Konsekvenser af for meget skærmtid til børn

For meget skærmtid til børn kan have negative konsekvenser for udviklingen. Det kan påvirke indlæring og forhold.
Konsekvenser af for meget skærmtid til børn

Sidste ændring: 18 februar, 2021

Der er videnskabelige studier, som viser, at for meget skærmtid til børn er forbundet med ringe kognitiv og social-emotionel udviklingNår vi taler om skærme, mener vi smarttelefoner, tablets, fjernsyn, computere og så videre.

Ofte kender forældre ikke konsekvenserne, som for meget skærmtid har på de små. Denne artikel har vi i særdeleshed baseret på et nytligt studie, der blev udgivet i JAMA Pediatrics af Madigan, S., Browne, D., Racine, N., Mori, C. og Tough, S. (2019) fra American Academy of Pediatrics.

Forskningen, som kaldes Association Between Screen Time and Children´s Performance on a Developmental Screening Test,  viser adskillige konsekvenser, som børn lider af, når de bruger de fornævnte enheder for meget.

Videnskabeligt studie af for meget skærmtid til børn

Vi vil gennemgå indholdet af studiet og dets implikationer i afsnit. På den måde vil det være nemmere at læse og forstå.

Barn med ipad i seng illustrerer for meget skærmtid

Studiet

Dette studie fulgte udviklingen af 2.400 canadiske børn. Det demonstrerede på en eksperimentel måde, at jo mere tid børn brugte foran skærme i 2- og 3-års alderen, jo værre var deres ydeevne i 4- og 5-års alderen.

Forskningen undersøgte barnets udvikling på fem områder:

 • Kommunikation.
 • Grovmotorik.
 • Finmotorik.
 • Problemløsning.
 • Sociale evner.

For at vurdere de kommunikative evner bad de for eksempel barnet om at danne sætninger på fire ord eller identificere gængse dele af kroppen.

Til motorikken blev de derimod bedt om at stå på deres fødder eller sætte perler på en snor. De afgjorde derefter, at jo længere tid disse børn brugte foran skærmene, jo værre var deres præstationer i disse øvelser.

Videnskabsfolk påstår, at i de første fem år af livet er hjernen meget følsom over for stimuli. Det er kendt som den kritiske periode. Det er faktisk meget vigtigt for vækst og modning.

Vi anbefaler, at du læser denne artikel: Videospil påvirker unge på disse måder

Konsekvenser af for meget skærmtid til børn

Alt lader til at vise, at for meget skærmtid til børn får dem til at gå glip af vigtige muligheder. Generelt kan det påvirke det følgende:

 • Social og kommunikativ udvikling (interaktion med andre personer).
 • Motorik, da det fremmer et stillesiddende liv.
 • Udvikling af tætte bånd med personer.
 • Indlæring og regulering af følelser.

Når børn ser på skærme, kan de miste evnen til at mestre interpersonelle, motoriske og kommunikative evner som nævnt i det ovenstående studie.

Det fører os derfor til en meget alvorlig konklusion: For meget skærmtid påvirker børns udvikling på alle niveauer. Det vil sige, at det kan gøre dem mindre intelligente, mindre dygtige og mindre kompetente end børn, som bruger dem rationelt og ansvarsfuldt.

Børn med smarttelefoner i seng illustrerer for meget skærmtid

Socioøkonomiske og kønsrelaterede variabler

Ifølge studiet har piger tendens til at bruge mindre tid foran skærme og har tendens til at få bedre resultater end drenge i de fem områder, vi nævnte ovenstående.

På den anden side er det drastiske fald i gruppelege, som indtil for nylig var den primære kilde til forstærkning og socio-emotionel læring hos børn, foruroligende. For meget skærmtid eliminerer individuel leg og gruppeleg hos børn.

Et andet betydeligt fund i studiet er, at børnehavebørn, som blev læst mere højt for, motionerede mere, sov mere eller havde forældre med lavere niveauer af depression, fik meget bedre resultater.

Det viste også, at personer i de laveste socioøkonomiske lag brugte mest skærmtid. Som konskevens af det var børnene i disse befolkningsgrupper mest ramt.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Tekstnakke: Sådan forhindrer du det

Børn lider af konsekvenser af for meget skærmtid

Selvom forskere har vist videnskabelige beviser det seneste årti på, at der er skadelige konsekvenser af for meget skærmtid til børn, har dette studie vist vigtige resultater. For første gang viser et stort studie med 2.400 børn et direkte forhold mellem skærme og forsinket udvikling.

Det kan interessere dig ...
Skærmes indvirkning på synet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skærmes indvirkning på synet

Mere og mere forskning beskæftiger sig med at undersøge skærmes indvirkning på synet på grund af stigningen i brugen af elektroniske enheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hale, L., & Guan, S. (2015). Screen time and sleep among school-aged children and adolescents: a systematic literature review. Sleep medicine reviews21, 50-58.
 • Madigan, S., Browne, D., Racine, N., Mori, C., & Tough, S. (2019). Association between screen time and children’s performance on a developmental screening test. JAMA pediatrics173(3), 244-250.
 • Tandon, P. S., Zhou, C., Sallis, J. F., Cain, K. L., Frank, L. D., & Saelens, B. E. (2012). Home environment relationships with children’s physical activity, sedentary time, and screen time by socioeconomic status. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity9(1), 88.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.