Hvordan man uddanner børn og unge for at forebygge homofobi

For at forebygge homofobi skal vi øge bevidstheden og fremme empati hos unge mennesker. Vi taler om, hvordan man opnår det.
Hvordan man uddanner børn og unge for at forebygge homofobi
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 22 april, 2023

At uddanne børn og unge til at forebygge homofobi er en af de mest effektive måder at bidrage til at løse et problem, som stadig er meget nærværende i samfundet. Vi har gjort fremskridt med hensyn til at synliggøre seksuel mangfoldighed og respektere menneskerettighederne. Men der er stadig meget at gøre.

Desværre er homofobiske aggressioner, diskrimination og fordomme stadig til stede i samfundet og forårsager alvorlige psykologiske skader på ofrene. Derfor er det vigtigt at vende den. Sandheden er, at børn overrasker os ved den lethed, hvormed de naturligt forstår, antager og respekterer forskelle.

Kulturelle, sociale og familiemæssige påvirkninger kan imidlertid imprægnere dem med stereotyper og fejlagtige overbevisninger, som senere vil afspejle sig i homofobiske holdninger. Hvordan kan dette undgås? Her er nogle anbefalinger.

Hvorfor uddanne børn og unge for at forebygge homofobi?

Nogle mennesker begår ofte den fejl at antage, at seksuel mangfoldighed er et så normaliseret problem, at der ikke er behov for at tage det op. Dataene afspejler imidlertid det modsatte. I øjeblikket er homoseksualitet kriminaliseret i 69 lande i verden.

For at nævne et andet eksempel, er overfald og hadforbrydelser f.eks. i Spanien steget betydeligt i de seneste år. Når det er sagt, kan homofobi koste mange mennesker livet i visse dele af verden.

I andre dele af verden udsættes de for konstant chikane, diskrimination og udstødelse. Dette kan i høj grad påvirke deres følelsesmæssige sundhed og føre til angstlidelser, depression, stofmisbrug og endog selvmordstanker.

Fordomme kan bl.a. føre til internaliseret homofobi, som får personer med en anden seksuel orientering til at skjule, undertrykke deres følelser og udvikle følelser som stress, skam, skyld, lavt selvværd og følelsesmæssig udmattelse.

En far med sit barn

Hvordan man uddanner børn for at forebygge homofobi

Det er afgørende at uddanne unge mennesker i respekt og tolerance for at forhindre, at de lider under ovenstående konsekvenser, bidrager til dem eller endog oplever dem i deres dagligdag.

Selv om der allerede gennemføres oplysningskampagner og kampagner til forebyggelse af homofobi i skolerne, er det en kendsgerning, at familiernes rolle er afgørende. Det er i hjemmet, at værdierne indøves med større virkning. Der er således flere foranstaltninger, der kan gennemføres.

Uddannelse i mangfoldighed er nøglen til at forebygge homofobi

Samfundet søger homogenitet i alle henseender og presser folk til at tilpasse sig visse normer. Derfor er det første skridt at hjælpe børn med at anerkende og værdsætte mangfoldighed. Så kan de forstå, at vi alle er forskellige, men lige værdifulde.

For at forebygge homofobi er det nødvendigt at normalisere mangfoldigheden af seksuelle orienteringer og identiteter, så børn kan lære dem at kende og forstå dem.

Homoseksuelle, biseksuelle, transseksuelle, heteroseksuelle osv. er alle begreber, som vi kan hjælpe børn med at lære at kende og forstå som legitime måder at være og føle på.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Forskellene mellem biseksualitet og panseksualitet

Viden om homofobi

Et andet grundlæggende skridt er at gøre dem opmærksomme på, hvad homofobi er, hvordan det manifesterer sig, og hvilke konsekvenser det har. Det handler ikke kun om fysisk aggression, fornærmelser eller ydmygelse. Det handler ikke kun om had eller åbenlys afvisning.

Der findes mere subtile, men lige så skadelige udtryk, som de bør være opmærksomme på og identificere som sådan, f.eks. følgende:

  • Fordomme og stereotyper, som stempler folk. For eksempel: “Alle homoseksuelle er feminine eller promiskuøse”.
  • Frygt for eller afvisning af at have forhold til homoseksuelle mennesker.
  • “Drillerier”, der udtrykker foragt eller mangel på respekt.
  • Negative holdninger af enhver art over for mennesker med seksuelle orienteringer, der afviger fra normen.
  • Fejlagtige overbevisninger, som f.eks. at påstå, at homoseksualitet er en sygdom eller er et valg.

Fremme respekt og empati

Ud over at udbrede korrekt information er det vigtigt at lære børnene at respektere ethvert menneske, uanset dets seksuelle identitet eller orientering. Men for at gøre dette er det nødvendigt at fremme empati.

Hvis vi opfordrer børn og unge til at sætte sig i andres sted, vil det være lettere for dem at forstå deres erfaringer og handle menneskeligt. Nogle gange er de måske ikke klar over den skade, som homofobi forårsager, og hvordan deres holdninger kan påvirke andres liv.

Der er flere måder at fremme denne empati på. Lige fra at kommentere på nyheder om homofobiske aggressioner til at læse historier om det eller se film om emnet som en familie. Alt vil afhænge af barnets alder. Videospil, læsning og fordybende audiovisuelle oplevelser er også en god ressource.

Sæt et eksempel på tolerance for at forebygge homofobi

Afslutningsvis må vi ikke glemme, at intet lærer mere end eksemplet. Forældrenes holdninger vil have den største indflydelse på barnet, især i de formative år.

Derfor er det vigtigt, at begge forældre er åbne, tolerante og respektfulde, ikke kun over for folk uden for familiens kerne, men også over for deres egne børn.

De kan f.eks. gøre dette ved at lade dem vælge deres tøj og frisure, deres legetøj og de spil, de vil bruge deres tid på. Det bør gøres uden at sætte etiketter på dem og uden at påtvinge dem bestemte holdninger. Denne åbenhed og respekt for deres frihed vil være den bedste måde at overføre disse værdier på.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 anbefalinger til at behandle handicappede med respekt

Hænder malet som regnbuer

Forebyggelse af homofobi kan redde liv

Sammenfattende er det værd at huske på, at uddannelse i værdier er lige så vigtigt som at lære børn at læse og skrive. Når det er sagt, fortjener det tid og engagement.

At formidle empati og respekt for forskellighed til børn er med til at undgå følelsesmæssige problemer i fremtiden. Desuden fremmer det opbygningen af et mere åbent, sundt og tolerant samfund.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.