Hvad er fordelene ved at spise fermenterede fødevarer?

Der bliver studeret i forståelsen af fordelene ved fermenterede fødevarer. Disse probiotika giver næringsstoffer og kan beskytte ens immunforsvar.
Hvad er fordelene ved at spise fermenterede fødevarer?
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fermenterede fødevarer bliver mere gængse i den regelmæssige kost i hele verden, hvor de udgør mellem 5 og 40% af menneskets kost.

Mange områder har deres egne traditionelle fermenterede fødevarer såsom yoghurt, ost, creme fraiche eller sojasauce. Der er også mange drikkevarer såsom kefir (fermenteret mælk), kombucha (fermenteret te), øl og vin.

Andre eksempler er miso fra Japan (fermenterede sojabønner), kimchi fra Sydkorea (fermenteret, krydret kål) og sauerkraut fra Tyskland (fermenteret kål). Og det er blot nogle få ud af mange eksempler!

Folk rundt om i verden har spist disse fødevarer i århundreder. De seneste år er det dog blevet meget mere populært, måske på grund af dets kendte fordele for fordøjelsen. Hvad er fordelene ved at spise fermenterede fødevarer?

I denne artikel vil vi fortælle dig det.

Fordelene ved at spise fermenterede fødevarer

Illustration af tarmene

Overordnet er der mange mulige fordele ved at inkludere forskellige typer af fermenterede fødevarer, inklusiv:

 • De er meget nærende og fordøjelige fødevarer. Eftersom bakterier allerede har taget del i fordøjelsen af den fødevare, vi spiser, gør det det nemmere for os at fordøje disse fødevarer.
 • Fermentering øger antallet af vigtige vitaminer såsom K-vitamin, hvilket er svært at finde i fødevarer, der ikke er fermenterede. K-vitamin er en vigtig vitamin for hjertets og knoglernes sundhed samt for forebyggelsen af bestemte typer af kræft.
 • De hjælper med at støtte immunsystemet. Husk, at 70% af dit forsvar ligger i tarmene. En ringe mikrobiom her kan øge risikoen for mange sygdomme.
 • Forskellige fermenterede fødevarer giver forskellige bakterier, hvilket øger biodiversiteten i tarmene. Mere diversitet i ens mikrobiom er forbundet med færre sundhedsrelaterede risici.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Indvirkningen af Middelhavskost på tarmenes tilstand

Yderligere fordele ved at spise fermenterede fødevarer

Yoghurt er eksempel på fermenterede fødevarer

Disse fødevarer kan have mange fordele for helbredet, ikke blot for den grundlæggende ernæring. Videnskabsfolk fortsætter med at forske i, hvordan de præcis påvirker vores krop og sundhed. Her er blot nogle få af de ting, de har opdaget indtill videre:

 • Fermenterede mælkeprodukter kan bidrage til en reduceret risiko for hjertekarsygdomme.
 • Et indtag af yoghurt er forbundet med sund kropsvægt og beskyttelse mod type-2 diabetes.
 • Fermentering kan forbedre kvaliteten og fordøjelsen af proteiner og øge indholdet af B- og C-vitaminer i fødevarerne. Det kan derudover hjælpe kroppen med at optage forskellige mineraler såsom jern og zink.
 • For nogle personer er fermenterede fødevarer nemmere at fordøje. For eksempel inkluderer dette personer, som lider af irritabel tarmsyndrom, og dem, der er laktoseintolerante. Bakterierne, der bruges til at lave yoghurt, gør laktose nemmere at fordøje.
 • Nogle af disse fødevarer indeholder levende mikroorganismer, hvoraf nogle er probiotika, der kan forbedre tarmenes sundhed. Antallet af mirkoorganismer i tarmene øges, når man spiser fermenterede fødevarer. Det kan dermed være gavnligt for ens tarmes helbred.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Egenskaber ved æblecidereddike bakket op af videnskaben

Bør jeg spise disse fødevarer for at forbedre mit helbred?

Overordnet har disse fødevarer været en del af menneskets kost i århundreder. Mange sundhedseksperter siger, at de påvirker vores helbred positivt på mange forskellige måder. Flere og flere kostvejledninger anbefaler derfor et regelmæssigt indtag af disse fødevarer.

Hvis du aldrig har prøvet nogen fermenterede fødevarer, så kan du begynde med at komme yoghurt i smoothies, spise en skål misosuppe til frokost, vælge sauerkraut som tilbehør til aftensmaden, surdejsbrød med ost til mellemmåltid eller drikke noget forfriskende kefir.

Hav i baghovedet, at fermenterede fødevarer kan tilføje forskellige og interessante smagsvarianter og teksturer til ens kost.

Som konklusion kan det have sundhedsmæssige fordele at spise disse fødevarer, selvom vi stadig skal udføre mere forskning. Uanset hvad bør man altid stile efter at spise en sund, afbalanceret kost for at opretholde en ordentlig balance.

Det kan interessere dig ...
Tre fermenterede fødevarer, du bør inkludere i din kost
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tre fermenterede fødevarer, du bør inkludere i din kost

Fermenterede fødevarer bør være en del af din daglige kost. Deres levende mikroorganismer hjælper trods alt med at genopbygge din tarmflora helt na...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Parra Huertas Ricardo Adolfo. Yogur en la salud humana. Rev. Lasallista Investig.  [Internet]. 2012  Dec [cited  2019  Feb  03] ;  9( 2 ): 162-177. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492012000200017&lng=en.
 • CALDERÓN, O.; et al. Evaluación del efecto del cultivo probiótico Lactobacillus rhamnosus adicionado a yogur natural y con probióticos comerciales sobre poblaciones de Staphylo-coccus aureusEscherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes Salmonella enteritidis. EnArchivos Latinoamericanos de Nutrición. 2007.Vol. 57, p. 51-55.
 • UYENO, Y.; SEKIGUCHI, Y. & KAMAGATA, Y. Impact of consumption of probiotic lactobacilli-containing yogur on microbial composition in human feces. En: International. Journal of Food Microbiology. 2008. Vol. 122, p.16-22.
 • Hutkins RW (2008). Microbiology and technology of fermented foods. Wiley-Blackwell.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.