Alt om kikærters egenskaber

Kikærter er fyldte med vitaminer, mineraler og fibre. Læs mere her for at lære om kikærters egenskaber, og hvordan de forbedrer dit helbred.
Alt om kikærters egenskaber
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Kikærter er en af hovedingredienserne i det asiatiske og mellemøstlige køkken. Det indeholder en lang række næringsstoffer, herunder fibre, proteiner og vitaminer. Denne fantastiske bælgfrugt kan findes hele (rå eller kogt) i butikker og supermarkeder eller i form af forarbejdet mel. Lad os lære om nogle af kikærters egenskaber.

 Vi vil også se å¨måder at bruge dem på i forskellige retter. 

Kikærters egenskaber

En portion bestående af 100 gram kikærter kogt uden salt indeholder kulhydrater (energikilder), kostfibre (fantastisk til hjertet og fordøjelsen), proteiner og fedtstoffer. Derudover giver kikærter også masser af vitaminer A, B6, C, E og K, calcium, fosfor, kalium, zink, magnesium, jern og natrium.

De to vigtigste fordele ved kikærter

Da kikærter indeholder kostfibre, tjener kikærter til at reducere niveauet af dårligt kolesterol i vores blod, hvilket mindsker trykket i arterier og mængden af triglycerider. Derfor kan det reducere risikoen for hjerteanfald, hjertesygdomme og cerebrovaskulære ulykker.

På den anden side er dens komponenter også fremragende til at hjælpe fordøjelsen ved at øge størrelsen på afføring. For mennesker, der lider af diarré, er der ikke noget bedre end en tallerken kikærter for at stabilisere og styrke tarmene. Til gengæld hjælper det med at forebygge og behandle hæmorider.

Andre fordele forbundet med kikærters egenskaber

Mennesker med jernmangelanæmi kan ty til kikærter for at øge deres jernniveauer, da jern er en af hovedkomponenterne i denne bælgfrugt. De anbefales også til folk, der dyrker en masse sport eller motionerer og bruger meget af dette vigtige mineral i fysisk aktivitet.

Kikærter er også en stor kilde til kalium, hvilket gør dem gode til blodomløbet, regulering af blodtrykket, og de kan også anbefales til nogle mennesker, der lider af forhøjet blodtryk.

De kan også hjælpe med at forhindre reumatiske lidelser og gigt samt kramper.

Andre af kikærters egenskaber

Diabetikere kan også indtage kikærter og drage fordel af deres egenskaber, for takket være deres høje niveauer af zink lader de kroppen absorbere og opbevare insulin. Dette mineral er også vidunderligt til generel fysisk vækst, styrkelse af immunsystemet, dannelse af sårskorper, heling af skader og metabolisering af proteiner.

Zink hjælper også med at bekæmpe træthed og er ansvarlig for at transportere A-vitamin til øjenhinden.

De, der kæmper med forstoppelse, bør også indtage kikærter på grund af deres høje fiberindhold. Kikærter er også gode til at kontrollere fedme og forebygge tyktarmskræft.

Takket være folinsyreindholdet i denne bælgfrugt er det også en god fødevare til gravide og ammende kvinder. Det kan også hjælpe folk, der ryger eller drikker alkohol, med bedre at absorbere vitamin B9.

Som det sidste er det velkendt, at kikærternes K-vitaminindhold hjælper med at forbedre blodets evne til at koagulere og metabolismen af knogler.

Nemme opskrifter med kikærter

Hvis du er interesseret i at inkorporere kikærters mange næringsstoffer i din kost, kan du prøve følgende opskrifter:

  • Hummus: Dette er den mest kendte mellemøstlige specialitet med kikærter. Kom en kop kogte kikærter, to hakkede fed hvidløg, spidskommen, olivenolie, hakket persille, salt og saften fra en hel citron i en skål. Tilsæt lidt vand og blend i en foodprocessor, hvis du har det. Når den er lavet til en jævn pasta, er den færdig. Før servering hældes lidt mere olivenolie og lidt pulveriseret chili ovenpå. Det kan spises som en dip med pitabrød eller grøntsager (eller begge dele!). Det er også lækkert som en forret.

Falafel

  • Læg en kop kikærter i en skål og lad dem stå natten over. Kog, indtil de er møre. Blend et løg, to fed hvidløg, koriander, peber, spidskommen og chili. Blend de kogte kikærter i en blender eller med en stavblender, og lad det køle af i køleskabet i en time. Tag små skeer og form dem til kugler, der skal steges.

Kikærter

Hakkebøffer

  • Hakkebøffer med polenta og kikærter: Kikærterne koges og pureres. Kog vand med salt og tilbered polentaen. Når det er næsten gennemkogt, tilsættes kikærterpuréen. Tilsæt en revet gulerod og løg. Lad det køle af og kom det i en form i en time. Form dem som hakkebøffer og steg derefter med lidt vegetabilsk olie eller bag dem i ovnen.

Vi håber, du kunne lide vores artikel. Klik nedenfor for at få flere oplysninger om sunde retter!

Billeder med tilladelse af flavorrelish, rooey02, Albertas Agejevas, Alpha y momo


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • FAO. (2016). Beneficios Nutricionales de las Legumbres. Organización de Las Naciones Unidas Para La Alimentaciòn y La Agricultura.
  • FAO. (2016). Legumbres, semillas nutritivas para un futuro sostenible. Legumbres,un viaje por todas las regiones del planeta.
  • FAO. (2016). Beneficios de las Legumbres para la salud. Organización de Las Naciones Unidas Para La Alimentaciòn y La Agricultura.
  • Fundación Española de la Nutrición. Garbanzos. Fundación Española de la Nutrición
  • National Lipid Association. Adding Soluble Fiber to Lower Your Cholesterol. https://www.lipid.org/sites/default/files/adding_soluble_fiber_final_0.pdf
  • WebMD. How Fiber Protects Your Heart. https://www.webmd.com/diet/features/fiber-heart

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.