Hvornår skal man introducere bælgfrugter i en babys kost?

Når man introducerer bælgfrugter i en babys kost, er det vigtigt at vælge det rigtige tidspunkt og de rigtige sorter. Få mere at vide her.
Hvornår skal man introducere bælgfrugter i en babys kost?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 08 januar, 2023

Hvornår er det bedst at indføre bælgfrugter i en babys kost? Denne fødevare udmærker sig ved sit store indhold af fiber og essentielle næringsstoffer. Derudover er det en vigtig kilde til protein. Problemet ligger i, at de er vanskelige at fordøje, hvilket kan forårsage en del ubehag.

På grund af dette bør indførelsen af bælgfrugter i en babys kost ske med forsigtighed, og først når fordøjelsessystemet er klar. På den måde undgår man, at barnet udvikler allergier eller andre problemer, der forringer livskvaliteten.

Hvornår skal man introducere bælgfrugter i en babys kost?

Fra den sjette måned kan man begynde at supplere med rigtig mad. På dette tidspunkt kan du begynde at tilbyde bælgfrugter. Det er vigtigt at starte med dem, der er lettere at fordøje. Ellers øges dannelsen af luft i maven, og der opstår ubehag i tarmene.

Faktisk anbefaler nogle specialister at vente til den tiende måned for at sikre en større tarmudvikling. I begyndelsen er det tilrådeligt at inkludere bælgfrugter som ærter og linser i kosten, som i princippet er mindre problematiske.

Desuden kan de moses for at undgå problemer i forbindelse med et for stort fiberindtag. Fra 1-årsalderen kan man prøve andre sorter som f.eks. bønner og kikærter.

Man kan introducere forskellige bælgfrugter i en babys kost

Hvorfor er det vigtigt med bælgfrugter i en babys kost?

Det skal bemærkes, at bælgfrugter garanterer en god tilførsel af fibre. Dette stof er vigtigt for at forbedre tarmfloraens sundhed. Det fermenterer i fordøjelseskanalen, hvilket giver en vækst af bakterier i tarmen.

Vi taler om typer af fødevarer, der har et betydeligt indhold af mikronæringsstoffer. Blandt dem skiller jern sig ud, som er et grundlæggende element for at undgå udvikling af anæmi, ifølge forskning offentliggjort i The Medical Clinics of North America.

Ligeledes er bælgfrugter ideelle til at øge proteinindholdet i vores kost. Takket være disse næringsstoffer sikres en korrekt vævsvækst og -udvikling. Hvis man ikke dækker disse behov, kan man opleve problemer i forbindelse med tab af muskelmasse.

Det har vist sig, at det er nødvendigt at opnå en minimumsmængde protein i løbet af dagen, for at barnet kan udvikle sig korrekt.

Aspekter, der skal tages i betragtning

Når vi indfører bælgfrugter i en babys kost, må vi ikke glemme visse nøglepunkter. Først og fremmest skal man altid vælge friske varianter, da mad på dåse indeholder for store mængder natrium på grund af saltlagen.

Samtidig er det vigtigt at lægge dem i blød i mindst 24 timer for at blødgøre dem og kunne fordøje dem bedre efterfølgende. På den måde bliver de blødere i konsistensen, hvilket gør det nemmere for barnet at spise dem.

Det er muligt at mose bælgfrugter for at lette indtagelsen af dem. De seneste år er man imidlertid begyndt at fremme baby-led weaning, hvor barnet tilbydes mad i naturlig tilstand. Man skal dog være særlig forsigtig for at undgå kvælning.

Afslutningsvis er det vigtigt at kontrollere, at barnet ikke har allergi over for disse fødevarer. I modsat fald skal du fjerne dem fra deres kost.

Hvilke bælgfrugter anbefales i en babys kost?

En baby spiser

Som nævnt bør du prioritere indtagelsen af ærter og linser. Du kan tilberede puréer med disse fødevarer og blande dem med kødstykker. Dette sikrer en mere komplet tilførsel af næringsstoffer, især proteiner af høj biologisk værdi.

Andre sorter kan introduceres gradvist, selv om de sidste, der skal indgå i kosten, bør være jordnødder. Selv om mange mennesker anser dem for at være nødder, er de teknisk set bælgfrugter. De er svære at tygge, hvilket kan øge risikoen for, at barnet kvæles.

Hvordan tilberedes bælgfrugter til barnet?

I begyndelsen er den bedste måde at indføre bælgfrugter i barnets kost på gennem puréer. Det er bedst at mose dem grundigt for at opnå en homogen mos, så de er lette at spise.

Efterhånden som barnet udvikler motoriske færdigheder, kan du tilbyde kogte bælgfrugter, så barnet kan eksperimentere med dem og tilpasse sig deres konsistens og smag. Vær forsigtig for at undgå kvælning. Det er bedst at overkoge dem, indtil de er meget bløde.

Bælgfrugter: Vigtige fødevarer i et barns kost

Som nævnt er bælgfrugter vigtige fødevarer i et barns kost. Derfor er det tilrådeligt at begynde at tilbyde dem fra 6- eller 10-månedersalderen, alt efter barnets tolerance på tarmniveau.

Det er også vigtigt at opdage allergier over for disse produkter, hvis der er nogen. Eventuelle fordøjelsesproblemer efter indtagelse af denne slags mad bør kontrolleres af lægen eller børnelægen. De vil være ansvarlige for at afgøre, om det er bedst at fjerne dem fra barnets kost for at undgå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.