Hvad er brainspotting, og hvordan gavner det helbredet?

At forløse og transformere lidelse er en del af formålet med brainspotting. Det er en terapiform, der hjælper med at hele følelsesmæssige sår efter traumatiske hændelser.
Hvad er brainspotting, og hvordan gavner det helbredet?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Brainspotting fungerer som en hurtig og effektiv terapeutisk tilgang, der supplerer behandlingen med eye movement desensitization and reprocessing (EMDR). Teknikken bruges til at håndtere følelsesmæssige traumer.

Ifølge Journal of Psychotraumatology, Psychotherapy Sciences, and Psychological Medicine er denne mulighed effektiv til traumatiske begivenheder eller posttraumatisk stresslidelse. Men det er ikke det eneste område for Brainspotting. Samtidig med at patienterne kontrollerer intensiteten af deres følelser, er det muligt for dem at løse visse helbredsproblemer.

Hvorfor blokerer vi for negative følelser?

Akkumuleringen af stressende oplevelser kan blive til traumer. Når du går igennem vanskelige situationer uden vejledning til at håndtere dem, blokerer hjernen dem for at beskytte sig selv og dig.

Men begivenhederne er registreret. Selv om de ser ud til at være isolerede, er der en risiko for at aktivere dem og skade den fysiske og følelsesmæssige balance.

Reaktionerne spænder fra tristhed til angst og vrede, og de varierer i intensitet. Hvis du ikke bearbejder den smertefulde oplevelse korrekt, når du husker den, opstår der overdreven fysiologisk ophidselse, som forværrer reaktionen.

Stresset kvinde kan have gavn af brainspotting
Posttraumatisk stresssyndrom finder i brainspotting en passende teknik til sin tilgang.

Ideelt set bør traumet forløses og gøres til en del af livshistorien.

Hvad er brainspotting?

Brainspotting (BSP) er en nyttig metode inden for psykologien til at konfrontere dybtliggende lidelser og reformere dem. Terapien hjælper med at hele følelsesmæssige skader som følge af en forstyrrende begivenhed.

Psykoterapeuten David Grand har beskrevet teknikken. Under en behandling bemærkede eksperten, at ved at reducere øjenbevægelserne bearbejdede klienten traumet med større tolerance.

Han hævder, at mennesker udviser usædvanlige reflekser, når deres øjne er i bestemte positioner. Sådan arbejdede specialisten med forbindelsen mellem aktuelle følelsesmæssige og fysiske reaktioner og tidligere indtryk.

I processen identificeres det cerebrale punkt, som gør det lettere at frigøre blokerede følelser. Mediterranean Journal of Clinical Psychology forklarer, at BSP-tilgangen giver adgang til medfødte evner til selvobservation og selvhelbredelse i en neurobiologisk afstemt klinisk relation.

Som bevis på effektiviteten understreger en undersøgelse, der er gennemgået af samme tidsskrift, at brainspotting reducerede hukommelsesrelateret nød betydeligt i den stikprøve, der blev brugt til en sådan udforskning.

Sundhedsmæssige fordele ved brainspotting

En undersøgelse foretaget af International Journal of Environmental Research and Public Health, som inkluderede BSP blandt flere terapeutiske teknikker, hævder, at det har gavnlige virkninger på bearbejdningen af overvældende minder hos raske voksne.

Når en følelse udtrykkes uforholdsmæssigt meget, skyldes det aktiveringen af noget gammelt, der er lagret i en neural kapsel. Derfor bruges BSP til at angribe fysiske lidelser og somatisering i forbindelse med visse begivenheder, såsom dem, der er nævnt nedenstående:

  • Fobier
  • Afhængighed
  • Fibromyalgi
  • Kronisk træthed
  • Seksuel dysfunktion
  • Taleforstyrrelser
  • Aggressivitet og impulsivitet
  • Opmærksomhedsforstyrrelser og hyperaktivitet
  • Fysiske eller følelsesmæssige traumer på grund af sår, ulykker eller skader
  • Opmærksomhedsunderskud og hyperaktivitet

Ud over at håndtere negative kontekster fremmer brainspotting udviklingen af indre ressourcer og styrkelsen af positive oplevelser. Metoden hjælper med at fremme humør og parathed hos patienter, der planlægger kirurgiske indgreb.

BSP er også en gavnlig terapi, der stimulerer kreativiteten. Et andet område, der appellerer til denne metode, er sport for at forbedre atleternes præstationer.

Hvordan anvender man brainspotting-teknikken?

Psykoterapeutens procedure er baseret på at finde en præcis position for øjet og forbinde det med det neurale kredsløb, der lagrer information om livet. Mens patienten bevæger sine øjne, sporer psykologen punktet og spørger ind til følelserne.

Man kan se angst, bekymring, øget blinken eller kropsbevægelser. Når terapeuten finder hjernepunktet, begynder arbejdet med følelserne.

Du vil altid kigge i samme retning, så hjernen kan hente minderne frem. Der vil sandsynligvis opstå stærke psykologiske og fysiologiske reaktioner, men du bør ikke miste fokus.

Eksperten søger følelsesmæssig helbredelse og guider dig til at øve selvhelbredende færdigheder, bearbejde det oprindelige traume og frigøre byrden.

Nærbillede af øje, der græder
Øjenbevægelser ser ud til at have en refleks, der forbinder dem med bestemte hjernepunkter, som er forbundet med tidligere traumer.

Kontraindikationer for terapi

Oprindeligt omfattede terapier kun voksne overlevende efter traumer. Nu er der psykoterapeuter, der behandler børn og andre befolkningsgrupper. Nogle anbefaler dog at fokusere på individuelle patienter på grund af den sarte håndtering af følelsesmæssige strømme.

Som en kontraindikation kan det nævnes, at deltagelse i sessioner påvirket af alkohol eller psykotrope stoffer hindrer observationsprocessen og medfører ineffektive resultater.

Varighed af behandlinger og resultater

Fra første gang vil du bemærke, at spændinger og angst mindskes. Ligeledes mindskes frygten for ubehagelige minder. Du vil opleve, at noget har ændret sig i dig under konsultationen og i de følgende dage.

Antallet af BSP-sessioner bestemmes af graden af komplikation i patientens historie, bortset fra dens sværhedsgrad. Det, som møderne garanterer, er, at du efter hvert møde vil frigøre dig fra byrder og opnå selverkendelse.

Det kan interessere dig ...
Danseterapi: 5 fordele og hvordan man praktiserer det derhjemme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Danseterapi: 5 fordele og hvordan man praktiserer det derhjemme

Er du passioneret omkring dans og sport? I denne artikel deler vi 5 fordele ved danseterapi, og hvordan du kan praktisere det derhjemme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.