Sådan kan du vaske et uldtæppe

Lær, hvordan du kan vaske et uldtæppe derhjemme. Dette er et meget sart klæde, der kræver særlig pleje, og vi har de bedste tips!
Sådan kan du vaske et uldtæppe

Sidste ændring: 17 maj, 2023

Tæpper af naturstof, f.eks. uld, er meget sarte. De har trods alt gennemgået meget få industrielle processer for at opnå det endelige produkt. Generelt er de af fremragende kvalitet og meget skrøbelige. Derfor vil vi i denne artikel se nærmere på, hvordan man kan vaske et uldtæppe og holde det i god stand.

Kan uldtæpper vaskes i hånden eller i vaskemaskinen? Kræver de kemisk rensning? Hvad er den bedste måde at vaske dem på uden at beskadige deres naturfibre? Lad os besvare alle disse spørgsmål, så du kan sikre dig, at dine uldtæpper forbliver rene og ser så gode ud som nye.

Er det nødvendigt at vaske uldtæpper hvert år?

Svaret er nej. Vi forklarer hvorfor.

Tro det eller ej, men uld gennemgår en selvrensende proces. Det betyder, at det afviser snavs naturligt, uden hjælp fra nogen form for rengøringsmiddel. I den forbindelse anbefales det at lufte det ofte.

Men nogle gange har vi et duntæppe eller en dyne, der er fyldt med uld, og stoffet, der dækker denne uld, bliver beskidt og skal vaskes, fordi der ikke er noget andet alternativ. I et sådant tilfælde, hvor vask er nært forestående, skal vi se på, hvordan det kan gøres.

Et minimalistisk soveværelse

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du vaske en bh uden at beskadige den

Sådan kan du vaske et uldtæppe i hånden

Sørg for at læse tæppets etiket grundigt før noget som helst, for der finder du oplysninger om, hvilken type vask der er den mest velegnede, vandets temperatur og den anbefalede type sæbe.

Når du så har disse oplysninger i baghovedet, kan du vaske det ved at følge disse trin:

 1. Du skal bruge badekarret eller en stor spand, hvor tæppet nemt kan være. Fyld badekarret med varmt vand og læg neutral sæbe eller et mildt rengøringsmiddel i. Derefter skal du nedsænke tæppet helt. Der skal ikke være noget blødgøringsmiddel, kun sæben.
 2. Lad det ligge i to timer eller deromkring. Forsøg ikke at skrubbe det eller bruge en børste eller svamp til at fjerne en bestemt plet.
 3. Hvis du vil skylle det, skal du tømme badekarret og fylde det igen med rent vand. Det er ikke nødvendigt at klemme tæppet, da du kan beskadige dets struktur. Hvis der er sæberester tilbage, vil ulden selv udstøde dem gennem en naturlig proces.
 4. For at tørre det skal du tømme badekarret og lade tæppet ligge der uden at vride det ud. Igen vil ulden selv frigøre vandet fra sine fibre. Det kan dog tage ca. 2 eller 3 timer, før tæppet holder op med at dryppe vand og er knap så fugtigt.
 5. Til sidst skal tæppet tørre i det fri, men ikke i direkte sollys, da dette kan påvirke de oprindelige farver.

Denne metode kan også anvendes på andre uldprodukter end tæpper.

Sådan kan du vaske et uldtæppe i vaskemaskinen

Dette bør ikke være din første eller endog anden mulighed for at vaske uldtæppet. Men hvis du beslutter dig for at gøre det, skal du prøve at bruge et særligt program til uld med koldt vand og slukke for centrifugeringen.

Uld har en tendens til at krympe, hvis du bruger centrifugering, så husk at slukke den. Hvis din maskine ikke har et uldprogram, skal du vælge et program til sart tøj.

Et andet forslag er at opbevare det på en flad overflade natten over for at forhindre, at det bliver beskadiget af direkte sollys. Undgå at hænge det op, da uldtæpper kan blive deforme.

Rens

Dette er uden tvivl et af de sikreste alternativer til at vaske uldtæpper og holde dem intakte. Renserier er professionelle og ved, hvad de laver, så du kan trygt overlade det til dem.

Andre alternativer til at rense uldtæpper

Som nævnt bør du undgå at vaske et uldtæppe så vidt muligt. For at gøre det, vil vi dele nogle ekstra tips til at holde det rent med dig:

 • Luftning: Det er vigtigt at lufte et uldtæppe for at holde det i optimal stand. Ideelt set bør du ryste det dagligt og hænge det på et sted, hvor det får luft i et par timer.
 • Pletfjerner: Hvis der er pletter på et bestemt område, er det ikke nødvendigt at vaske hele tæppet, men du kan arbejde lokalt. Uldfibrene afviser vand. De er hydrofobiske. De naturlige komponenter i denne fiber virker ved at løsne snavspartikler. Hvis der er en plet på tæppet, kan du prøve at sprøjte den med sæbevand for at se, om den går af. Gnid aldrig, mens du gør dette.
 • Damprengøring: Denne mulighed er optimal, især hvis tæppet har ophobet en stærk lugt, f.eks. fra mad eller en fugtig lugt. Hvis du har en damprenser derhjemme, kan du tilsætte æteriske olier for at parfumere den.
Kvinde damper en kjole

Hvis du har en damper derhjemme, kan du bruge den forsigtigt på et uldtæppe, ligesom du gør med resten af tøjet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan fjerner du fnuller fra vaskemaskinen

Så længe du er forsigtig, er det muligt at vaske et uldtæppe

Vi håber, at du kan bruge alle disse oplysninger til at holde dine uldtæpper så gode som nye. Husk, at uldtæpper har to fjender, der kan være fatale: At vride dem og at hænge dem lodret.

Hvis du opdager, at dit tæppe stadig er vådt, efter at du har vasket det, kan du bruge håndklæder til at absorbere det. På den anden side skal du sørge for aldrig at hænge det lodret, da dette vil gøre det fuldstændig deformt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gómez, Ó. T. (2009). Cadena productiva de lana de oveja en el sector textil y de confecciones. Industrial data12(2), 73-80.
 • Urgilés Ortíz, J. T. (2020). Experimentación con las técnicas de tinturado natural y afieltrado de lana de oveja y fibra de alpaca(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
 • Sánchez Llanos, M. L. (2020). La experimentación en el tinturado natural de lana de oveja y fibra de alpaca(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
 • Otegui, P. (2015). Lana: fibra natural, renovable y autosustentable. Del campo a la tienda. XLIII Jornadas Uruguayas de Buiatría.
 • Vílchez Maldonado, S. (2005). Nuevos tratamientos de lana con enzimas.
 • Wadel, G. (2009). Aislamientos térmicos renovables y reciclados de lana de oveja y algodón: Un aporte a la construcción sostenible. Revista de Arquitectura15(20), ág-27.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.