Hvad er livmodercurrettage, og hvornår udføres den?

Livmodercurrettage er en sikker teknik til at øge chancerne for at blive gravid. Hvordan virker den? Hvornår anbefales den?
Hvad er livmodercurrettage, og hvornår udføres den?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 februar, 2023

Livmodercurrettage, også kendt som dilatationscurettage, er en minimalt invasiv procedure, hvor der fremkaldes en læsion i det indre lag af livmoderen (endometrium) med det formål at fremme dens regenerering for at øge dens modtagelighed under embryonimplantationsprocessen.

Det er en af de procedurer, der anvendes i assisteret reproduktion for kvinder, der ikke bliver gravide på grund af gentagne fiaskoer under implantationen. Alligevel er den ikke fri for bivirkninger, og dens fordele diskuteres stadig. Lad os se på i detaljer, hvad den består af.

Hvornår anbefales livmodercurrettage?

I øjeblikket anbefales livmodercurettage til kvinder, der har gennemgået mindst to cyklusser med in vitro-befrugtning og har lidt gentagne mislykkede implantationer. Det vil sige, at på trods af at have embryoner af god kvalitet er embryooverførslen mislykkedes.

Det er muligt, at problemet har at gøre med kommunikationen mellem embryonet og livmoderen, da der ikke påvises nogen abnormiteter i æggene eller sædcellerne.

Model af livmoder på gynækologs kontor

Procedure for livmodercurrettage

Under en livmodercurettage foretages en lille læsion eller “skrabning” i det slimhindelag, der beklæder livmoderens inderside, det vil sige endometrium. Det er her, embryoet implanteres. Proceduren er sikker og enkel og tager ikke mere end en halv time.

Den udføres normalt i forbindelse med en gynækologisk konsultation ved hjælp af en endometriebiopsi eller ved en hysteroskopi, når der er behov for en mere grundig visualisering af livmoderens struktur for at udelukke mulige årsager til mislykket implantation af embryonet.

I processen indføres et fleksibelt kateter med en tykkelse på 3 millimeter gennem hullet i livmoderhalsen for at skrabe endometriet. Dette svarer til det, der anvendes til embryoimplantation.

Når det udføres ved hysteroskopi, kan livmoderens indre visualiseres. I dette tilfælde indføres et endoskop, som ikke kun gør det muligt at skrabe væggene, men også gennem kameraet at se efter polypper, sammenvoksninger eller anatomiske misdannelser.

Hvornår skal indgrebet planlægges?

Det anbefales at foretage en livmodercurrettage midt i den luteale fase af cyklussen, der går forud for embryooverførslen. Det vil sige omkring dag 21 i en menstruationscyklus hos en almindelig kvinde eller en uge før den sandsynlige dato for menstruationens begyndelse i den cyklus, hvor embryooverførslen er planlagt.

Embryooverførslen kan være af embryoner befrugtet med et æg og en sædcelle fra parret eller ved embryodonation.

Hvad skal man være opmærksom på ved afslutningen af indgrebet?

Når indgrebet er afsluttet, anbefales det at undgå samleje samme aften. Desuden bør brugen af tamponer eller menstruationskopper undgås i den blødning, der følger efter indgrebet.

Hvordan virker livmodercurrettage?

Mekanismen, hvormed livmodercurrettage øger chancerne for implantation af embryoner, er stadig uklar. Det foreslås dog, at induktion af en skade på endometriet udløser en inflammatorisk reaktion, der fremmer vævsregeneration, hvilket forbedrer forbindelsen mellem endometriet og embryoet.

Denne reaktion udløser frigivelse af vækstfaktorer, forskellige kemikalier og nogle hormoner, der fremmer epitelreparation. Desuden menes det, at det kan aktivere gener, der er ansvarlige for implantation.

Uønskede virkninger af indgrebet

Livmodercurettage anses som en minimalt invasiv teknik, der er sikker. Generelt har den meget få bivirkninger. En let blødning efter indgrebet er almindelig, ligesom underlivssmerter svarende til dem, der opleves under menstruation.

På den anden side kan der i meget sjældne tilfælde forekomme infektion i bækkenområdet eller tilfældig uterusperforation. Det vigtigste er at udelukke graviditet ved at søge efter gestationssækken ved transvaginal ultralyd, da en livmodercurrettage vil medføre abort, hvis man er gravid.

Kontroverser om indgrebet

I 2021 blev der offentliggjort en gennemgang af flere undersøgelserCochrane Library ‘s hjemmeside, hvor forfatterne konkluderede, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for at støtte brugen af livmodercurrettage som en metode til at øge den kliniske graviditetsrate.

Derfor anbefales det ikke, at det rutinemæssigt tilbydes kvinder, der skal gennemgå in vitro-befrugtningsproceduren.

Der er utilstrækkelig evidens for at vise, at der er en statistisk signifikant forskel i den kliniske graviditetsrate og stigninger i fødselsraten, når det anvendes.

I årenes løb er det blevet antydet, at det kan øge embryoimplantationen. Dens effektivitet er dog kun blevet fastlagt i forhold til kvinder med tidligere mislykkede implantationer.

Som en minimalt invasiv, sikker og billig procedure betragtes den dog stadig som en mulighed, især hos par i udviklingslande eller efter to eller flere mislykkede IVF-forsøg.

Gynækolog taler med patient om livmodercurrettage

Der er behov for yderligere undersøgelser af virkningerne af den for at fastslå dens sande fordele.

Hvad skal man huske?

Lige nu er mulighederne for assisteret reproduktion varierede og kan tilpasses individuelle behov. Derfor er det en god idé at undersøge fordele og ulemper, før man vælger livmodercurrettage. Ideelt set bør alle spørgsmål besvares af en gynækologisk ekspert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Günther V, von Otte S, Maass N, Alkatout I. Endometrial “Scratching” An update and overview of current research. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2020 Jun 8;21(2):124-129. doi: 10.4274/jtgga.galenos.2020.2019.0175. PMID: 32517438; PMCID: PMC7294834.
  • Bar G, Harlev A, Alfayumi-Zeadna S, et al. (2020). Recurrent implantation failure: which patients benefit from endometrial scratching prior to IVF?. Arch Gynecol Obstet 301, 817–822. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05424-1.
  • Lensen S, Armstrong S, Gibreel A, Nastri C, Raine-Fenning N. Martins W. (2021). Lesión endometrial en mujeres sometidas a fecundación in vitro (FIV). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009517.pub4/full/es#CD009517-abs-0016
  • Lensen S, et al. (2019). A Randomized Trial of Endometrial Scratching before In Vitro Fertilization. N Engl J Med 380, 4. https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1808737?articleTools=true..
  • Shoham G, Alexandroni H, Leong M, Shulman A, Weissman A. (2022). Use of Endometrial Scratching in IVF/IUI – A Worldwide Opinion and Clinical Practice Survey. Clin. Exp. Obstet. Gynecol 45(5), 108. https://repository.unar.ac.id/jspui/bitstream/123456789/2828/1/2709-0094-49-5-108.pdf.
  • Gnainsky Y, Granot I, Aldo PB, Barash A, Or Y, Schechtman E, Mor G, Dekel N. Local injury of the endometrium induces an inflammatory response that promotes successful implantation. Fertil Steril. 2010 Nov;94(6):2030-6. doi: 10.1016/j.fertnstert.2010.02.022. Epub 2010 Mar 24. PMID: 20338560; PMCID: PMC3025806.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.