Hvad kan jeg gøre, hvis mit barn dumper i flere fag?

Der er mange årsager til, at børn dumper. At finde dem og handle er den bedste måde at fremme dit barns skolepræstationer på. Her er nogle tips til, hvor du kan begynde.
Hvad kan jeg gøre, hvis mit barn dumper i flere fag?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Før sommerferien kommer et af de mest frygtede øjeblikke for forældre og børn: Karakterer. Disse karakterer kan føre til komplimenter og festligheder, ubehagelige samtaler i nogle familier og reelle diskussioner i andre. Forældre spørger ofte: “Hvad gør jeg, hvis mit barn dumper i flere fag?”

Disse fejl kan være et hårdt slag for børn og unge, men også for deres forældre, som måske ikke ved, hvordan de skal gribe situationen an og forbedre den. Virkeligheden er, at der ikke findes en enkelt årsag til dårlige karakterer, og der findes heller ikke en universel løsning. Derfor vil vi gerne give dig nogle råd til, hvordan du skal forholde dig i disse situationer.

Hvorfor dumper mit barn i flere fag?

Det nemmeste er ofte at give barnet skylden for de dårlige karakterer og tilskrive resultaterne til barnets manglende indsats. Selv om det i mange tilfælde er den manglende indsats, der er årsagen, kan der være flere årsager.

Ubehandlede indlæringsproblemer

Det er muligt, at et barn eller en ung person ikke opnår akademisk succes, fordi han eller hun har yderligere vanskeligheder, som ikke er blevet identificeret. Ordblindhed, ADHD, Aspergers syndrom, motoriske forstyrrelser eller dyskalkuli er nogle af de tilstande, der kan gøre det vanskeligt at lære i og uden for klasseværelset.

Hvis dit barn har en af disse tilstande og ikke får den rette støtte, behandling eller vejledning, vil det være meget vanskeligt for ham eller hende at følge med fagligt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Børn med autisme: 4 vigtige øvelser

Manglende motivation

I andre tilfælde kæmper forældrene konstant med deres børn for at få dem til at studere hver dag og fokusere på det, de laver. De finder altid en undskyldning for at udskyde dette øjeblik og finder ethvert påskud for at distrahere sig selv fra deres lektier (noget, der med sociale netværk bliver nemmere og nemmere).

Denne situation opstår ikke altid, fordi barnet er uansvarligt, men snarere fordi barnet er umotiveret. Fagene, læringsstilen eller den måde, uddannelsessystemet fungerer på, tiltrækker ikke deres opmærksomhed og vækker ikke deres nysgerrighed eller deres lyst til at lære.

De kan derfor mene, at deres uddannelse er spild af tid. Eller at det blot er en pligt, som de skal slippe ud af så hurtigt som muligt.

Distraktioner bør reguleres, så børnene kan koncentrere sig om deres skolearbejde.

Utilstrækkelige studievaner og -teknikker

Mange børn gør en indsats for at studere og lave deres lektier, men de dumper alligevel. Det er rigtigt, at de investerer flere timer hver dag, begynder at studere på forhånd og udnytter tiden (de bliver ikke distraheret), men de opnår ikke de forventede resultater.

Det skyldes som regel utilstrækkelige studievaner. Husk, at det ikke drejer sig om at studere mere, men om at studere bedre.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Mobning i skolen: Er dit barn et offer, uden at du ved det?

Mangel på tid

Det er også muligt, at hvis dit barn dumper i flere fag, kan det skyldes, at han/hun ikke har nok tid til at bruge på sine studier. Nogle gange har børn og teenagere stramme skemaer for skoletid og aktiviteter uden for skolen. Ikke alene tager de tid fra deres studier, men de har også et stressniveau, som forhindrer dem i at præstere.

Følelsesmæssige problemer

Som det sidste kan det have en indvirkning på karaktererne, hvis barnet gennemgår en vanskelig tid på det personlige plan, i familien eller i skolen. Forældrenes skilsmisse, tab af en elsket person, at være offer for mobning eller ikke at vide, hvordan de skal håndtere deres følelser, kan gøre det meget svært at fokusere på deres studier.

Hvad skal man gøre, hvis ens barn dumper flere fag?

Årsagen til dårlige karakterer kan være meget forskelligartet. Derfor vil de foranstaltninger, der skal træffes, afhænge af det konkrete tilfælde.

Vi viser dig nogle nøgler, der kan være nyttige i dit hjem:

  • Hvis du har mistanke om, at der er tale om en indlæringsvanskelighed, er det bedst at gå til en professionel psykolog for at få foretaget en psykologisk vurdering. Han/hun vil være i stand til at afgøre den mest hensigtsmæssige støtte og tilpasning til barnet samt lære barnet nogle strategier.
  • Det er vigtigt at etablere en rutine og indgyde gode studievaner. Dit barn skal lære at planlægge og organisere, have tilstrækkelig med plads og arbejde på det hver dag. At udskyde alting til før prøven er ikke en god løsning. Det kan være nødvendigt, at barnet skal lære nye studieteknikker, der fungerer for ham eller hende. I første omgang kan du hjælpe barnet (eller søge hjælp udefra) med dette mål, men det er vigtigt, at han eller hun gradvist tager ansvar for sine fremskridt.
  • Nogle gange kan det være nyttigt at prioritere aktiviteter, så barnet har mere tid til rådighed til at studere. Overdreven stress er ikke en god ting.

Flere tips

  • Hvis barnet har problemer med at koncentrere sig eller kæmper med et bestemt emne, kan du tilbyde din hjælp. Men når forældre optræder som lærere, gør følelsesladethed oplevelsen meget negativ for jer begge. Et kursus eller en privatlærer er bedre løsninger.
  • For at bekæmpe den manglende motivation er det nødvendigt at hjælpe barnet med at engagere sig i sit eget livsprojekt. Opmuntr ham eller hende til at projicere sig selv ind i fremtiden, til at forestille sig det liv, han eller hun ønsker at leve, og til at forstå, hvordan uddannelse spiller en relevant rolle i denne plan. Selv om skolen ikke motiverer barnet på kort sigt, vil han eller hun få et incitament til at fortsætte.
En mor hjælper sit barn med at lave lektier

Forældrenes støtte må ikke ignoreres, men den må heller ikke overskride visse sunde grænser, så barnet bliver ansvarlig for sig selv.

Hvis dit barn dumper i fagene, vinder du intet ved at straffe

Store skældsord og overdrevne straffe er ikke en god pædagogisk løsning.

Disse metoder svækker børns selvværd og de følelsesmæssige bånd mellem forældre og børn. Det er bedre at fokusere på forstærkning og finde løsninger sammen.

Hvis dit barn dumper i flere fag, så sæt dig ned med ham eller hende for at drøfte mulige årsager og tilgængelige løsninger. Inddrag barnet i denne proces. Så kan han eller hun tage ansvar for det, der er sket. Men lad samtidig barnet vide, at han eller hun kan regne med din støtte til at finde en passende løsning.

Positiv forstærkning kan bruges til at motivere barnet. Men det er ikke tilrådeligt at bruge overdrevne materielle belønninger til at belønne med. Intrinsisk motivation (den, der opstår af ens eget ønske om at lære, forbedre sig eller nå sit eget mål) er meget stærkere end ekstern forstærkning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aguilar, J., González, D., & Aguilar, A. (2016). Un modelo estructural de motivación intrínseca. Acta de investigación psicológica6(3), 2552-2557.
  • Artigas-Pallarés, J. (2002). Problemas asociados a la dislexia. Revista de neurología34(1), 7-13.
  • Enríquez Villota, M. F., Fajardo Escobar, M., & Garzón Velásquez, F. (2015). Una revisión general a los hábitos y técnicas de estudio en el ámbito universitario. Psicogente18(33), 166-187.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.