Hvad er internaliseret homofobi?

Har du nogensinde hørt om internaliseret homofobi? Læs denne artikel og find ud af, hvad der kendetegner det, hvilke konsekvenser det har, og hvordan du kan undgå det.
Hvad er internaliseret homofobi?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ifølge American Psychological Association (APA) ordbog beskrives homofobi som frygt, fordomme eller vrede over for homoseksualitet. Det resulterer ofte i episoder af diskrimination og vold. Selv om der er blevet sagt meget om homofobi over for samfundet, er internaliseret homofobi sjældent omtalt.

Internaliseret homofobi er et begreb, der er blevet brugt i et par år til at beskrive homofobiske handlinger, der sker over for mennesker, der er en del af LGBTI+-samfundet.

De kan således også forekomme mellem bøsser, lesbiske, kønsflydende personer og andre. Selv om det kan manifestere sig over for andre, kan det også manifestere sig over for en selv.

Vi vil tale om dette i de næste par afsnit.

Karakteristika ved internaliseret homofobi

Mange vil sikkert finde det paradoksalt, at der endda forekommer homofobiske handlinger blandt dem, der er en del af det homoseksuelle samfund. Men det er et problem, som ofte er skjult.

Under alle omstændigheder beskriver internaliseret homofobi alle bevidste og ubevidste homofobiske handlinger, som et medlem af LGTB+-fællesskabet praktiserer med sig selv og med andre medlemmer.

Selv om hvert enkelt tilfælde er forskelligt, udvikler de fleste episoder af denne type sig på grund af fordomme i barndommen eller ungdommen.

I store træk er det ikke anderledes end homofobi, der praktiseres af dem, der ikke identificerer sig som medlemmer af fællesskabet. I denne forstand kan det være diskriminerende handlinger baseret på udseende eller endda føre til voldssituationer.

For eksempel kan en handling af internaliseret homofobi endog være en homoseksuel, der behandler en anden dårligt ved at betragte ham som “ikke mandig nok”.

Der er mange teorier om, hvorfor denne adfærd kan eksistere. For de fleste er det, fordi det er en manifestation af fordomme, afvisning og stigmatisering i samfundet.

Da man vokser op i et bestemt samfund, kan indflydelsen fra forældre, religion, venner eller ideologier trænge så dybt ind, at man måske endda afviser en del af sin egen identitet.

Regnbuefarvet flag
Vi ved, at du vil finde denne artikel interessant: Sapioseksualitet: Tiltrækningen til kloge mennesker

Konsekvenserne af internaliseret homofobi

Som man kunne forvente, går konsekvenserne af internaliseret homofobi ikke ubemærket hen. De påvirker både den pågældende person og personerne omkring dem.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Counseling Psychology i 2009 er internaliseret homofobi en hindring for, at et forhold mellem bøsser, lesbiske og biseksuelle kan trives.

De personer, der udvikler denne holdning, kan f.eks. skamme sig over at vise deres forhold til offentligheden, udvise visse former for adfærd og endda have et aktivt sexliv.

I denne henseende påpeger forskning, der blev offentliggjort i 2016 i European Psychiatry, at disse episoder er hindringer for at nyde et sexliv af høj kvalitet. De kan også forårsage depression.

Men der er mere. En undersøgelse offentliggjort i International Journal for Equity in Health i 2017 viste, at de personer, der udviser sådanne holdninger, også har en tendens til at skjule deres egen seksuelle identitet og udvikle psykologisk nød. Beviserne tyder også på, at summen af alle de ovennævnte ting er en hindring for at finde en partner.

Kan internaliseret homofobi måles?

Eksperter og forskere har designet skalaer til at måle internaliseret homofobi. Sandheden er imidlertid, at det ikke altid er let at bemærke den.

Lad os se på nogle eksempler på, hvordan den kan manifestere sig i alle dens varianter:

 • Reduceret interaktion med partnere i offentligheden.
 • En skævhed i retning af meget maskuline eller meget feminine standarder, når der skal findes en partner (så partneren ikke kan skelnes fra en heteroseksuel).
 • Benægtelse af homofobiske handlinger (både ens egne og andres).
 • Følelser af skam over for ens egen seksuelle orientering.
 • Afvisning af dem, der er mere åbne omkring deres seksuelle eller romantiske orienteringer.
 • Hemmeligholdelse af forholdet (undgår at tale om det med venner, familie eller kolleger).

Kort sagt kan en handling af intolerance eller diskrimination over for fællesskabet eller over for en selv kategoriseres som en sådan handling. Selv om vi ikke har nævnt det, fører det ofte til usikre seksuelle handlinger, alkoholmisbrug, stofmisbrug og endda voldelig adfærd.

En frustreret mand ved hav

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Hvad er interkøn?

Hvad kan man gøre for at undgå det?

Som du har set, er internaliseret homofobi et reelt problem. Det påvirker dem, der oplever det, personerne omkring dem og samfundet generelt. Da mange tilfælde udvikler sig på grund af fordomme eller oplevelser i barndommen og ungdommen, er psykologisk terapi et effektivt alternativ til at helbrede.

Det er også muligt, at der er tvivl, usikkerhed eller frygt for ens egen seksuelle orientering. Derfor kan dette manifestere sig vedrørende andre medlemmer af samfundet. Under alle omstændigheder kan terapi være en stor hjælp til at håndtere og overvinde dette.

En anden ting, der kan hjælpe, er at tilbringe tid sammen med sunde mennesker, der identificerer sig som lesbiske, homoseksuelle eller kønsflydende.

Det er en stor hjælp at høre førstehåndserfaringer for at komme til orde med, hvordan samfundets stigmatisering har påvirket dig og påvirker dem, og lære, hvad de har gjort for at nå dertil, hvor de er i dag.

Husk også følgende

 • Undgå at lave vittigheder om homoseksualitet.
 • Være åben over for at respektere de mange forskellige manifestationer af seksualitet, der er en del af LGBTI+-samfundet.
 • Undgå negative værdivurderinger, når du møder en homoseksuel person.
 • Acceptér dig selv, som du er, med alle dine styrker og svagheder. Og husk: Homoseksualitet er aldrig en svaghed.
 • Forstå den rolle, som LGBTI+-samfundet har spillet gennem historien. Det gælder den diskrimination, de har været udsat for. Men det gælder også alt det, de har gjort for at opnå deres frihedsrettigheder.
 • Acceptér alle konstruktive kommentarer, som du måtte modtage vedrørende din adfærd.
 • Fordøm enhver homofobisk handling.

Du behøver ikke at identificere dig fuldt ud med LGBT+-kollektivet. At respektere dem er dog det mindste, du kan gøre, hvis du ikke sympatiserer med deres værdier.

I betragtning af, at det tager år at assimilere internaliseret homoseksualitet, tager det nogle gange også tid at slippe af med fordomme. Det er et langsomt stykke arbejde, der kræver en forpligtelse til at komme videre.

Det kan interessere dig ...
Hvad er seksuel identitet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er seksuel identitet?

Seksuel identitet, kønsidentitet og seksuel orientering er begreber, som ofte forveksles. I dag vil vi fortælle dig om dem. • Campo Arias, A., Herazo, E., & Oviedo, L. Internalized homophobia in homosexual men: a qualitative study. Duazary. 2015; 12(2): 140-146.
 • Currie, M. R., Cunningham, E. G., & Findlay, B. M. The Short Internalized Homonegativity Scale: Examination of the factorial structure of a new measure of internalized homophobia. Educational and Psychological Measurement. 2004; 64(6): 1053-1067.
 • Frost DM, Meyer IH. Internalized Homophobia and Relationship Quality among Lesbians, Gay Men, and Bisexuals. J Couns Psychol. 2009 Jan;56(1):97-109.
 • Szymanski, D. M., & Chung, Y. B. The lesbian internalized homophobia scale: A rational/theoretical approach. Journal of homosexuality. 2001; 41(2): 37-52.
 • Wiszniewicz, A., & Wojtyna, E. Internalized homophobia, social pain, severity of depressive symptoms and quality of sexual life among homosexual young adults. European Psychiatry. 2016; 33(S1): s266-s266.
 • Xu W, Zheng L, Xu Y, Zheng Y. Internalized homophobia, mental health, sexual behaviors, and outness of gay/bisexual men from Southwest China. Int J Equity Health. 2017 Feb 17;16(1):36.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.