Naturligt vægttab med havrevand: Fakta eller Fiktion?

Er naturligt vægttab med havrevand muligt? Vi vil fortælle dig alt om det i denne artikel. Læs videre for at lære mere!
Naturligt vægttab med havrevand: Fakta eller Fiktion?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Få fødevarer er så sunde som havregryn. Faktisk fortæller undersøgelser af dette korn, at det fungerer som en slags stofskifte-regulator. Derudover kan det hjælpe med at passe på hjertet og tarmene, for ikke at nævne at det er en god allieret til at tabe sig. Det siges endda, at man kan opnå vægttab med havrevand.

Derfor er det ikke overraskende, at mange beslutter sig for at inkludere mindst et glas havrevand i deres kost regelmæssigt.

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) siger, at havre er en af de sundeste fødevarer, vi kan finde. De er en kilde til energi og vitalitet, som vi bør inkludere dagligt i vores kost på forskellige måder.

For at nære og tilfredsstille appetitten er den berømte fuldkornshavre, også kendt som “kornets dronning”, desuden meget anbefalet, fordi de kan støtte vægttab. Hvordan?

Find ud af det nedenstående.

Fordelene ved havrevand

Havregryn i skål

1. Det kan reducere kolesterol og hjælpe os med at passe på vores hjertesundhed

En undersøgelse fra University of Kentucky bekræfter tidligere forskningskonklusioner om, at det at spise havregryn kan bidrage til at sænke dårligt kolesterol og de generelle kolesterolværdier, en af de vigtigste risikomarkører for hjerte-kar-sygdomme.

Det er nok at drikke et glas havrevand på tom mave. Dens olier, der er rige på omega-6 og linolsyre, udgør de såkaldte gode fedtstoffer og er ansvarlige for at reducere kolesterol.

2. Vægttab med havrevand er muligt, fordi det er kaloriefattigt

Ifølge data fra USA’s landbrugsministerium indeholder havregryn meget få kalorier (389 kcal/100 gram) og er desuden en mættende fødevare. Det indeholder sunde fedtstoffer, fibre, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Det er uden tvivl en af nutidens superfoods!

I betragtning af dette kan det at drikke havrevand være en ideel måde at reducere forbruget af sodavand og industrielle drikkevarer, der kun giver sukker og tomme kalorier.

3. Det bidrager til blodsukkerkontrol

Havregryn er en fødevare, der ofte anbefales til personer med diabetes. Det skyldes, at eksperter hævder, at dens opløselige fibre ville forbedre fordøjelsen af stivelse og hjælpe med at opretholde stabile blodsukkerniveauer og undgå de stigninger, der er så farlige for dem, der har diabetes.

4. Det kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen

Havrevand kan hjælpe med at reducere galdesyrerne, hvilket letter tarmtransitten og forhindrer forstoppelse.

Desuden absorberes kulhydraterne langsomt, hvilket giver en mæthedsfornemmelse, der er perfekt til at tabe sig og ikke have behov for at spise mellem måltiderne eller spise for meget.

Du vil måske finde dette interessant: Ni sunde vaner til at undgå fordøjelsesproblemer

Vægttab med havregrynsvand: Hvordan virker det?

Indtagelse af havregryn kan hjælpe med at tabe sig, når det indgår i en ordentlig kost og en god motionsrutine. I sig selv vil det ikke fjerne al den ekstra vægt, og det vil heller ikke udføre mirakler. Derfor anbefaler eksperter altid, at man kombinerer en god kost med motion og andre sunde livsstilsvaner.

Havrevand kan dog hjælpe dig med at tabe dig, når det indtages som erstatning for industrielle drikkevarer (såsom forarbejdet juice, te, vand med smag, sodavand osv.).

På grund af dets hovedingrediens kan det være med til at give en mæthedsfornemmelse, der kan hjælpe med at reducere kostrelateret angst og snacking mellem måltiderne og overspisning ved måltiderne.

Desuden har det en vis vanddrivende virkning og forhindrer derfor ophobning af væske i kroppen. Så det er ikke en myte: Havrevand – uden sukker eller andre former for sødestoffer – kan støtte vægttab, når det indgår i en korrekt strategi.

Hvordan skal jeg indtage havrevand for at fremme vægttab?

Havregryn til at lave havrevand til vægttab

Vægttab med havrevand: Hvor ofte skal jeg indtage det?

Drik et glas havrevand regelmæssigt som en del af en afbalanceret kost, helst før du spiser morgenmad. Det vil holde dig mæt det meste af formiddagen og give dig den energi og de fibre, du har brug for til at starte dagen.

Du kan også prøve at drikke endnu et glas til mellemmåltider, men undgå at tilsætte sukker eller sødemidler.

Hvordan skal jeg indtage det?

 1. Tag 2,5 dl havregryn, en kanelstang og to liter vand.
 2. Blend gryn med 2,5 dl af vandet, indtil du får en glat blanding.
 3. Derefter kan du tilføje resten af vandet, kanel og en teskefuld honning. Hvis du kan se, at der stadig er nogle spor af havregryn, kan du si det.
 4. Sæt vandet i køleskabet for at have det klar til hele dagen.

Start morgenmaden med et glas. Det er også ideelt til at drikke før måltider, da det hjælper dig med at blive både mæt og velernæret.

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: Tre sunde opskrifter på aftensmad på under 300 kalorier

Et eksempel på en dag, der fremmer vægttab med havrevand

 • Morgenmad: Tag et glas havrevand, et æble og en kop te.
 • Frokost: Tag et glas havrevand som drik. En spinatsalat med asparges og valnødder og et bagt kalkunbryst er en god mulighed til frokost.
 • Snack: Drik en grøn te og spis en frugtsalat.
 • Aftensmad: Drik endnu et glas havrevand. Bagte aubergine- og rødbedeskiver med et strejf af citronsaft er en god ret. Til dessert kan du spise et bagt æble med kanel.

Som du kan se, er det vigtigste at starte dagen med et glas havrevand og også at inkludere det som en drik til dine måltider. Du skal dog altid huske at holde balancen og ikke overdrive. Hvis du har spørgsmål, er det bedste at konsultere en ernæringsekspert eller din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Digital Publishing Institute; 2015 Dec 10 [cited 2017 Sep4];7(12):10369–87. Available from: http://www.mdpi.com/2072-6643/7/12/5536.
 • Food Data Central. Oats. U. S. Department of Agriculture. Enero 2019.
 • Hou Q, Li Y, Li L, Cheng G, Sun X, Li S, et al. The Metabolic Effects of Oats Intake inPatients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients[Internet]. Multidisciplinary
 • Mirmoghtadaie, L., Kadivar, M., & Shahedi, M. (2009). Effects of succinylation and deamidation on functional properties of oat protein isolate. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.025
 • Mol, A. (2013). Mind your plate! The ontonorms of Dutch dieting. Social Studies of Science. https://doi.org/10.1177/0306312712456948
 • Nadal, K. L. (2017). Health at Every Size. In The SAGE Encyclopedia of Psychology and Gender. https://doi.org/10.4135/9781483384269.n275
 • Universidad de Kentucky. (2008). Oatmeal’s Health Claims Reaffirmed, Study Suggests. https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080108102225.htm
 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats andopportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol.2013;52(2):662–75.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.