Hvad er hydrolyseret kollagen?

Hydrolyseret kollagen er et kosttilskud med dokumenterede positive virkninger på menneskers sundhed. For eksempel synes det at være et muligt antiinflammatorisk middel. Hvad siger beviserne ellers?
Hvad er hydrolyseret kollagen?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hydrolyseret kollagen er et kosttilskud, der kommer fra fåreknogler og brusk. Hovedformålet er at øge syntesen af dette protein for at styrke leddene.

Derudover, som en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients nævner, er det også en god måde at holde huden, knoglerne og håret sundt på. Hvordan tager du det? Hvad er dets fordele? Her fortæller vi dig alt om det.

Kollagensyntese

Kollagen er det protein, der er mest af i kroppen. Det har en triple helix-struktur og indgår i knogler, muskler, hud og sener.

Kroppen syntetiserer det endogent fra de aminosyrer, som du får gennem den mad, du spiser. De tre typer af kollagen i kroppen er følgende:

  • I. Findes i hud, hår, negle, organer, knogler og ledbånd.
  • II. Denne type er en del af brusk.
  • III. Findes i knogler, brusk, dentin, sener og andet bindevæv.

Visse koststrategier kan øge produktionen af dette protein. En af disse strategier, som er dokumenteret af videnskabelig litteratur, består af at øge dit indtag af C-vitamin.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Annual Review of Food Science and Technology kan regelmæssig indtagelse af gelatine være en effektiv måde at øge kollagensyntesen på.

Faktisk anbefaler læger atleter med led- eller seneskader at indtage dette produkt for at sætte skub i genopretningsprocessen.

En anden serie af produkter til samme formål giver dog ikke de forventede resultater. Et perfekt eksempel er hajbrusk.

Dette kosttilskud blev skabt for at reparere og forbedre senernes funktionalitet. Videnskaben støtter dog ikke brugen heraf. Faktisk frarådes det hos personer med irritabel tarmsyndrom.

Gelatine i en skål

Sørg for at læse: Hvad er kollagenpeptider?

Er hydrolyseret kollagen nyttigt?

Nu vil vi fokusere på indtagelse af kollagen som kosttilskud. Flere undersøgelser opdagede dette stof i sammensætningen af mange forskellige kosmetiske produkter. Videnskaben tilbyder dog ikke præcise data om, hvilke typer kollagen der er bedst egnet til disse formål.

Hvad angår slidgigt, kan tilskud med type 2 kollagen derimod ifølge visse beviser give en forbedring af knæleddene. Desuden tolererer kroppen det godt. På trods af dette kender eksperterne endnu ikke de præcise virkningsmekanismer for dette tilskud. Derfor har de brug for at gennemføre flere undersøgelser for at klarlægge disse processer.

I mellemtiden har de også påvist en antiinflammatorisk virkning af dette stof på brusk eller ledskader. Hydrolyseret kollagen synes at være chondrobeskyttende og hjælper med at regenerere beskadiget brusk.

Eksisterende artikler undersøger effekten af dette stof i posttraumatisk slidgigt, men ikke i gendannelse af brusk.

Nogle gange er kosttilskud, der indeholder denne type kollagen, beriget med C-vitamin eller magnesium. Dette synes at forbedre produktets egenskaber.

Hydrolyseret kollagen

Der er ikke nok undersøgelser om hydrolyseret kollagen

Indtil videre forsvarer den videnskabelige litteratur brugen af hydrolyseret kollagen til forbedring af visse ledrelaterede problemer. Regelmæssig indtagelse af dette tilskud synes at være relativt effektivt, især i forbindelse med knæskader.

Desuden tilføjer mange producenter det til kosmetiske skønhedsprodukter på grund af dets egenskaber til forbedring af hudens eller hårets udseende. De virkningsmekanismer, der anvendes af dette stof, er dog ikke helt klare. Eksperter er nødt til at gennemføre flere undersøgelser for at forstå dem.

Derudover er eksperter nødt til at gennemføre flere kliniske forsøg for at vurdere anvendelse af det i senerelaterede problemer eller degenerative tilstande, ud over posttraumatiske episoder. Kort sagt er dette et sikkert kosttilskud, der ikke har åbenlyse bivirkninger under de doser, som producenterne har fastsat.

Selv om det kan være nyttigt, vil det ikke føre til forbedret ydeevne hos raske personer. Det ser heller ikke ud til at hjælpe med at forebygge skader. Af denne grund, hvis du lider af en form for skade, er det bedst at gå til en læge eller specialist.

Det kan interessere dig ...
Forskellene mellem kollagen fra kvæg og fisk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskellene mellem kollagen fra kvæg og fisk

I nogle år har eksperter debatteret om, hvilken type kollagen der er bedst. Hvad siger videnskabelige beviser om kollagen fra kvæg og fisk?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Levine M., Violet PC., Breaking down, starting up: can a vitamin C enriched gelatin supplement before exercise increase collagen synthesis? Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 5-7.
  • Liu D., Nikoo M., Boran G., Zhou P., Regenstein JM., Collagen and gelatin. Annu Rev Food Sci Technol, 2015. 6: 527-57.
  • Merly L., Smith SL., Pro inflammatory properties of shark cartilage supplement. Immunopharmacol Immunotoxicol, 2015. 37 (2): 140-7.
  • Avila Rodríguez MI., Rodríguez Barroso LG., Sánchez ML., Collagen: a review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol, 2018. 17 (1): 20-26.
  • Lugo JP., Saiyed ZM., Lane NE., Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double blind, placebo controlled study. Nutr J, 2016.
  • Dar QA., Schott EM., Catheline SE., Maynard RD., et al., Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS One, 2017.
  • Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019;11(10):2494. Published 2019 Oct 17. doi:10.3390/nu11102494

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.