Imiteret krabbekød: Ved du, hvad det er lavet af?

Vi vil vise dig, om imiteret krabbekød virkelig er en kvalitetsfødevare, eller om det bør fjernes fra kosten for at opnå en bedre sundhedstilstand.
Imiteret krabbekød: Ved du, hvad det er lavet af?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Imiteret krabbekød (ofte kaldet krabbestænger) er måske ikke et godt produkt at inkludere i din kost regelmæssigt. Alligevel serveres det på mange orientalske restauranter, da det har gode organoleptiske egenskaber og er meget billigere end den originale fødevare.

Men i modsætning til hvad mange tror, er det ikke et vegetarisk eller vegansk produkt, og det indeholder langt flere kulhydrater end proteiner.

Inden vi dykker ned i det, må vi påpege, at tilstedeværelsen af fisk og skaldyr i kosten anbefales af de fleste ernæringseksperter, da det er en kaloriefattig fødevare med en høj næringstæthed. De kan hjælpe med at dække det daglige behov og opretholde en god sundhedstilstand. De koster dog normalt ret meget, og derfor er de ikke tilgængelige for alle.

Hvad er imiteret krabbekød?

Først og fremmest er det vigtigt at gennemgå, hvad imiteret krabbekød er. Det er et produkt, der har visse ligheder med surimi. Det er normalt fremstillet af forskellige typer fisk. Når der er opnået en tyk pasta, tilsættes stivelse, smagsstoffer, fyldstoffer og farvestoffer for at opnå organoleptiske egenskaber, der ligner krabbekøds organoleptiske egenskaber.

Fyldt avocaod serveret med brød

Imiteret krabbekød indeholder en større andel kulhydrater end proteiner.

Ernæringsprofilen er dog helt anderledes. Der er tale om et produkt, der indeholder en betydelig dosis kulhydrater, som ikke findes i krabbekød som sådan.

Det er rigtigt, at der er tale om komplekse sukkerarter, men de bør ikke misbruges i mange typer kostplaner for ikke at skabe problemer i forbindelse med metabolisk sundhed. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Research and Clinical Practice.

Blandt de mest almindeligt anvendte fisk til fremstilling af imiteret krabbekød skal vi fremhæve kuller. Dette er et produkt, der ikke har meget smag og er let tilgængeligt. Selv om det har et højt proteinindhold, er dets fedtsyreprofil ikke helt gavnlig. Det indeholder få omega-3 fedtsyrer, som har vist sig at være afgørende for at kontrollere inflammation i det indre miljø.

Den ernæringsmæssige profil af imiteret krabbekød

Set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt giver imiteret krabbekød ca. 80 kalorier pr. portion. Hvad angår makronæringsstoffer, svarer 13 gram til kulhydrater og kun 6 gram til proteiner. Disse er af høj biologisk værdi, men det er alligevel en meget lille mængde i forhold til de mængder, som fisk og skaldyr som sådan indeholder.

Til gengæld skiller magnesium, B12-vitamin og B6-vitamin sig ud. Dette første vitamin er afgørende for at undgå anæmi i årenes løb. Det viser en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Deutsche Medizinische Wochenschrift. Det er dog til stede i alle fødevarer af animalsk oprindelse. Det er ikke den eneste kilde.

Salat med imiteret krabbekød

Ægte krabbekød har en meget mere varieret og afbalanceret ernæringsprofil end imiteret krabbekød.

Til sammenligning indeholder en portion ægte krabbekød ca. 20 gram protein og mange andre vigtige mikronæringsstoffer. Blandt sidstnævnte skiller selen, kobber, zink, jern, niacin, riboflavin, C-vitamin og folat sig ud. Derfor er der ingen sammenligning mellem disse to typer fødevarer på et ernæringsmæssigt niveau.

Du er måske også interesseret i: Kolesterol i skaldyr: Påvirker det lipidprofilen?

Kan imiteret krabbekød være skadeligt?

Generelt set vil imiteret krabbekød ikke være dårligt for dit helbred. I hvert fald ikke på kort sigt, og så længe det indtages i moderate mængder. Man skal dog være opmærksom på, at de kunstige tilsætningsstoffer, som det indeholder, kan ændre vores indre fysiologi en smule, hvis vi indtager dem ofte i vores kost.

Derfor er det altid tilrådeligt at prioritere indtagelsen af friske fødevarer frem for industrielt forarbejdede fødevarer. Deres ernæringsmæssige tæthed vil være større, og man vil undgå indtagelse af kemiske forbindelser, der kan skabe ændringer i visse organers funktion.

De fleste af disse tilsætningsstoffer er sikre for sundheden, men visse farvestoffer, konserveringsmidler og sødestoffer giver i dag anledning til en række kontroverser i det videnskabelige samfund.

Et middelmådigt produkt

Som du har set, skiller imiteret krabbekød sig ikke ud ved sit høje indhold af proteiner, som du måske oprindeligt troede. Der er tale om en erstatningsvare, der indeholder flere kulhydrater end andre typer næringsstoffer, og som er fremstillet af rester af fisk af en kvalitet under gennemsnittet.

Husk som det sidste, at tilstedeværelsen af fisk og skaldyr i kosten anses for at være afgørende for at bevare en god sundhedstilstand gennem årene. Vilde fisk bør dog altid prioriteres frem for opdrættede fisk på grund af deres bedre fedtsyreprofil. Dette sikrer et tilstrækkeligt indtag af lipider i omega 3-serien.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ahola, A. J., Forsblom, C., Harjutsalo, V., Groop, P. H., & FinnDiane Study Group (2019). Dietary carbohydrate intake and cardio-metabolic risk factors in type 1 diabetes. Diabetes research and clinical practice155, 107818. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2019.107818
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Dietzfelbinger, H., & Hubmann, M. (2015). Hämolytische Anämien und Vitamin-B12-Mangel [Hemolytic anemias and vitamin B12 deficieny]. Deutsche medizinische Wochenschrift (1946)140(17), 1302–1312. https://doi.org/10.1055/s-0041-103562

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.