Hvad er buti yoga, og hvordan praktiseres det?

Hvad er buti yoga? Er du vild med yoga og leder du efter nye måder at dyrke det på? Så læs om denne type yoga og alle de fordele, den giver.
Hvad er buti yoga, og hvordan praktiseres det?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 10 maj, 2023

Hvad er buti yoga? Det er en variation af traditionel yoga, der inkorporerer bevægelse i den bedste aerobic træningsstil. Skaberen er ingen ringere end Bizzie Gold, en velkendt berømt træner. Selv om dens popularitet er ny, stammer de første kurser faktisk fra 2010.

Denne modalitet har mere end 6000 instruktører i 27 lande. Selv om det i teorien ikke er dens funktion at få dig til at tabe dig, forsikres det på dens officielle hjemmeside, at du på en enkelt session kan forbrænde mellem 600 og 1000 kalorier. Ønsker du at vide alt om denne populære træningsform? Læs med, så fortæller vi dig, hvad det hele handler om.

Hvad er buti yoga helt præcist?

Buti yoga er en kombination af traditionel yoga, stammedans, små improviserede rystelser og plyometriske øvelser. Ordet buti kommer fra den marokkanske indianertradition for at betegne en kur eller modgift, der er blevet holdt hemmelig. Kort sagt er hver session som en dansetime, hvortil yoga-stillinger og stammedans tilføjes.

Alle klasser er intensive. Det vil sige, at de bevæger sig væk fra de klassiske yogasessioner, hvor man stræber efter ro og afslapning med statiske bevægelser. Selv om man ved afslutningen af en buti-yogarutine opnår disse to egenskaber, gør man det med en høj aktivitetsbelastning, der får en til at træne alle musklerne.

En typisk rutine omfatter en masse sved, bevægelse, dans og sidebevægelser. Sidstnævnte er helt sikkert et højdepunkt. Bizzie Gold, der har skabt det, kalder dette princip for spinal structure technique (SST).

Kort sagt består teknikken i aktivt at engagere de laterale muskler i din kerne. For at gøre dette foretages bevægelser i disse akser, som ofte ignoreres i andre typer discipliner eller klassiske øvelser. Buti-yogasessionerne er normalt mellem 30 og 60 minutter lange.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Ti grunde til, at yoga er ideelt, hvis du er overvægtig

Hvad er buti yoga: Fordelene

Kvinde tager løbesko på udenfor

Vi har allerede nævnt, at en enkelt session buti yoga kan få dig til at tabe op til 1000 kalorier. Derfor vælger mange at praktisere det, selv om vi må påpege, at klasserne ikke er designet til vægttab. Da man hele tiden er i bevægelse, er det en udfordring for deltagerne at gennemføre en klasse.

Ovenstående bør slet ikke hæmme dig. Du kan tilmelde dig kortere rutiner eller dem, der er beregnet til begyndere. Lidt efter lidt vil du tilegne dig den teknik og udholdenhed, der er nødvendig for at gennemføre en klasse med høj intensitet. For at vende tilbage til fordelene fremhæver vi følgende:

  • Dit humør forbedres.
  • Styrker dine muskler og toner din krop.
  • Du opnår en bedre balance og koordination.
  • Du forbedrer din fleksibilitet.
  • Du lærer din krop at kende, og hvad den kan give dig.
  • Styrker dine sociale relationer (alle klasserne foregår i en gruppe).
  • Du forbedrer din udholdenhed og din fysiske attitude.
  • Lærer at acceptere dine kropsegenskaber.
  • Du får kontakt med dig selv og frigør dig fra daglig stress og angst.

Fordelene ved buti yoga manifesterer sig både fysisk og mentalt. Praksis fokuserer på at acceptere kroppen, lære alt det, denne træningsform kan give dig, og øge din lykke. Derfor foregår mange klasser kun med de nødvendige beklædningsgenstande for at tilskynde til selvaccept. Sidstnævnte er naturligvis ikke et obligatorisk krav.

Hvordan praktiseres det?

Alle buti yoga-klasser er ledsaget af musik. Hvis vi skal fremhæve et eksternt træk ved klasserne, er det uden tvivl det vigtigste. Instruktøren vælger en spilleliste, der passer til klassens varighed.

Den starter normalt med afslapningssange og omfatter derefter f.eks. mere intens elektronisk eller hiphop-musik. Lydene markerer rytmen i bevægelserne og vejrtrækningen. Til sidst er der inkluderet blød musik for at afslutte, som det startede.

Et andet kendetegn er, at mængden af lys i rummet normalt er minimeret, og hvis rummet tillader det, er der inkluderet nogle spejle. Deltagerne følger ikke passivt instruktørens bevægelser, men der er frihed til at inddrage variationer i overensstemmelse med den fysiske eller følelsesmæssige kapacitet i øjeblikket.

Det forhindres f.eks. ikke at synge, råbe eller græde midt i klasserne. Fornemmelsen er altid befriende, så alle opfordres til at være uhæmmede under klasserne. Selvfølgelig er instruktøren altid opmærksom på at komme med anbefalinger for at undgå skader eller muskeltraumer.

Hvordan er en buti yoga-klasse?

Personer dyrker yoga

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Elsa Patakys træningsrutine til ballerne

Vi har allerede lært dig, hvad buti yoga er, fordelene og nogle principper for klasserne. Nu er det tid til at vise dig, hvordan en klassisk session er. Det er normalt at starte med konventionel yoga. Hertil vælges i gennemsnit 4 til 5 asanas (stillinger) alt efter deltagernes erfaring.

Efterhånden omfatter asanas små modifikationer for at fremme bevægelsen. Efter at disse tjener som overgang, begynder den aktive fase, hvor yoga, dans, og rystelser kombineres på ét sted.

Det er ikke ualmindeligt, at trænerne ikke planlægger sessionerne, så hver bati-yogaklasse er forskellig. Rytmen bestemmer de bevægelser, der skal følges, samt intensiteten, dispositionen og følelserne hos deltagerne. Træningen har til gengæld to varianter: buti sculpt og buti band.

Disse varer normalt 30 minutter, selv om de er mere intense end en konventionel buti-klasse. De omfatter principperne for højintensiv intervaltræning (HIIT) og cardiotræning. De anbefales først, når du har mestret den klassiske variant fuldt ud.

I begyndelsen var det udelukkende kvinder, men i dag er det muligt at finde nogle mænd, der underviser klasser eller slutter sig til gruppen. Selv om intet forhindrer dig i at deltage i en klasse uden erfaring, er det ideelle, at du mestrer nogle yogastillinger, så det bliver mindre svært at følge rytmen.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.