Hvad skal du gøre, hvis dit barn er uenig med dig?

Hvis dit barn er uenig med dig, er det ikke, fordi han eller hun ikke elsker dig. Det er snarere et tegn på, at barnet er ved at modnes fysisk, følelsesmæssigt og intellektuelt.
Hvad skal du gøre, hvis dit barn er uenig med dig?
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Hvis du læser denne artikel, har du sikkert spurgt dig selv: Hvad gør jeg, hvis mit barn er uenig med mig?

Du kan måske huske, at dit barn, da han eller hun var lille, plejede at være enig med dig i næsten alt. Men efterhånden som børn vokser op, modnes de fysisk, følelsesmæssigt og intellektuelt. Derfor er det helt normalt, at der er uenigheder fra tid til anden.

Hvad skal du så gøre, når de første uoverensstemmelser begynder at dukke op?

Det afhænger helt af, hvad I er uenige om. Det er dog meget vigtigt at vide, hvad man skal gøre, når det begynder at ske, fordi det markerer et afgørende øjeblik i jeres forhold. Det er et punkt, hvor du kan skabe afstand til dit barn eller komme endnu tættere på ham eller hende.

Vores uoverensstemmelser med vores børn bliver forstærket i puberteten

Lad os være realistiske. Da vi var unge, gennemgik vi den samme situation med vores forældre. Af forskellige årsager var vi uenige i en adfærd, regel eller beslutning, som de kom med.

Ifølge Parra og Oliva (2002) er konflikter i sociale relationer forstærket i puberteten hos børn. De påpeger faktisk, at konfliktens oprindelse kan have flere årsager.

Det er meget almindeligt, at børn begynder at blive uenige med deres forældre i puberteten. I virkeligheden er dette en vigtig del af deres udvikling.

En af dem er forskellen mellem det, som forældrene forventer af deres børn, og deres børns egentlige adfærd. Ligeledes kan forskellene skyldes kritiske kognitive processer med hensyn til familiens normer eller forældrenes modeller.

“Kommunikationen mellem forældre og børn er normalt ikke problematisk i barndommen, men det er den i ungdomsårene: At forebygge problemer med positive holdninger er et sikkert bud.”

-Gloria Elena Franco

Børns nonkonformitet og kommunikation

Som du kan se, er det ikke nyt for familiedynamikken, at børn udtrykker deres nonkonformitet, og det er heller ikke nødvendigvis en dårlig ting. Tværtimod betyder børn, der stiller spørgsmålstegn ved beslutninger eller synspunkter, at de udvikler deres mentale kapacitet og deres egne kriterier. De modnes med andre ord.

Det, der kan give anledning til røde flag, er imidlertid den måde, hvorpå børnene udadtil giver udtryk for deres nonkonformitet. Det er nemlig manglen på kommunikation eller relaterede færdigheder, der som regel er årsag til konflikter i familien. Dette problem forstærkes i mangel på en varm og forstående atmosfære i familien.

I ovennævnte artikel påpeges det, at mellem barndom og ungdom forværres og vanskeliggøres kommunikationen i familien. Hvis vi spørger os selv, hvad vi skal gøre, hvis vores barn ikke er enig med os, bør vi derfor tænke på at forbedre kommunikationen.

Hvad skal du gøre, hvis dit barn er uenig med dig

Ifølge Gloria Elena Franco, forfatter til bogen La comunicación en la familia (Kommunikation i familier), kræver kommunikation uselviskhed for virkelig at vise vores interesse for den anden person. Det vil sige, at det er vigtigt at lade vores tanker ligge et øjeblik for virkelig at lytte og forstå den anden person.

Lyt opmærksomt, hvis dit barn er uenig med dig

Faktisk er målet med kommunikation opfyldt, når der er en udveksling. Dette omfatter at vide, hvordan den anden person tænker, føler eller handler.

Så hvis dit barn deler sine følelser med dig, så lyt til ham eller hende. Men husk også, at kommunikation er en videnskab, der læres og forbedres med øvelse.

Nøglen til at håndtere uenigheder er god kommunikation.

Undgå at begå almindelige fejl i forældre-barn-kommunikation. For eksempel er store fejl at generalisere, kritisere, råbe, mishandle dit barn fysisk eller psykisk eller blot ikke være opmærksom på ham/hende.

Lyt derimod opmærksomt til, hvad han/hun siger, indtil han/hun er færdig. Husk, at dit mål bør være at få at vide, hvad dit barn virkelig føler og tænker. For at gøre dette har du brug for en masse tålmodighed og frem for alt selvkontrol for at styre dine impulser til at dømme eller true ham/hende.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 3 ting du skal give videre til din teenager

Undgå at overreagere

Hvis du overreagerer, vil dit barn sandsynligvis beslutte sig for ikke at tale med dig mere for at undgå skænderier. Desuden vil du ikke have den moralske autoritet til at lære dem, hvordan de skal kommunikere, eller til at bede dem om at opføre sig ordentligt.

Hvis dit barn er uenig med dig, og du simpelthen føler, at du er ved at eksplodere, så sæt samtalen på pause. Medmindre du er rolig, vil du ikke være i stand til at håndtere problemet effektivt. Målet her er dog ikke at undgå konfrontation, men at købe tid til at falde til ro.

Mor krammer datter
God kommunikation er nøglen til at sikre et positivt forhold til dine børn, når de bliver ældre.

Hvis du er rolig, kan du tænke bedre over situationen. Faktisk kan det hjælpe dig til at forstå dit barns holdning, hvis du tager dig tid til at falde ned og tænke dig om. Som følge heraf vil du være i stand til at møde konflikten på en mere opløftende måde og dermed nå frem til en fredelig løsning.

Du er måske interesseret i: Gavnlige fritidsaktiviteter til præteenagere

Nogle afsluttende tanker

Selv om der er god kommunikation, er forældre og børn nogle gange simpelthen ikke enige om deres holdninger. Det er også normalt, for dine børn er ikke en kopi af dig. De har frihed til at vælge og tænke frit. Du skal være opmærksom på, at ikke alt, hvad de siger eller gør, vil passe til din smag. Derfor er respekt grundlæggende i forholdet.

Faktisk vil en åben følelsesmæssig holdning være en hjælp til konfliktløsning. Hvis du reagerer på en negativ og påtvingende måde, vil det eneste, du opnår, være, at dine børn tager afstand fra dig. Hvis dette sker, vil du ikke kunne rådgive dem i forbindelse med beslutninger.

Husk på, at hvis dit barn er uenig med dig, betyder det ikke, at han eller hun ikke elsker dig. Faktisk er det meget sandsynligt, at I kan nå til enighed gennem god kommunikation, respekt og forståelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Estévez López, E., Musitu Ochoa, G., & Herrero Olaizola, J. (2005). El rol de la comunicación familiar y del ajuste escolar en la salud mental del adolescente. Salud mental28(4), 81-89.
  • Franco, G. E., & Cuartas, G. E. F. (2001). La comunicación en la familia (Vol. 72). Palabra.
  • Parra Jiménez, Á., & Oliva Delgado, A. (2002). Comunicación y conflicto familiar durante la adolescencia. Anales de psicología18(2), 215-231.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.