Hvordan man kan lære børn at være vedholdende

En af nøglerne til at opmuntre børn til at være vedholdende har at gøre med at støtte deres selvværd og følelsesstyring. Få mere at vide i denne artikel.
Hvordan man kan lære børn at være vedholdende

Sidste ændring: 15 december, 2021

“Alle ser din succes, men ikke din indsats.” Dette citat refererer til det faktum, at det at nå et mål ofte overskygger den daglige indsats. De små skridt for at nå et mål kaldes vedholdenhed. Hvad handler det om? Hvornår udvikles det? Hvordan kan vi lære børn at være vedholdende?

Lær alt om det i denne artikel!

Hvad er vedholdenhed?

Vedholdenhed har noget at gøre med at være konsekvent og holde kursen. Det indebærer, at man ikke giver op, når det bliver svært, og at man går efter mere, mens man overvinder udfordringer.

Vedholdenhed er også relateret til udholdenhed og indsats. Det kræver, at man har en langsigtet vision og sætter pris på et større mål, der ligger ud over den daglige tilfredsstillelse.

Vedholdenhed indebærer også at lære at vælge, fordi vi ofte må give afkald på nogle ting. Hvis du f.eks. ønsker at præstere godt til træning lørdag morgen, er du nødt til at hvile godt fredag aften, selv om du ønsker at deltage i en fødselsdagsfest til sent ud på natten.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Sådan reducerer du din finansielle risiko

Fordelene ved at lære børn at være vedholdende

Vedholdenhed har den fordel, at den går hånd i hånd med tilfredshed. Det er uanset, om man har nået målet eller stadig forsøger.

Undervejs lærer man mange nye ting, især om sig selv. Man udvikler forskellige færdigheder og møder nogle gange også nye mennesker.

Så generelt giver vedholdenhed normalt positive fordele for børn. For at det kan være sådan, anbefales det dog altid at arbejde med de forskellige følelser, der er involveret i processen, så man opmuntrer til at tolerere frustrationer.

En anden fordel ved at lære børn at være vedholdende er, at de vil støde på vanskeligheder undervejs, hvilket vil give dem mulighed for at søge efter løsninger. På denne måde lærer de at løse problemer. Det er noget, der er meget nyttigt, når de skal gøre det på andre områder, f.eks. i skolen.

Dreng laver lektier

Tips til at lære børn at være vedholdende

Det er meget vigtigt at lære børn at være vedholdende. Det er en værdi, der vil følge dem gennem hele livet, både personligt og professionelt. Her er nogle måder at gøre dette på, der er tænkt som en vejledning til forældre:

 • Hjælp dem til at regulere sig selv (så de senere kan gøre det selv). Børn har brug for at vide, at de kan tage en pause, når de er trætte, eller hvis der sker dem noget. Vedholdenhed handler om kontinuitet, men ikke for enhver pris. Nogle gange skal man vide, hvornår man skal stoppe, for at blive ved. Processen skal være mere værdifuld og fornøjelig end selve resultatet.
 • Du må ikke afbryde dem. Når børn er i gang med en opgave, kan vi afbryde dem og bede dem om at gøre noget andet. Dette distraherer dem og afbryder dem fra det, de er i gang med, hvilket går imod fordelene ved vedholdenhed.
 • Ledsag dem. En af de bedste måder at motivere vedholdenhed på går hånd i hånd med at tænke på aktiviteter i par for at opmuntre dem og få dem til at føle sig støttet. Hvis de f.eks. virkelig godt kan lide tennis, men er for dovne til at tage til undervisning lørdag formiddag, kan du koordinere aktiviteter i klubben og tage med dem.

Flere tips til at lære børn at være vedholdende

 • Visualisér målet. Hvis du hjælper dem med at visualisere, hvordan det føles at nå et mål, vil de helt sikkert være mere motiverede, hvis de kan fantasere om resultatet.
 • Selvtillid er fundamentet. For at vise værdien af vedholdenhed skal de have tillid til sig selv. Det kan vi opnå, hvis de mærker, at vi også har tillid til dem. På denne måde er det vigtigt at få dem til at deltage i forskellige huslige opgaver for at lære at tage ansvar. For at de ikke bliver frustrerede, kan du foreslå aktiviteter, der går fra en lavere til en højere grad af kompleksitet.
 • Hvert barn har sit eget tempo. Det er vigtigt at forstå dette, da det afspejler utålmodighed og fremkalder angst at pålægge dem voksenverdenens tider i deres eget tempo.
 • Lykønsk dem for deres præstationer og indsats. Ud over at rose det opnåede mål er det naturligvis også nødvendigt at anerkende indsats, tid og vedholdenhed.

Som det sidste er det godt at stimulere gejsten for selvforbedring og vækst, men det er lige så vigtigt at lære at håndtere følelser, når tingene ikke går, som man gerne ville have, at de skulle gå. På den anden side er det også nødvendigt at lære respekt for andre.

Det er ikke nødvendigt at træde på andre på vej mod mål. Derfor er det vigtigt at opdrage dem i sund konkurrence.

Mor og barn er ude at vandre

Vi tror, at du gerne vil læse: 6 tips til at lære børn at læse derhjemme

Du må ikke romantisere vedholdenhed hos børn

Det er vigtigt at anerkende fordelene ved vedholdenhed. Men det er lige så vigtigt også at være ærlig om, at det ofte er svært og dyrt. Lad os tale realistisk om det med børn.

Der vil være dage, hvor det er meget mere givende at blive i sengen end at stå op og lave lektier. De skal ikke føle sig skyldige eller have det dårligt over det. Det, vi kan gøre, er at tilbyde dem ressourcer og alternativer for at motivere dem til at være vedholdende og se fordelene.

I den forbindelse er det vigtigt, at de voksne, der har ansvaret, ikke bliver frustrerede eller giver op før børnene, da de måske forstår, at de ikke kan klare det. Derfor er det også nødvendigt for disse voksne at gennemgå den opdragelsessstil, de har over for deres børn.

Forældre med en autoritær stil vil f.eks. have en tendens til oftere at gøre deres børn frustrerede og modløse. Samtidig vil forældre med en demokratisk stil være en vigtig kilde til motivation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Castillo, S., Sibaja, D., Carpintero, L., & Romero-Acosta, K. (2015). Estudio de los estilos de crianza en niños, niñas y adolescentes en Colombia: un estado del arte. Búsqueda2(15), 64-70.
 • Lacunza, A. B., & de González, N. C. (2011). Las habilidades sociales en niños y adolescentes. Su importancia en la prevención de trastornos psicopatológicos. Fundamentos en humanidades12(23), 159-182.
 • Foster, S. L., Brennan, P., Biglan, A., Wang, L., & al-Gaith, S. (2006). Prevención de problemas de conducta: lo que sí funciona. CENEVAL.
 • Pacho, Z. R., & Triñanes, E. R. (2011). Programas de entrenamiento para padres de niños con problemas de conducta: una revisión de su eficacia. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 27(1), 86-101.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.