Hvad er dysfunktionel frygt, og hvordan kan du overvinde den?

Dysfunktionel frygt forhindrer os i at udføre aktiviteter, der interesserer os, på grund af en formodet trussel. Kan den kontrolleres? Få svaret her.
Hvad er dysfunktionel frygt, og hvordan kan du overvinde den?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Ingen følelser er i sig selv gode eller dårlige. Det er sandt, at vi har det bedre, når vi oplever glæde sammenlignet med når vi er vrede eller bange. Vrede kan dog gøre os opmærksomme på en situation med uretfærdighed, og frygt kan holde os opmærksomme, så vi ikke bliver overrasket. Så hvornår opstår dysfunktionel frygt?

I de ovennævnte tilfælde fungerer følelserne til vores fordel, hvis vi ved, hvordan vi skal fortolke dem og forstår, at de er værktøjer. Der er dog tidspunkter, hvor en følelse fuldstændig invaderer os, dominerer os og farvelægger en situation med sin egen nuance. Det er det, der sker, når vi oplever dysfunktionel frygt.

Hvad er dysfunktionel frygt?

Frygt er en grundlæggende, primær og universel følelse. Men dens oplevelse er singulær. Vi føler den ikke alle sammen eller udtrykker den på samme måde.

Den bedste måde at forstå frygt på er ved at fokusere på, hvordan den hjælper os med at håndtere vores dagligdag. Det betyder, at den kan være både funktionel og dysfunktionel, og det er den alt efter omstændighederne.

Frygt kan f.eks. være god, fordi den gør det muligt for os at være opmærksomme, så et barn ikke brænder sig, hvis han eller hun hjælper os med at lave mad. Men den er dårlig, hvis den lammer os og forhindrer os i at nyde at tilberede opskrifter sammen med barnet af frygt for, at der skal ske ham eller hende noget.

Dysfunktionel frygt er det, der indsnævrer os, stopper os, lammer os og forårsager lidelse, ubehag og angst. Når denne frygt opleves permanent, fører den til forventningsangst – det vil sige, at den advarer os mod trusler eller situationer, der ikke er sket, med en uforholdsmæssig reaktion.

En angst bilist

Enhver frygt, der forhindrer os i at udføre eller nyde daglige aktiviteter, er dysfunktionel.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 negative virkninger af stress på dit helbred, som du skal huske på

Hvordan overvinder man dysfunktionel frygt?

Nogle af de ting, der kan hjælpe dig med at overvinde frygt, er følgende:

  • Anerkend, at det er en naturlig følelse, og prøv ikke at skjule den. Acceptér, at frygten lever i os for at signalere noget til os, for at opfylde sin funktion. Så før du forsøger at undertrykke den, er det bedst at lære at læse den. For at gøre dette kan du spørge dig selv: “Hvorfor føler jeg frygt nu? Hvilke aspekter skal jeg være opmærksom på?” På den måde får du frygten til at virke til din fordel. Den vil blive funktionel i stedet for dysfunktionel.
  • Identificér truslens karakter. Tænk over, om den er reel, sandsynlig eller usandsynlig. Det sker ofte, at frygt bliver udløst vilkårligt af flere stimuli. Det er det, der gør, at vi lever indhyllet i den. Det er dog ikke alle trusler, der er lige sandsynlige eller vigtige. Vi skal lære at håndtere kognitive fordomme, som vil hjælpe os med at klassificere truslers alvorlighed.
  • Hvad kan du gøre ved det? I forbindelse med foregående punkt er det nyttigt at tænke over, hvordan vi kan forberede os, og hvad vi skal gøre i en sådan situation. På den måde vil vi kunne se, at der er forskellige løsninger og forskellige foranstaltninger, som vi kan træffe.

Flere teknikker

  • Lav en plan for at håndtere din frygt. Nu hvor du ved, hvad du er bange for, og hvad du kan gøre, er det vigtigt at tænke på en gradvis plan for at imødegå den frygtede situation. Det betyder, at du lidt efter lidt skal gøre dig fortrolig med den fantomtrussel, indtil du er i stand til at stå ansigt til ansigt med den. Hvis du f.eks. er lammet af at tale offentligt, kan du starte med at øve dig og optage dig selv, derefter øve dig med venner og til sidst eksponere dig selv.
  • Brug afslapningsteknikker. En af de bedste løsninger er at forsøge at dæmme op for dysfunktionel frygt. For at gøre dette kan du starte med afslapnings- og åndedrætsøvelser, der hjælper med at gøre frygten funktionel.
  • Bed om hjælp. Hvis du føler, at frygten forhindrer dig i at træffe beslutninger, være mere spontan og leve i overensstemmelse med dine ønsker, så tøv ikke med at konsultere en professionel.
Kvinde trøster og støtter en anden kvinde

I terapi kan du tage fat på din frygt med nogle teknikker, som du får af en professionel.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Din krop kan hjælpe dig med at overvinde din frygt

Frygt kan være en allieret

Frygt er ikke altid farlig, og det er det første skridt til at erkende dysfunktionel frygt. Vi skal tage andre briller på, når vi læser situationer. Ellers vil frygten sætte os i et hjørne og forhindre os i at nyde livet. Men når frygten bliver håndteret godt, giver den os mulighed for at overleve.

At acceptere, at frygten altid vil være der, og at vi ikke får den til at forsvinde fra vores følelsesspektrum, er at omfavne den. Vi kan lære at håndtere den og styre os selv.

Det kan interessere dig ...
Autofobi: Frygten for at være alene
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Autofobi: Frygten for at være alene

Det kan være sundt og berigende at være alene, men for nogle personer er det ubærligt. Det er tilfældet for personer, der lider af autofobi.  • Moscone, R. O. (2012). El miedo y su metamorfosis. Psicoanálisis: Revista de la Asociación Psicoanalítica Colombiana24(1), 53-80.
  • Reyes Pérez, V., Rodríguez, A. R., Alcázar Olán, R. J., & Reidl Martínez, L. M. (2017). Las estrategias de afrontamiento que utilizan los adolescentes ante situaciones que provocan miedo. Psicogente20(38), 240-255.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.