Hvad er hydrolyseret mælk?

Hydrolyseret mælk er et produkt til børn med allergi over for komælksprotein. Det indeholder proteinforbindelserne i meget små fragmenter.
Hvad er hydrolyseret mælk?

Sidste ændring: 25 juni, 2023

Hydrolyseret mælk er et produkt fremstillet til spædbørn, der er allergiske over for komælksprotein. Det indeholder proteinforbindelserne brudt op i meget små fragmenter, så de er lette at optage. Det reducerer deres evne til at fremkalde en allergisk reaktion.

Hvornår bruges hydrolyseret mælk?

Som al anden modermælkserstatning bruges hydrolyseret mælk, når amning ikke er en mulighed. I de første 6 måneder bør babyer udelukkende ernæres med mælk. Hvis modermælken ikke er tilgængelig, må barnets forældre ty til erstatninger, der efterligner dens sammensætning.

Selvom industrien er kommet langt i denne henseende, er der betydelige forskelle mellem at nære et barn med modermælk eller med en erstatning. De største ændringer sker på mikrobiotaniveau ifølge en artikel offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Immunology.

At ty til kommercielle produkter kan øge risikoen for, at barnet lider af autoimmunitetsrelaterede problemer senere i livet. Men som sagt er barnet i nogle tilfælde allergisk eller intolerant over for komælksproteiner. I disse tilfælde er hydrolyseret mælk den eneste løsning.

Heldigvis er dette produkt ofte beriget med mikronæringsstoffer, der fremmer barnets udvikling. Et eksempel er omega-3-syrer, som bidrager til en god kognitiv udvikling ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i 2018.

Hydrolyseret mælk til babyer
Hydrolyseret mælk bruges, når amning ikke er en mulighed.

Der er intet som modermælk

På trods af det store udvalg af produkter på markedet til at ernære nyfødte, er amning altid den bedste løsning. Det har positive ernæringsmæssige og tilknytningsmæssige egenskaber for mor og barn.

Hvis moderen af en eller anden grund ikke kan amme sit barn, er en mulighed at bruge en mælkebank. Det er en meget effektiv løsning, når det drejer sig om at give ernæring af høj kvalitet, i hvert fald i de første 6 måneder.

Supplerende ernæring

Når barnet bliver 6 måneder gammelt, kan du opgive amning eller modermælkserstatning som den eneste ernæringsmetode. På dette tidspunkt kan du begynde at introducere fast føde. Målet er, at barnet skal tilpasse sig omgivelserne og udforske nye konsistenser og smage.

Eksperter anbefaler den metode, der kaldes baby-led weaning, hvor barnet under opsyn får lov til at indtage mad på egen hånd. Denne metode fører ikke til en forbedring af helbredet, men det fører til en bedre tilpasning med hensyn til madning.

Det er positivt at anvende korrekte kostvaner fra de tidligste stadier af livet. Det reducerer forekomsten af afvisning af mad i voksenalderen, hvilket er et skridt i retning af en varieret og afbalanceret kost.

Derudover skal vi huske på, at barnets kost i de tidlige stadier af livet påvirker dets mikrobiota. Det kan have konsekvenser for risikoen for at udvikle sygdomme på mellemlang og lang sigt.

Mor mader baby
Du bør altid orientere barnets kost mod at styrke dets mikrobiota.

Hydrolyseret mælk: Et alternativ til modermælk

Hydrolyseret mælk er et effektivt alternativ til spædbørn med komælksproteinallergi. Det er dog ikke alle spædbørn, der bør indtage det, da indtagelse af et hydrolyseret produkt i de tidlige stadier kan forstyrre produktionen af fordøjelsesenzymer.

Dette fører til intolerance på mellemlang sigt, hvilket kan være et problem med hensyn til spisning. Derudover skal vi huske på, at amning er den foretrukne løsning.

Modermælk indeholder alle de næringsstoffer, barnet har brug for, i optimale mængder. Det garanterer en korrekt udvikling af mikrobiotaen og en reduceret risiko for autoimmune sygdomme.

Som det sidsye bør man, når barnet er 6 måneder gammelt, begynde at introducere fast føde i barnets kost. Det tilskynder barnet til at deltage i spisningen.

Denne praksis hjælper børn med at tilpasse sig forskellige konsistenser og smage og reducerer risikoen for at afvise mad på et senere tidspunkt. En voksen bør dog altid overvåge denne proces!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
  • Shulkin M., Pimpin L., Bellinger D., Kranz S., et al., N-3 fatty acid supplementation in mothers, preterm infants, and term infants and childhood psychomotor and visual developmetn: a systematic review and meta analysis. J Nutr, 2018.
  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, et al. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr. 2018;44(1):49. Published 2018 May 3. doi:10.1186/s13052-018-0487-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.