Hvad er menstruationstræthed, og hvordan kan du håndtere det?

Det er sandsynligt, at du har oplevet menstruationstræthed uden at vide, hvad det er. Lær, hvordan du kan identificere dette symptom og frem for alt, hvordan du kan håndtere det.
Hvad er menstruationstræthed, og hvordan kan du håndtere det?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et af de almindelige tegn forud for din menstruation – og et tegn, der endda kan vare ved under hele din menstruation – er menstruationstræthed. Denne fornemmelse er mere almindelig, end du måske tror, og fungerer som en advarsel om visse ubalancer i kroppen.

Hvis du er udmattet efter minimale anstrengelser og oplever, at energien falder, er det sandsynligvis, fordi du oplever menstruationstræthed. Heldigvis kan det afhjælpes. Vi forklarer hvordan i denne artikel.

Menstruationstræthed og årsagerne

Kvinde på sofa oplever menstruationstræthed

Du kan mindske menstruationstræthed ved at passe på din kost og det antal timer, du hviler hver dag.

Denne type træthed er en del af præmenstruelt syndrom (PMS), der af Office of Women’s Health defineres som “en række symptomer, der opstår en til to uger før din menstruation.”

I denne fase er det mere sandsynligt, at du oplever angst, irritabilitet, humørsvingninger, hovedpine, oppustethed og svaghed. Graden af symptomer øges med stigninger i omgivelsestemperaturen.

Efterhånden som cyklussen skrider frem, aftager fornemmelserne, indtil trætheden til sidst forsvinder. Årsagerne er forbundet med de faktorer, der er anført nedenstående.

  • Hormoner: Ændringer i østrogen og progesteron har stor indflydelse på træthed. Follikel- og ægløsningsfaserne er dem, der kræver energi og hormonel støtte, men når der er ubalancer, kan du føle dig træt.
  • Jernmangel: MPG Journal angiver, at jernmangel fører til udmattelse, hjertebanken og svimmelhed. Derudover kan du lide af kraftig menstruation eller jernmangelanæmi.
  • Kramper: Under menstruation forstærkes inflammatoriske stoffer, som, når de blandes med hormoner, udløser kramper. Smertens intensitet fører undertiden til svaghed og svimmelhed.
  • Sukker: I løbet af de dage, hvor du har menstruation, kan du føle trang til at spise mere sødt end normalt. På det tidspunkt vil du føle mere energi, men når det reduceres igen, overvælder træthed dig som regel. Den eneste løsning, du finder, er at mætte en ny trang, hvilket fører til en ond cirkel.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvordan påvirker menstruationscyklussen damefodbold?

Sådan lindrer du menstruationstræthed

Hold styr på, hvor længe ubehaget varer, og hvor meget det påvirker dig. Så længe det ikke forværres, kan du prøve følgende tips til at mindske menstruationstræthed.

1. Spis en ordentlig kost

Forbedr dine spisevaner og overhold regelmæssige spisetider. Vælg snacks, der ikke bidrager til lavt blodsukker. Medtag grøntsager og bælgfrugter i din kost samt proteinbaserede fødevarer, især til at tage med som en snack, når du forlader huset.

En anden anbefaling er fødevarer som spinat for at afhjælpe den jernmangel, der kan opstå under menstruationerne.

På samme måde er det nyttigt mod menstruationstræthed at undgå store måltider. Det er dog også en god idé at undgå lange pauser mellem måltiderne, da kroppen bruger al sin energi på fordøjelsen, og det udløser træthed. En løsning på dette er sunde snacks.

2. Hold styr på din cyklus

Udnyt teknologien og installér en applikation på din telefon for at overvåge din menstruation. Disse systemer annoncerer, at din menstruation er nært forestående, og markerer den dag, hvor din cyklus starter og slutter. De giver dig også mulighed for at registrere dine følelser og energiniveauer.

Alle disse oplysninger er nyttige til at opbygge kroppens mønster før og under menstruation, hvilket hjælper dig med at foregribe symptomer og reagere bedre på træthed.

3. Motion

Ifølge en artikel offentliggjort af NeuroRehab News giver aerob træning mange fordele midt i menstruationen, især når det gælder smerter og din generelle livskvalitet. Ved at motionere tilfører du energi til kroppen og frigiver endorfiner. Gåture, yoga og cykling er alle gavnlige aktiviteter.

4. Hold dig hydreret for at bekæmpe træthed

Træt kvinde med hovedpine

God hydrering hjælper med at lindre hovedpine og andre præmenstruelle symptomer, der er forbundet med menstruationstræthed.

Dehydrering og træthed går hånd i hånd. For at forbedre denne følelse skal du forsøge at drikke mindst to liter (ca. otte glas) vand dagligt og få noget frisk luft. Lad være med at drikke sodavand, kaffe eller andre sukkerholdige drikke, da disse typer drikkevarer kan forårsage gasser og søvnløshed.

På den anden side viser en lægeundersøgelse offentliggjort af universitetet i Santiago de Compostela, at alkoholforbrug er forbundet med en moderat stigning i PMS, der som bekendt fører til træthed som et af tegnene.

5. Hvile

Det er bevist, at det fører til mindre menstruationstræthed om morgenen, hvis man sover mindst 8 timer om natten. Sørg også for at undgå skærme mindst en time, før du går i seng.

Revista de la Facultad de Medicina de México forklarer, at brugen af elektroniske apparater påvirker utilstrækkelig søvn syndrom, da nattens eksponering for lys fra skærme forstyrrer døgnrytmen og melatoninproduktionen.

Konsekvenserne er ændring af den normale søvnarkitektur og døsighed den næste dag. Nogle yderligere anbefalinger til at få god hvile af god kvalitet er:

  • Hav en fast sengetid. Kom i seng til tiden hver aften.
  • Hold dig fra kaffe efter middag.
  • Brug bind eller lignende, der får dig til at føle dig sikker, så du ikke er nervøs for lækkende blod.
  • Reducér støj for at få en rolig nattesøvn.

6. Slap af

Det er vigtigt at tage sig af dit mentale helbred for at lindre den tyngde, som menstruationstræthed skaber. Et højt stressniveau forårsager hormonelle udsving, der bl.a. fører til uregelmæssige menstruationer.

Udøv åndedrætsøvelser, yoga, eller dedikér et par timer til en hobby. Disse aktiviteter vil få dig til at slappe af og lindre din menstruationstræthed.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Menstruationstrusser: Alt, hvad du behøver at vide

Hvornår er det tid til at gå til lægen i tilfælde af menstruationstræthed?

Uanset hvor hyppige tilfælde af menstruationstræthed er, er det tid til at gå til lægen, hvis de fysiske symptomer bliver invaliderende.

Sværhedsgraden af fornemmelserne kan skyldes præmenstruel dysforisk lidelse. Denne tilstand omfatter manifestationer af større medicinsk bekymring, såsom depression og angst.

Der er også sygdomme, der er forbundet med ubehag før og under menstruationen: For eksempel polycystisk ovariesyndrom, skjoldbruskkirtelproblemer og alvorlig anæmi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.