Vigtige aspekter af pleje af en nyfødt babys hud

En nyfødt babys hud er sart og kræver særlig pleje. Det er derfor, du bliver nødt til at vide, hvordan du plejer den ordentligt, og hvilke produkter du skal bruge. Vil du gerne vide mere om pleje af en nyfødt babys hud? Så læs med her!
Vigtige aspekter af pleje af en nyfødt babys hud

Sidste ændring: 18 november, 2020

Det er vigtigt for alle forældre at kende til pleje af en nyfødt babys hud. Eftersom huden på sunde babyer danner en modstandsbarriere, fortsætter den med at udvikle sig i mindst et år efter fødslen.

Som konsekvens af det er modtageligheden for tørhed og irritation fra eksterne faktorer højere end i andre aldersgrupper. På grund af det kan for meget varme eller kulde forårsage allergiske reaktioner. Bestemte produkter kan endda føre til en aggressiv reaktion.

Læs med for at finde ud af mere om pleje af en nyfødt babys hud.

Pleje af en nyfødt babys hud

Til at starte med er det essentielt, at rensemidler og fugtgivende midler til babyer bliver tolereret godt af huden og ikke ændrer stratum corneum (det yderste lag af huden). Efter fødslen er huden følsom og udsat for faktorer, som kan få hudens barriere til at bryde ned.

Det inkluderer det følgende:

 • Savl.
 • Sekreter fra næsen.
 • Urin.
 • Afføring (inklusiv enzymer fra afføring).
 • Skidt.

På grund af daglig eksponering for disse faktorer er det essentielt at sikre optimal rensning af huden og passende beskyttelse af barrieren i babyens hud. For at gøre det anbefaler vi, at du følger de principper, vi vil nævne her.

Pleje af en nyfødt babys hud: Hygiejne

Hygiejnen for en nyfødt babys hud bør begynde, når kropstemperaturen er stabil. Ved fødslen er hudens pH-værdi neutral. Senere bliver den syrlig.

Anvendelse af basisk sæbe forårsager en kortvarig øgning i pH-værdien og prædisponerer babyen for infektion og irritation. Af den grund anbefales neutrale eller let syrlige sæber uden parfume i minimale mængder.

I løbet af de første to uger skal babyen vaskes blidt og kun med varmt vand. For høje temperaturer, stort forbrug af sæbe og meget hyppige eller lange bade kan blandt andet bidrage til tør hud (irritativt eksem) ifølge studier af Pediatric Dermatology.

Eksempel på pleje af en nyfødt babys hud

Temperatur

For at sikre god hudpleje hos babyer bliver man nødt til at overveje temperaturen på babyens omgivelser. Det skyldes, at når temperaturen er for høj, så kan det føre til forekomsten af sved eller hypertermi. På den anden side kan det føre til hypotermi, hvis det er for koldt.

Det er derfor, du vil være nødt til at sikre passende beskyttelse mod temperaturændringer især om sommeren og vinteren. Ifølge informationer fra American Academy of Pediatrics bør babyer, der er under seks måneder gamle, blive holdt ude af direkte sollys så vidt muligt.

Vi anbefaler, at du læser: Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Antiseptiske midler

Anvendelse af produkter, der indeholder antiseptiske ingredienser, til at rense sund hud er ikke anbefalet. Det skyldes, at det forårsager ændring i det kutane mikrobiologiske økosystem og bidrager til formering af andre typer af mikroorganismer.

Huden kan også nemt optage alkohol fra det, og det kan forårsage forbrændinger og ændringer i hudens pH-værdi.

Fugtgivende midler

Fugtgivende midler kan blive anvendt som en del af pleje af en nyfødt babys hud. Det er dog kun så længe, at de indeholder de rigtige ingredienser til at blive anvendt til babyer. Så kan de hjælpe med at forbedre hudens beskyttende barriere efter et bad. Der rådes endda til at overveje at bruge dem to gange om ugen.

For at undgå, at de lukker huden inde, så er den ideelle løsning at påføre et tyndt lag for at undgå at lukke rester inde i hudens folder. Ellers kan der opstå termisk deregulering og bakteriel kolonisering, som beskrevet i en udgivelse i Journal of Investigative Dermatology.

Pleje af navlestrengen

Stumpen af navlestrengen falder som regel af mellem fem og femten dage efter fødslen. Det kan anses som et sår, og på grund af det er det også et muligt sted, hvor bakterier kan trænge ind.

Man bør derfor holde stumpen tør og ren uden noget bandage eller beskyttelse. Der rådes også til at bære løst tøj og undgå at dække navlen med bleen. I tilfælde af betændelse kan man anvende desinficerende midler ved bleskift. Dette bør gøres efter vejledning fra fagfolk.

Pleje af huden i bleområdet

Bleeksem er ret gængs og rammer de fleste babyer mindst én gang. Det indelukkede miljø i bleen fører til en kompleks interaktion mellem faktorer med skadeligt potentiale. I den forstand understreger en udgivelse i Indian Journal of Pediatrics vigtigheden af at holde området rent og tørt.

Når fugt bliver lukket inde i for lang tid i bleen, vil gnidningerne øges. Som et resultat bliver huden for fugtig, og der kan opstå vækst af bakterier.

Baby får ble på

Måske du også vil være interesseret i at læse: Grundlæggende pleje af atopisk eksem hos babyer

En opsummering af pleje af en nyfødt babys hud

En nyfødt babys hud er mere sart, fordi den ikke har udviklet sin beskyttende barriere fuldt ud. På grund af det er det vigtigt at rense den meget hygiejnisk og sikre, at man bruger de mest passende produkter.

For at opsummere har man altså et ansvar for at pleje en nyfødt babys hud og holde den sund for at mindske risikoen for allergiske reaktioner og infektioner. Man bliver også nødt til at overveje aspekter såsom temperatur og passende anvendelse af antiseptiske og fugtgivende midler.

Det kan interessere dig ...
Sådan plejer du en nyfødt de første måneder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan plejer du en nyfødt de første måneder

Hvordan plejer du en nyfødt? Det kan være svært at føle sig sikker, især hvis det er første gang. Lær alt om, hvad du skal gøre her. • Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
 • Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
 • Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
 • Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
 • Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
 • Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.