer kulhydrater, protein og fedtstoffer, hovedsageligt flerumættet fedt. De er også en kilde til vitaminer, mineraler og antioxidanter.

 • På grund af deres indhold af planteøstrogener anbefales sojabønner stærkt til kvinder, der er i overgangsalderen. Faktisk kan deres indhold af isoflavon reducere de symptomer, der kan ledsage denne fase.
 • De har også en betydelig mængde af proteiner af høj biologisk værdi. Faktisk er de blevet anset for at være en passende erstatning for kød.
 • Desuden er sojabønner gode til at reducere højt blodsukker-og kolesterolniveau.
 • Soja giver ikke lige så meget calcium som mejeriprodukter. Sojaisoflavonen, kaldet genistein, synes dog at hæmme knoglenedbrydning og kan have østrogenlignende virkninger på knoglevedligeholdelsen.

Grønne bønner

Grønne bønner
Bønner er nogle af de bedste bælgfrugter, da de har mange fantastiske ernæringsmæssige egenskaber.

Bønner stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet og Centralasien, men høstes nu over hele verden. De er kendetegnet ved deres høje vandindhold, samt at de er en kilde til komplekse kulhydrater og aminosyrer.

 • På grund af deres indhold af kalium og fosfor er bønner allierede i bekæmpelsen af væskeophobning og inflammation.
 • De indeholder også vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, B9 og C) og mineraler som kalium, fosfor, calcium og natrium, som kan styrke immunsystemet og hjælpe med at forebygge visse sygdomme.
 • Deres kostfibre kan også fremme udskillelsen af overskydende kolesterol og samtidig gavne leversundheden og hjertekarsystemets sundhed.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Fire lækre opskrifter på kikærtesalat

De bedste bælgfrugter: Almindelige bønner

Bønner er en af de ældste kendte fødevarer. Faktisk siges det, at man begyndte at dyrke dem allerede 7.000 år f.Kr. i Mexico. I dag kan de dog findes næsten overalt i verden.

 • På ernæringsmæssigt plan skiller bønner sig ud ved at være en stor kilde til fibre, vitaminer og mineraler, der kan bidrage til at forbedre fordøjelses- og hjerte-kar-sundheden.
 • De indeholder også en interessant dosis folsyre.
 • Almindelige bønner kan også være gode allierede til at bekæmpe overvægt, da de giver få kalorier og vil hjælpe kroppen til at have et optimalt energiforbrug.

Kikærter

Ristede kikærter

Der er mange grunde til at fremhæve kikærter blandt de bedste bælgfrugter til din kost. Ikke alene er de alsidige fødevarer, men kikærter udgør også en betydelig kilde til essentielle næringsstoffer for kroppen.

 • Deres indhold af fedtsyrer kan gavne hjerte-kar-sundheden, da de kan fremme reguleringen af højt kolesterol og blodtryk.
 • Kikærter giver også en betydelig mængde fibre, som kan forbedre tarmmotiliteten.
 • De kan også styrke immunforsvaret, da de indeholder B-kompleks vitaminer, C- og E-vitamin, calcium, zink og magnesium.

Ærter

Som det sidste er ærter utvivlsomt en af de bedste bælgfrugter. Et regelmæssigt indtag giver vigtige næringsstoffer til kroppen og støtter forebyggelsen af visse sygdomme. Den bedste løsning er at indtage dem let kogte, da de mister mange af deres egenskaber, hvis de bliver kogt for meget.

 • Deres høje fiberindhold kan hjælpe med at kontrollere et højt sukker- og kolesterolniveau. Derfor anbefales ærter normalt til kosten for enhver person med en hjerte-kar-sygdom.
 • Ærter kan også bekæmpe svaghed og morgentræthed takket være deres store mængde af vitaminer og sporstoffer.

Har du prøvet alle de bedste bælgfrugter? Nu hvor du ved, hvad de er, skal du sørge for at tilberede dem oftere i dit køkken. Husk, at de er perfekte til supper, gryderetter, salater og mange andre opskrifter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.