Livet er kort: Tag dig tid til at leve livet

At vide, hvordan man finder tid til at leve livet, er at vide, hvordan man får mest muligt ud af sin tid. Vent ikke, til det er for sent.
Livet er kort: Tag dig tid til at leve livet

Sidste ændring: 28 april, 2023

Tid er en af livets store skatte. Vi er alle klar over, hvor værdifuld den er. Men når vi er unge og raske, har vi ofte den illusion, at denne ressource er uudtømmelig. Derfor spilder vi tiden til virkelig at leve og glemmer de virkelige prioriteter, såsom vores kære, vores egen lykke og selvomsorg. Men vi bør finde tid til at leve livet.

Vi bør alle være mere bevidste om, at livet er kort, og at vi kommer til verden med vores timer talt. Vi kan ikke stoppe, gemme eller hente tid tilbage, som allerede er gået.

Desværre er mange ikke klar over dette, før det er for sent. Så ønsker de at løbe efter de år, der er gået. De fortryder, at de ikke har udnyttet dem, som de gerne ville have gjort. Vi vil gerne opfordre dig til at reflektere over dette aspekt og begynde at tage dig tid til at leve dit liv fuldt ud.

“Et menneske, der tillader sig selv at spilde en time af sin tid, har ikke opdaget livets værdi.”

-Charles Darwin

Hvad spilder du din tid på?

Udskyder du normalt tid med din familie og dine venner, fordi du har for meget arbejde at lave? Har du i måneder eller år sagt, at du vil begynde at motionere, men det øjeblik kommer aldrig? Tror du, at din lykke vil komme, når du endelig når et bestemt mål? “Forhindrer” dine forpligtelser dig i at tage på den længe ventede rejse?

Listen kunne fortsætte. Vi bruger ofte vores liv på at vente på “i morgen” for at begynde at leve. Men den morgen kommer måske aldrig.

I dag er de fleste mennesker fanget af tiden. De lever livet i hast og forsøger at opfylde deres pligter inden dagens udgang.

Dette er det typiske tilfælde af dem, der aldrig har tid til noget. De er fordybet i så mange ting (som regel arbejde), at livet går forbi dem, uden at de bemærker det.

Men vi har også den anden yderlighed: De mennesker, der, selv om de har nok fritid, spilder den på ligegyldige ting, som f.eks. at bruge timer på at se intetsigende tv-programmer, surfe på sociale netværk og kritisere andres liv.

Uanset hvad der er tilfældet, bruger vi ofte vores tilværelse på aktiviteter, der ikke trækker noget fra eller tilføjer noget til vores livskvalitet. På trods af at arbejdet giver os økonomisk stabilitet, vil det faktisk skade vigtige aspekter som mental og fysisk sundhed, hvis det er overdrevet eller ubehageligt.

Derfor er det vigtigt, at vi ved, hvordan vi kan identificere, hvad der præcist stjæler vores tid, så vi kan bekæmpe det med beslutsomhed. Det drejer sig om at opnå en balance, hvor vi kan udføre vores opgaver, men uden at forsømme de andre aspekter af livet.

Ur går i opløsning

Vi tror, at du måske også vil have glæde af at læse denne artikel: De 14 bedste citater til naturelskere

Tag dig tid til at leve livet

Vi er så vant til at leve på autopilot, at det er normalt, at vi ikke ved, hvordan vi virkelig kan styre vores tid. Selv om der ikke findes nogen magiske formler til denne opgave, kan vi starte med at etablere visse vaner, der vil give os tid til at leve livet fuldt ud. Lad os tage et kig på nogle af dem.

Anerkend dine prioriteter

Det første skridt er at lave en liste over vores prioriteter, mål og målsætninger. I det omfang vi ved, hvad vi vil, og hvor vi er på vej hen, vil vi være i stand til bedre at styre og administrere vores handlinger.

Når vi taler om mål, omfatter vi ikke kun arbejds- eller erhvervsmæssige mål. Det er vigtigt, at du overvejer alle aspekter af dit liv, herunder personlige og sociale aspekter.

Når det er sagt, bør denne liste omfatte aktiviteter, der øger dit fysiske og mentale velbefindende, samt handlinger, der giver dig mulighed for at dyrke dine personlige relationer.

Lev i nuet

Det eneste, vi kan være sikre på og have kontrol over, er det, der sker lige nu. Fremtiden vil altid være usikker, og fortiden kan aldrig ændres.

Kanalisér derfor din energi til at gøre nutiden til den bedste tid. For at gøre dette skal du holde dig væk fra de steder, hvor du ikke ønsker at være, gøre det, du nyder, omgive dig med mennesker, der sætter pris på dig, være taknemmelig for de gode ting, du har, og undgå travlhed.

Søg lykke og tilfredsstillelse hver dag.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Jagten på lykke: 8 lærdomme fra denne fantastiske film

Planlæg din tid godt

Personlige dagsordener er det perfekte værktøj til tidsstyring. Hvis vi ikke på forhånd tildeler og reserverer en eksklusiv plads til vigtige opgaver, vil rutineaktiviteterne ende med at opsluge al den tid, der er til rådighed.

En måde at nyde og udnytte tiden på er ligeledes at fastsætte frister for opgaver. Det hjælper os til at være konkrete, sætte grænser og få mere kontrol.

Målet er at reservere plads til det, der er vigtigt, herunder fritid og fornøjelse. Lad os ikke glemme, at disse øjeblikke er lige så relevante som dem, vi sætter til side til opgaver og lektier.

Smilende kvinde med kalender prøver at finde tid til at leve livet

At styre tiden med en dagsorden er en enkel måde at organisere prioriteterne på.

Tag dig god tid til at leve livet

Kort sagt betyder det at tage sig tid til at leve livet, at man bevidst investerer sin tid i det, der gør os tilfredse og lykkelige. Det handler om at værdsætte det, vi har her og nu, uden at forvente noget fra fremtiden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gomes, Christianne, and Rodrigo Elizalde. “Trabajo, tiempo libre y ocio en la contemporaneidad. Contradicciones y desafíos.” Polis. Revista Latinoamericana 22 (2009).
  • Ballenato, G. (2007). Gestión del tiempo. Madrid. Pirámide.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.