Muscovadosukker: Alt, hvad du ikke vidste om det

Demerara, kandis, turbinado, panela. Ser alt sukker ens ud for dig? De fleste af dem er forskellige og har meget forskellige karaktertræk. I dag vil vi tale om muscovadosukker.
Muscovadosukker: Alt, hvad du ikke vidste om det
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sammen med panela er muscovadosukker en af de mindst raffinerede typer af sukker, som vi kan finde i supermarkedet. Med en let fugtig tekstur og markeret smag har dets omdømme som et sundt alternativ fået produktionen og forbruget af det til at stige voldsomt.

I dag vil vi fortælle dig otte ting, du måske ikke vidste om muscovadosukker.

1. Muscovadosukker er en type rørsukker

Der er forskellige produkter, vi kan få fra sukkerrør, som tager forskellige former: Rå sukker, raffineret sukker, sirup og melasse. Forskellen på dem kommer fra niveauet af fugt, størrelsen på krystallerne og mængden af sukrose.

Food and Drug Administration (FDA) skelner mellem rørsukker og rørsirup. De andre typer af sukker såsom muscovado er anerkendt som “andre typer af rørsukker med gængse navne”.

Alle brune typer sukker er kendetegnet af deres brune farver med farver fra gul til mørk brun. Det er tilfældet med det produkt, som vi analyserer i denne artikel.

2. Der er mange typer af sukker

Men de er alle forskellige. Demerara, turbinado, panela, rapadura, jaggery. Selvom de kan synes ens for os, har de nogle karaktertræk, som skelner dem fra hinanden.

De kommer fra fordampningen af rørsukker og bevarer en del af melassen, som ikke fordamper fuldstændig. Men den endelige mængde af melasse er forskellig i hver type. Det er derfor, de har forskellige teksturer og smage.

Demerara sukker og turbinado er lettere og har mere tørre krystaller. Rapadura sukker ligner som regel fint sand, eftersom det passerer gennem en sigte under produktionsprocessen. Og panela kan findes i form af mellemstore solide blokke.

Panela ved siden af vindruer

3. Produktionsprocessen har forskellige faser

Muscovadosukker kan ikke skabes hurtigt, og det er heller ikke et affaldsprodukt. Produktionen skal gennemgå bestemte stadier inklusiv de følgende:

  • Få saft fra sukkerrøret.
  • Rensning af væsken og fordampning for at få den første koncentration af de faste dele.
  • Nedkøling fører til sukkerkrystaller.
  • Bevarelse af melasse, som dukker op under forarbejdningen, for at nå det endelige produkt, som ikke bliver raffineret.

4. Det kommer kun fra sukkerrør

Generelt kan producenter kun få sukker fra to rå materialer: Sukkerroe og sukkerrør. Processen, de gennemgår, før de får det endelige produkt, er altid den samme, uanset planten det kommer fra.

Det geografiske område er afgørende, især på grund af klimaet. Koldere steder såsom Europa dyrker mest sukkerroer. I modsætning til det dyrker de sukkerrør i tropiske klimaer.

I tilfælde af muscovadosukker kan det kun komme fra sukkerrør. Uanset området, som produktionen finder sted i, er der ingen måde, hvorpå man kan få det fra sukkerroer.

5. Muscovadosukker har en karakteristisk smag

Muscovadosukker smager anderledes end hvidt sukker, honning og sirup. Det har tendens til at have en mere karakteristisk smag afhængig af tilstedeværelsen af melasse, som forbliver i det endelige produkt.

Det minder dig måske om lakrids eller karamel med en let bitter undertone. Dets konsistens er også anderledes, hvor det er en mere fugtig form for sukker.

6. Man kan bruge det som et sødemiddel og i madlavning

Man kan bruge muscovadosukker som et alternativ til hvidt sukker: I te, kaffe og yoghurt. Men det kan også bruges i madlavning. Det er faktisk meget værdsat indenfor konfekt, eftersom det giver produkter en stærkere smag og en mere attraktiv farve.

Selvom det fungerer godt i opskrifter på småkager, kage og budding, er det ikke kun nyttigt at bruge i søde retter. Man kan også bruge det i saucer såsom vinaigrette eller i en marinade til at marinere kød.

Det virker anderledes, når man tilbereder det, og man bør have det i baghovedet, hvis man ønsker at erstatte et produkt med et andet. Til sidst i tilberedningen giver muscovadosukker en mere frisk og sød smag og en mere fugtig tekstur.

7. Det har den samme ernæringsmæssige værdi som raffineret sukker

Selvom nogle personer anser det som sundere end hvidt sukker, har muscovadosukker praktisk talt den samme ernæringsmæssige værdi. Begge giver fire kalorier per gram og er næsten 100% kulhydrater.

Selvom det er sandt, at når man bevarer en del af saften fra røret, har muscovadosukker spor af nogle mineraler såsom magnesium, kalium og calcium, kan vi dog ikke se det som en gyldig kilde til disse næringsstoffer. Det er bedre at få dem fra sundere fødevarer såsom grøntsager, nødder og fuldkorn.

Af den samme grund, selvom det er mindre forarbejdet end almindeligt sukker, er det stadig tilsat sukker. Så man bør kontrollere sit indtag og ikke overstige 25 gram om dagen ifølge anbefalingerne.

Illustration af at mindske sukker

8. Markedet vokser

I dag er interessen i sundhed og miljøvenlige fødevarer markant stigende. Især blandt yngre personer, som dedikerer mere tid og indsats til at finde og købe mindre forarbejdede, lokale produkter og dem, hvis produktion har en mindre effekt på miljøet.

Det fører også til en øgning i forbruget af uraffineret rørsukker, hvor muscovadosukker er iblandt. Indien, Colombia og Pakistan er de primære producenter af disse produkter i dag.

Muscovadosukker er naturligt, men det er også et tilsætningsstof

Ulig hvidt sukker er muscovadosukker ikke raffineret. Dets produktionsproces bevarer naturligt melassen. Det er derfor, det indeholder nogle mineraler og plantenæringsstoffer og har en karakteristisk smag og tekstur.

Selvom det kan være et bedre valg end raffineret sukker, bør man ikke overforbruge det, fordi det trods alt er tilsat sukker, som kan ende med at forårsage helbredsproblemer. Det er vigtigt, at man kender til de daglige anbefalinger og indfører dem i sin kost.  • Eggleston G. Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived Products in Food and Nutrition. Journal of Agricultural and Food chemistry. Abril 2018. 25;66(16):4007-4012.
  • EU Science HUB. Sugars and Sweeteners. Marzo 2020.
  • FDA (Food and Drug Administration). Ingredients Declared as Evaporated Cane Juice: Guidance for Industry. Mayo 2016.
  • Gobierno de España. Real Decreto 1261/1987, de 11 de septiembre, por el que se aprueba la Reglamentación Técnico-Sanitaria para la elaboración, almacenamiento, transporte y comercialización de los azúcares destinados al consumo humano. Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. Octubre 1987. Pp 30640-30647.
  • McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008. Pp 714-715.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.