Hvorfor er naturens lyde gode for helbredet?

En nylig undersøgelse har beskrevet de sundhedsmæssige fordele ved naturens lyde. Vi forklarer, hvilke der er de vigtigste.
Hvorfor er naturens lyde gode for helbredet?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 19 juni, 2023

Gennem århundreder og årtusinder har mennesker nydt naturens lyde. Men de er i vid udstrækning blevet overskygget af byens lyde. Derfor vælger mange at flytte til marker, skove, strande og naturparker for at lytte til dem.

Faktum er, at fuglesang og lyden af bl.a. vind, hav og regn har en afslappende effekt, der afspejles på et fysisk og mentalt plan. Faktisk understøtter nogle undersøgelser de fordele, de har for menneskers sundhed. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om det.

Sundhedsmæssige fordele ved naturens lyde

Mennesket har altid været i kontakt med naturen og dens lyde. Men man har ikke vidst ret meget om de sundhedsmæssige fordele. Sandheden er, at det at blive udsat for naturlige miljøer har terapeutiske virkninger, der er mere værdsatte end nogensinde.

Som vi alle ved, tager det at leve i byen os væk fra naturen og udsætter os ikke kun for irriterende lyde, men også for en hektisk og stressende livsstil. Tværtimod forbedrer det vores humør og reducerer de negative virkninger af stress at slappe af i grønne områder, tæt på floder, og hvor det er muligt at værdsætte naturen.

En gennemgang af undersøgelser rapporteret i Proceedings of the National Academy of Sciences understøtter disse påstande. Ifølge denne artikel har lyde som fløjtende vind, fuglesang og klukkende vandløb ikke kun beroligende, men også terapeutiske virkninger.

Hvad siger undersøgelsen?

Den citerede undersøgelse fokuserede på at analysere de sundhedsmæssige fordele ved naturens lyde. Den blev ledet af Rachel T. Burton, en canadisk biolog, som beskrev følgende:

“Fra et evolutionært perspektiv er mennesker indrettet til at være opmærksomme på fare- og sikkerhedssignaler. Og et miljø, der er fyldt med naturlige lyde, føles trygt og giver os mulighed for at sænke paraderne.”

Det blev fastslået, at eksponering for disse lyde kan reducere antallet af sygdomme og dødeligheden. Det blev endda sat i forbindelse med færre smerter, bedre humør og bedre præstationer i kognitive tests.

Hypotesen er, at de påvirker hjernen og det autonome nervesystem, som er involveret i følelsesregulering og søvnkontrol.

Andre resultater

Tidligere undersøgelser har vist lignende resultater. I forskning, som Scientific Reports har delt, blev det observeret, at folk, der tilbragte to timer om ugen udendørs i et naturligt miljø (byparker, skove og strande), rapporterede bedre helbred og velvære.

En metaanalyse, som blev rapporteret af Lancet Public Health rapporterede, at folk, der boede i nærheden af eller i grønne områder, havde en tendens til at have en længere forventet levetid end dem, der var mindre udsat for disse miljøer.

Forholdet til følelser

Naturens lyde forbedrer ikke kun det fysiske helbred, men bidrager også til følelsesmæssigt velvære. De hjælper med at reducere irritation, vrede og endda tristhed.

En af deres største påvirkninger er på stress. At lytte til dem fremmer ro og fremkalder en tilstand af afslapning. Derfor anbefales udendørs aktiviteter altid for at løsne op for spændinger.

Støjforurening er skadelig

Mennesker er i høj grad blevet koncentreret i bycentre. Efterhånden som samfundet har udviklet sig, har vi opbygget en livsstil centreret omkring storbyer.

På denne måde bevæger vi os gradvist væk fra naturen. Dertil tilføjes, at støj fra transport, fabrikker og endda befolkningen selv har overtaget miljøet. Dette kaldes “støjforurening”.

Det påvirker adfærd og velvære. Det er blevet forbundet med flere sundhedsproblemer, for eksempel høretab. Men det går længere end det. Det ser ud til blandt andet at øge forekomsten af hjerte-kar-sygdomme, søvnforstyrrelser og forstyrrelser i nervesystemet.

Af denne grund er det vigtigt at give sig selv tid i naturlige omgivelser, når det er muligt. Det kan endda blive en daglig vane, hvis der er grønne miljøer tæt på hjemmet eller arbejdet.

Eksempler på naturens lyde

Disse lyde kan komme fra forskellige kilder. For det første er der dem fra biologiske kilder, såsom fuglesang. På den anden side er der dem, der kommer fra selve geologien. For eksempel regn, bølger, vindens fløjten, flodvand osv.

Hvad skal man huske om fordelene ved naturens lyde?

Lyde fra naturlige miljøer har positive sundhedsmæssige fordele. Det er blevet observeret, at de hjælper med at reducere stress, kontrollere følelser og forbedre det generelle humør. De kan endda mindske forekomsten af sygdomme og sænke dødeligheden.

Derfor anbefales det, at alle afsætter noget tid i deres liv til aktiviteter i naturen. Man kan opnå et sundere liv ved at lære at nyde øjeblikke alene og i kontakt med naturen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alvarsson, J. J., Wiens, S., & Nilsson, M. E. (2010). Stress recovery during exposure to nature sound and environmental noise. International journal of environmental research and public health, 7(3), 1036–1046. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2872309/
  • Buxton, R. T., Pearson, A. L., Allou, C., Fristrup, K., & Wittemyer, G. (2021). A synthesis of health benefits of natural sounds and their distribution in national parks. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 118(14). https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2013097118
  • Jo, H., Song, C., Ikei, H., Enomoto, S., Kobayashi, H., & Miyazaki, Y. (2019). Physiological and Psychological Effects of Forest and Urban Sounds Using High-Resolution Sound Sources. International journal of environmental research and public health16(15), 2649. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6695879/
  • Passchier-Vermeer, W., & Passchier, W. F. (2000). Noise exposure and public health. Environmental health perspectives108 Suppl 1(Suppl 1), 123–131. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637786/
  • Rojas-Rueda, D., Nieuwenhuijsen, M. J., Gascon, M., Perez-Leon, D., & Mudu, P. (2019). Green spaces and mortality: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. The Lancet. Planetary health3(11), e469–e477. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31777338/
  • White, M. P., Alcock, I., Grellier, J., Wheeler, B. W., Hartig, T., Warber, S. L., Bone, A., Depledge, M. H., & Fleming, L. E. (2019). Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific Reports, 9(1). https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.