Hvad er gabardine, og hvordan skal du vaske det?

Beklædningsgenstande fremstillet af gabardine kan bevare deres kvalitet over tid. Men hvad er gabardine, og hvordan vasker man det?
Hvad er gabardine, og hvordan skal du vaske det?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 17 juni, 2023

Det er vigtigt at have store varme beklædningsgenstande af gabardine i de kolde måneder. Men hvad er gabardine? Disse beklædningsgenstande kan på grund af deres sammensætning, størrelse eller finhed give anledning til tvivl ved vask af dem. Regnfrakken er en af dem.

Derfor er det praktisk at iværksætte en række tips, der hjælper med at forlænge produktets levetid. Læs videre og find ud af, hvad gabardine er, og hvordan man vasker det.

Målet er ikke at forringe, plette eller rynke genstanden. Selv om nogle varer er praktiske at vaske i hånden, f.eks. bukser, er alt tøj af gabardine egnet til vaskemaskiner. Du skal blot kende de forudgående trin og plejetips.

Hvad er gabardine, og hvordan vasker man det?

Frakker og jakker, der beskytter mod kulde og regn, bukser, der er ideelle til udendørs arbejde, eller stive og modstandsdygtige skjorter. Alle disse beklædningsgenstande kan fremstilles af gabardine, en type stof, der er lige så modstandsdygtigt som slidstærkt.

Nogle er fremstillet af uldstof, andre af bomuld eller syntetiske fibre, men alle har det til fælles, at de giver en stor modstandsdygtighed. Desuden har de en høj grad af uigennemtrængelighed, hvilket gør dem ideelle til fugtige og regnfulde klimaer.

Det er almindeligt, at gabardine indgår i meget vintertøj.

Et andet af dets særlige kendetegn er, at det normalt har en glat side og en anden med diagonalt vævede stoffer, som regel i rib. Det har en fast og stram konsistens, som skyldes, at det er meget bearbejdet under fremstillingen. Derfor er beklædningsgenstande fremstillet af dette materiale funktionelle til forskellige aktiviteter, for det meste udendørs.

Hvad er gabardine: Oprindelse

Gabardinetekstiler har en besynderlig oprindelse, der er baseret på søgningerne efter dets opfinder, englænderen Thomas Burberry. Entreprenøren ønskede at skabe en type stof, der kunne modstå regn uden at blive våd. Omkring 1880 mødte han en hyrde, der brugte særlige jakker.

Manden gjorde tøjet vandtæt ved hjælp af et produkt, der oprindeligt var beregnet til at bade får. Burberry tog idéen til sig, skabte gabardine og eksperimenterede med bomuldsgarn. Han imprægnerede garnet i et trin før vævning af stoffet og kunne opnå den ønskede effekt, hvor dråberne gled ned ad tøjet.

Han patenterede således sin kreation i 1888. Det skal bemærkes, at den oprindelige formel med det imprægnerende produkt stadig anvendes i dag. Desuden er Burberry-mærket stadig i brug i dag og er et af de mest elegante modehuse i Storbritannien.

Kvinde i frakke
Gabardine er et ideelt materiale til de kolde måneder.

Hvad er gabardine: Karakteristika

Dette stof skiller sig ud af flere grunde. F.eks. dets styrke, fasthed og holdbarhed.

Afhængigt af tøjets kvalitet kan det endda holde den samme form i lang tid. Desuden krøller det ikke let.

Som alle andre tekstiler findes det i forskellige kvaliteter. Det kan være fremstillet af bomuld, en blanding af bomuld og polyester, silke eller tekstureret polyester.

Sammensætningen er afgørende for vægten og kvaliteten af fiberen. Under alle omstændigheder er gabardinen et af de mest anvendte og funktionelle tekstiler i dag.

Forskellige anvendelser af gabardine

I løbet af årtierne er gabardine gået fra at være et funktionelt arbejdstøj til et modetilbehør, der ses på de vigtigste modeshows. I dag er det et budgetvenligt stof, der er meget brugt, især i vintermånederne. Derfor er det vigtigt at vaske det dagligt.

 • Havearbejde og arbejde på landet. Gabardinen er fra bondetiden blevet brugt til alle former for arbejde på landet og udendørs arbejde. Især på grund af dens vandtætte egenskaber.
 • Vedligeholdelse. Beklædningsgenstande fremstillet af dette stof, især skjorter, blev meget populære på fabrikker, i lagerbygninger og hos vedligeholdelsespersonale.
 • Første Verdenskrig. De britiske myndigheder bad Burberry om at fremstille gabardineuniformer til den krig, der begyndte i 1914.
 • Tilstedeværelse i biografen. Fra Humphrey Bogart og hans brug af trenchcoaten i Casablanca begyndte Hollywood-filmene at bruge den, især til mafiakarakterer.
 • Ungdomsmode. De, der virkelig gjorde dette stof moderne, var The Beatles, efter at de optrådte med det i midten af 1960’erne.
 • Aktuelt og funktionelt. I dag er det en type stof, der har spredt sig til millioner af mennesker, og som er meget nyttigt i de kolde måneder og frem for alt på regnvejrsdage.
 • Variation. Materialet kan findes i en række forskellige beklædningsgenstande som kjoler, jakker, jakkesæt, frakker og endda sko.

Hvordan du vasker det trin for trin

Selv om gabardine er en type stof med god modstandsdygtighed over for vand og tidens gang, kræver det nogle vasketips. På denne måde er det muligt at forlænge dets levetid og bevare dets kvalitet og glans. Du skal blot huske på følgende trin.

1. Tjek etiketten

Det sikreste at gøre, når du behandler gabardine, er at læse producentens specifikke anvisninger. Her står der, om det er bedre at tørre, vaske i koldt vand, maskinvaske eller håndvaske.

Det vil altid være tilrådeligt ikke at klippe etiketten af.

2. Fjern tilbehør

Hvis det er en frakke, har den sandsynligvis et bælte eller andet indvendigt tilbehør. Det er vigtigt at fjerne dem alle inden vask.

3. Behandl pletter

Behandl specifikke pletter på frakken med en flydende pletfjerner, der er egnet til farvede materialer. Påfør det på det berørte område, der forinden er fugtet med koldt vand, og lad det virke i 30 minutter. Fjern det derefter og vask det grundigt.

Det anbefales at anvende pletfjerneren på et diskret område af tøjet, før du bruger den på det berørte område. På denne måde kan du tjekke, om produktet misfarver eller beskadiger stoffet.

En jakke børstes
Pletter bør fjernes, før tøjet lægges i vaskemaskinen.

4. Kom i vaskemaskinen

Gabardine er en type stof, som du generelt kan vaske i vaskemaskinen. Bland det dog ikke med beklædningsgenstande som håndklæder eller andre, der afgiver fnuller.

Vask tøjet sammen med beklædningsgenstande af samme farve. Når du kommer det i maskinen, skal du også lægge bælte og tilbehør i. Vælg et vaskeprogram med koldt-varmt, varmt-varmt eller koldt-koldt.

5. Egnet til tørretumbler

Det er muligt at tørretumble gabardine, så længe du vælger et skånsomt program med lav varme. Fjern straks ved afslutningen af programmet for at undgå, at det rynker. På den anden side kan du lufttørre det, idet du undgår metalbøjler.

6. Tjek og stryg

Hvis tøjet har pletter, skal du tjekke, at produktet har virket efter endt vask og tørring. Derefter er det muligt at stryge gabardine ved lav temperatur og på vrangen for at undgå at beskadige det.

7. Opbevaring

Den bedste måde at opbevare disse beklædningsgenstande på, når de er blevet renset, er ved at hænge dem på en bøjle og beskytte dem med en folie.

Hvad er gabardine, og hvordan vasker man det, når det er i form af bukser?

Næsten alle beklædningsgenstande af gabardine kan vaskes ved at følge ovenstående anbefalinger. Det er en metode, der forlænger stoffets levetid og kvalitet.

Nogle producenter foreslår dog, at sorte gabardinbukser vaskes i hånden ved at lægge dem i en spand med koldt vand og vaskemiddel. Vend altid tøjet på vrangen for at vaske det med vrangen udad.

Undgå at lade det krølle i spanden, og læg det i blød i 40 minutter. Tag det derefter op, skyl det og hæng det op. Dette er en særlig metode til de første vaske, når tøjet er nyt. Derefter er det muligt at bruge vaskemaskinen i henhold til de beskrevne trin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Guamaní Oña, V. D. R. (2014). Investigación de un acabado con un aspecto a cuero utilizando silicona en tela de gabardina y su aplicación en chaquetas. [Tesis de pregrado, Universidad Técnica del Norte]. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/2647
 • Jiang L., Maithili I. (2007). Cold or hot wash: Technological choices, cultural change, and their impact on clothes-washing energy use in China. Energy Policy. Volume 35, Issue 5. Pages 3046-3052. https://doi.org/10.1016/j.enpol.2006.11.001
 • Keiser, S. y Tortora, PG (2022). El diccionario de moda de Fairchild Books. Nueva York,: Fairchild Books. Recuperado el 9 de febrero de 2023, de http://dx.doi.org/10.5040/9781501365287
 • Piñuel J. L, (1996). La moda o el aprendizaje de la integración por el cambio. Estudios sobre las Culturas Contemporáneas [Internet]. (3):41-64. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31600304
 • Tynan, J. (2011). Vestimenta militar y ropa informal masculina para el aire libre: la gabardina de Burberry en la Gran Bretaña de la Primera Guerra Mundial. Revista de Historia del Diseño. https://doi.org/10.1093/jdh/epr014

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.