Hvad kan vi lære af Troldmanden fra Oz?

Find ud af, hvad vi kan lære af Troldmanden fra Oz, den store filmklassiker, der har fortryllet børn fra generation til generation.
Hvad kan vi lære af Troldmanden fra Oz?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 05 maj, 2023

Troldmanden fra Oz er en litterær klassiker, som blev skrevet af Frank Baum i 1900. Siden da er det blevet en historie, der har fanget mange generationer og stadig er relevant i dag. I 1939 blev denne børnebog tilpasset til det store lærred og blev et Hollywood-hit. I denne artikel vil vi fortælle dig om, hvad vi kan lære af Troldmanden fra Oz, og hvorfor du bør se den.

I musicalfilmen Troldmanden fra Oz, der blev produceret af Metro-Goldwyn Mayer, medvirkede Judy Garland, Frank Morgan, Margaret Hamilton og Ray Bolger i hovedrollerne. Den var så stor en succes, at den overgik bogen i anerkendelse.

Siden da er historien blevet tilpasset til forskellige formater, f.eks. musicals, skuespil, tegneserier og sange. Det er en af de mest reproducerede og refererede historier i populærkulturen.

Hvad kan vi lære af Troldmanden fra Oz?

Denne film fortæller historien om Dorothy, en ung pige fra USA, der bliver ført til en fantastisk verden af en tornado i Kansas. Dette sted er beboet af ekstraordinære og vidunderlige væsener, såsom tinmænd, gode hekse og onde hekse, fugleskræmsler og talende dyr.

Da Dorothy bliver ført til dette fantastiske land, bliver hun kastet ud i en række farer og vanskeligheder. Derfor beslutter hun sig for at tage på en rejse til Smaragdbyen, hvor Troldmanden fra Oz befinder sig, for at bede ham om at vende tilbage til Kansas.

Undervejs møder hun en gruppe figurer, som giver hende mange lærdomme, f.eks. en tinmand, der længes efter et hjerte til at føle, en fej løve, der virker meget hårdfør, og et fugleskræmsel, der ønsker sig en hjerne.

Denne produktion modtog 6 nomineringer til Oscars og vandt to: Bedste soundtrack og bedste sang. Den er også anerkendt af Amerikanske Filminstitut på listerne over de 25 bedste musicals og de 100 bedste amerikanske film gennem tiderne. Dens lærdom er så smuk, at den aldrig mister sin relevans, og den er blevet en kultklassiker.

Troldmanden fra Oz i biograf i Chicago

Der er blevet lavet film og skuespil.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 10 film til ældre

Balancering af følelser og fornuft: En ting, vi kan lære af Troldmanden fra Oz

Den evige debat om, hvorvidt man skal lytte til hovedet eller hjertet, er et dilemma, som vi står over for hver dag. Man kunne dog tro, at det mest hensigtsmæssige er at lave en balance mellem disse to områder.

Læren fra Troldmanden fra Oz viser det på denne måde. Fugleskræmslet og Tin Man diskuterer undervejs, om det er bedre at have en hjerne eller et hjerte, da den ene længes efter evnen til at tænke, mens den anden længes efter evnen til at føle.

I den forstand giver filmen os mulighed for at reflektere over, hvor heldigt det er at have begge evner. Som mennesker har vi både fornuft og følelser. Det vigtige er, at begge er afbalancerede.

Ikke alt, hvad der glimter, er guld

I slutningen af filmen er det muligt at bevidne, hvordan skikken kan være bedragerisk. Livet kan nemlig være fuld af skuffelser, og man kan ikke altid tro på alt, hvad man hører. På den måde lærer historien os, at vi skal have vores egne kriterier og ikke lade os narre af fremmede eller dårlige mennesker.

Vi skal være autentiske

Ligesom den viser os, at skyggen kan være bedragerisk, er det også muligt at udlede, at Troldmanden fra Oz påpeger vigtigheden af autenticitet. Historien viser, at det er vigtigt at handle med oprigtighed, at være tro mod vores indre og ikke lade som om, at vi er noget, vi ikke er.

Der er intet sted som hjemme, hvilket vi kan lære af Troldmanden fra Oz

I slutningen af eventyret indser den modige Dorothy, at der ikke er noget sted som hjemme. På den måde efterlader filmen et budskab om vigtigheden af at værdsætte familierelationer og være taknemmelig for det, man har.

På trods af at hun er forældreløs, elsker hendes tante og onkel og folk omkring hende hende. Den viser også, at selv om vi nogle gange føler os fortabte, er der altid måder at vende hjem på.

Den, der holder ud, opnår noget

Dorothy og hendes venner lider en række tilbageslag på deres rejse til Smaragdbyen. Pigen og hendes ledsagere giver dog ikke op. Hun viser os værdien af udholdenhed og af at træffe beslutninger, der gør det muligt for os at bevæge os mod vores mål.

Døm ikke på udseendet: En af de ting, vi kan lære af Troldmanden fra Oz

I hverdagen er det almindeligt, at vi har mange fordomme om mennesker og lader os narre af det første indtryk, de gør på os. Men hvert menneske lever forskellige processer med drømme, frygt, kvaliteter og mangler. Derfor er det vigtigt ikke at have fordomme og ikke lade sig rive med af stereotyper.

I filmen endte det, der lignede en rasende og modig løve, med at være en skræmt løve. Hvert menneske er unikt, og vi bør tage os tid til at lære dem at kende og forstå deres måde at være på.

Pas på dine venskaber

En af de mest interessante og værdifulde ting, vi kan lære af Troldmanden fra Oz er vigtigheden af venner. Dorothys rejse og eventyr er præget af de personer, hun møder undervejs.

De blev hendes venner og hjalp hinanden. På den måde lærer filmen os om værdien af venskab og vigtigheden af at dyrke disse relationer.

Venner spiser sammen

Kraften er indeni dig

En generel konklusion, som kan drages af denne smukke film, er, at alle har et stort indre potentiale. Både fugleskræmslet, løven og tinmanden har ikke det bedste selvværd. Desuden leder de efter en anden til at løse deres problemer: Troldmanden.

Historien viser os imidlertid, hvordan kraften til at lykkes og opfylde sine ønsker ligger i hvert enkelt menneske. Nogle gange kræver det lidt selvtillid og selvværd at se løsningerne. Man kunne også lave en analogi i dag med vigtigheden af at passe på sin mentale sundhed.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Livet er kort: Tag dig tid til at leve livet

Troldmanden fra Oz er også en feministisk historie

Nu hvor du ved mere om, hvad vi kan lære af Troldmanden fra Oz, vil du helt sikkert have lyst til at nyde denne film med familien. Ud over den moral, som vi allerede har påpeget, er historien meget interessant, fordi den var progressiv for sin tid.

Selv om feminismen i dag har opnået at erobre mange rettigheder for kvinder, og der sker flere og flere fremskridt på vejen til ligestilling, har det været en langsom proces. For sin tid brød fortællingen med traditionerne og placerede en pige som hovedperson.

Den gav hende også kvaliteter som mod og evnen til at bestemme selv, hvilket viste en stærk og beslutsom Dorothy, der ikke var afhængig af en mand for at nå sine drømme. Alt dette skyldes det faktum, at Baum, forfatteren af historierne, var tilhænger af kvinders valgret og kvinders rettigheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.