Hvilke fødevarer, bør man undgå at spise om aftenen?

Det er vigtigt at undgå tunge fødevarer, hvis man ønsker at få en god nattesøvn. Hvis man ikke gør det, vil man overfylde maven, og den vil være lang tid om at fordøje alle fødevarerne.
Hvilke fødevarer, bør man undgå at spise om aftenen?
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Ofte når det bliver tid til at gå i seng, ønsker vi at spise. En af de mest skadelige fejl for vores helbred er at spise masser af mad, før vi går i seng, og ikke slå fast hvilke fødevarer, man bør undgå at spise om aftenen, eftersom nogle fødevarer er meget mere skadelige på grund af langtrukken fordøjelse.

Denne situation kan fremprovokere generelt ubehag og søvnløshed. På grund af det vil du ved at spise en let aftensmad fuld af kulhydrater og protein blive mæt nok til at kunne få nok søvn i løbet af natten.

At spise om aftenen: Godt eller dårligt?

Ofte er vores arbejde og personlige liv skyld i, at aftensmaden er det eneste tidspunkt, hvor hele familien samles. I løbet af dagen spiser du sikkert nogle mellemmåltider og venter ængsteligt på det øjeblik, hvor du er kommet hjem, så du kan få et stort måltid, hvilket typisk er om aftenen.

Dette kan dog forårsage sekundære effekter, som kan forhindre dig i at få nok søvn.  Blandt andet kan tung, langsom fordøjelse gøre tingene komplicerede fra det øjeblik, hvor du lægger dig ned. Mangel på fordøjelse kan vare indtil næste dag, og når du står op, vil du ikke have nok energi til at udføre dine daglige opgaver.

Hvilke fødevarer, skal man undgå at spise om aftenen?

Usunde fødevarer er eksempel på, hvad man skal undgå at spise om aftenen

Selvom det er svært fuldstændig at kontrollere, hvad man spiser, når man ikke er hjemme, kan man dog udnytte aftensmaden til at passe på sin kost og sit helbred. For at gøre det anbefaler vi at undgå de følgende fødevarer til aftensmad:

Fast food

Det er ikke godt at spise på noget som helst tidspunkt i løbet af dagen, men om aftenen giver den såkaldte fast food kun din krop raffineret sukker og hurtigoptagede kulhydrater, som vil overfylde din mave og forhindre dig i at fordøje dem ordentligt.

Du må derudover ikke glemme, at fødevarer såsom dem ikke giver nogen næringsstoffer, som din krop skal bruge for at være i balance, selvom de tilfredsstiller din sult. Prøv derfor at undgå fødevarer såsom pizza, pommes frites og burgere.

Simpelt sukker bør man undgå at spise om aftenen

Som nævnt ovenstående forårsager simpelt og raffineret sukker en tæt, men hurtig optagelse i dit fordøjelsessystem. Det forårsager en øgning i blodsukkerniveauet, hvilket kan fremme hjertesygdomme og problemer med fordøjelsen. 

I kontrast hertil mætter kompleks sukker, der er i kornsorter og grøntsager, dig under lange perioder med hvile.

Rødt kød

Rødt kød er fødevarer, der er svære at fordøje, fordi de indeholder en stor mængde mættet fedt og høje niveauer af natrium og proteiner, hvilket kombineret fører til en langtrukken og ubehagelig fordøjelse. En bedre løsning er at vælge lettere typer kød, der er fedtfattige, hjælper med at mætte dig og er gavnlige for dit helbred.

Stærke fødevarer

Chilipeber på bord

Hvis du har et sart fordøjelsessystem, kan stærke fødevarer forårsage betændelse og irritation under fordøjelsen, hvilket forårsager ubehag såsom luft i maven og sure opstød.

Det er især tilfældet, hvis man lægger sig til at sove i en horisontal position lige efter at have spist. På grund af det er stærk chili og dets biprodukter fødevarer, man helt sikkert bør undgå at spise om aftenen.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Hvor mange timers søvn skal man have?

Søde morgenmadsprodukter er noget af det, man skal undgå at spise om aftenen

Søde morgenmadsprodukter forårsager de samme problemer for din fordøjelse som andre søde sager. Det gælder endnu mere, hvis det er et kunstigt eller raffineret sødemiddel. Det skyldes, at de tilsyrer maven, får næringsstofferne til at blive nedbrudt og øger mængden af mavesyre.

Ikke nok med, at raffineret sukker i søde morgenmadsprodukter slet ikke giver nogen næringsstoffer, men din krop har også brug for at bruge calcium og vitaminer fra B-gruppen for at kunne fordøje dem.

Koffein

Koffein findes i produkter såsom kaffe og te. Som de fleste ved, er den primære funktion ved koffein at holde dig vågen og opmærksom. Det forhindrer dig i at sove, som du burde om natten.

En anden anbefaling er at undgå store måltider og at tage to gange. Det er bedre at spise på grund af nødvendighed og ikke på grund af angst. Man bør gemme de større måltider til morgenmad og frokost. Husk sætningen: “Spis morgenmad som en konge, frokost som en prins og aftensmad som en fattig”.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Poti JM., Braga B., Qin B., Ultra processed food intake and obesity: what really matters for heatlh- processing or nutrient content? Curr Obes Rep, 2017. 6 (4): 420-431.
  • Varghese S.,  Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.