Folsyre og folat: Hvad er egentlig forskellen?

Der findes folat i de fleste former for bladgrønt. Men folsyre bruges i visse former for kosttilskud, samt tilsat i visse fødevarer, da den har sine kunstige egenskaber.
Folsyre og folat: Hvad er egentlig forskellen?
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Folsyre og folat kommer fra forskellige ting. Mens folat er naturligt og findes i madvarer, er folsyre kunstigt fremstillet, og bruges som kosttilskud.

Der er forskelle på folsyre og folat, selv om de ser ens ud og har lignende navne. Hovedforskellen ligger i, at folat er den naturlige form for B9-vitamin, mens folsyre er den kunstige version.

Der findes folat i de fleste former for bladgrønt. Men folsyre bruges i visse former for kosttilskud, samt tilsat i visse fødevarer, da den har sine kunstige egenskaber.

Hvad er B9-vitamin?

Folsyre og folat kaldes også B9-vitamin. Det er et vandopløseligt vitamin. Med andre ord bliver det opløst i vand. Navnet “folsyre” kommer af det latinske ord “folium”, som betyder blad. De vigtigste fødevarer, der indeholder folat eller B9-vitaminer, er:

 • Bladgrønt – såsom spinat, blade fra majroer, kål og salat
 • Visse frugter – for eksempel citrusfrugter, meloner og bananer
 • Bælgfrugter
 • Indmad – mest lever og nyrer
 • Fuldkorn
 • Mælk og æg
 • Visse nødder

B9-vitaminer er vigtige gennem de tidlige stadier af graviditet, og bruges her som kosttilskud. Dette skyldes, at det er med til at forebygge og reducere risikoen for medfødte sygdomme. Sundhedsmyndighederne i mange lande laver kampagner for at gøre opmærksom på vigtigheden af at få nok folat eller B9-vitaminer før, under og efter graviditeten.

B9-vitaminer er nødvendig for dannelse af nukleinsyrer (DNA og RNA), som bærer på genetisk information. Sammen med B12-vitamin spiller den en rolle for dannelsen af røde blodlegemer, og er også involveret i udviklingen af nervesystemet.

Fødevarer med B9-vitaminer

Forskellen på folsyre og folat

Din krop er klar til at optage folat. Det gør den naturligt gennem slimhinderne, der findes i tyndtarmen. Fordøjelsessystemet er i stand til at omdanne alle former for folat til 5-MTHF, som er det molekyle, der går i blodet.

På den anden side er folsyre et syntetisk molekyle, som i modsætning til folat ikke omdannes i fordøjelsessystemet. Det skal nedvrydes i leveren, hvilket fører til adskillige reaktioner i enzymer og stofskiftet.

Denne proces kan føre til store mængder ubearbejdet folsyre, hvilket kan give problemer. Forhøjede mængder af folsyre i blodet kan forbindes med forskellige helbredsproblemer.

Mens kroppen metaboliserer folat øjeblikket, få minutter efter indtagelse, kan det tage timer, endda dage, at metabolisere folsyre. Det er uproblematisk at have forhøjede koncentrationer af folsyre i kort tid. Men bliver tilstanden kronisk, kan det have skadelige virkninger.

Det kan have to resultater, hvis du i længere tid har større mængder folsyre i blodet:

 1. Det kan skjule mangel på B12-vitaminForhøjede mængder folsyre kan få dig til at teste positiv for B12.
 2. Øget risiko for kræft. Forskellige studier fra hele verden har vist en statistisk sammenhæng mellem højere koncentrationer af folsyre i blodet og en øget risiko for tarmkræft.
Fødevarer med B9-vitaminer

Derfor har du brug for B9-vitaminer

For at holde sig sund, skal din krop bruge forskellige mængder folat. Mængden afhænger af, hvorvidt du er gravid, din alder, vægt og køn. Det er en god idé at tale med din læge, så vedkommende kan vurdere sin særlige situation og komme med de rigtige anbefalinger.

Folsyre og folat er nødvendigt, for at kroppen kan klare disse funktioner rigtigt:

 • Nedbryde proteiner og optage næringsstoffer.
 • Danne hvide og røde blodlegemer.
 • Bidrage til dannelse af DNA, der transporterer genetisk information.
 • Forebygge risikoen for medfødte sygdomme hos gravide kvinder.
 • Bidrage til, at hjertekarsystemet fungerer ordentligt.
 • Bidrage til, at immunforsvaret fungerer ordentligt.
 • Hjælpe til at reducere træthed og udmattethed.

Konklusion om folsyre og folat

Selvom alle kilderne er gode til at opretholde et passende niveau af B9-vitamin i kroppen, så er den bedste måde at få disse vitaminer på, at spise bladgrønt.

I særlige tilfælde kan der være behov for kosttilskud med folsyre. Sundhedspersonalet ved, hvornår det bør tages, især hvis du er gravid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Iskandar BJ., Nelson A., Resnick D., Skene JH., et al., Folic acid supplementation enhances repair of the adult central nervous system. Ann Neurol, 2004. 56 (2): 221-7.
 • Koren G., Moser SS., Does high dose gestational folic acid increase the risk for autism? The birth order hypothesis. Med Hypotheses, 2019.
 • Franco A., Solis Herruzo JA., Colorectal cancer: influence of diet and lifestlye. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 2015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.