Hvorfor føler vi en trang til at købe mere under udsalg?

Vi bliver fristet til at købe mere under udsalg, fordi forskellige hjernemekanismer aktiveres. En af dem har at gøre med at mindske skyldfølelsen over at bruge penge.
Hvorfor føler vi en trang til at købe mere under udsalg?

Sidste ændring: 10 september, 2022

Udsalget er her, de prangende og farverige plakater i vinduerne, reklamerne på de sociale netværk, den hvirvelvind af mennesker, der kommer og går med poser. Hvorfor er vi et let bytte for at købe mere under udsalg?

Hvordan kan vi med så mange oplysninger forvente, at hjernen ikke bliver forført og oplever et behov for at købe? Markedsførings- og salgsområdet forstår meget godt, hvordan hjernen fungerer.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Er det værd at investere i mærketøj? Fakta, du bør vide

Hvorfor bliver vi fristet til at købe mere under udsalg?

Når du shopper, er det vigtigt at vide, at hjernen arbejder på en opdelt måde. Mens der er områder eller regioner (som f.eks. necortex), der er ansvarlige for at tænke mere klogt og med en vis logik, er der andre, der er knyttet til det limbiske system, som reagerer på følelser.

Hvis kundens indkøbsoplevelse er designet fra start til slut, er det naturligvis svært at undslippe. Følelserne kommer op til overfladen, og vores mest bevidste del sænker sit forsvar.

På den anden side arbejder hjernen også på grundlag af belønningsmekanismer. Hvis der er noget, vi meget gerne vil have, og vi får det til en god pris, føler vi en følelse af velvære og af at have opnået noget næsten utroligt: At få et produkt til en lavere pris end normalt.

Her skal vi vide, at følelsen af belønning er kortvarig. Det vil sige, at den varer et bestemt øjeblik, men derefter er den flygtig.

På samme måde gør udsalg, når det er forbundet med rabatter, det lettere at retfærdiggøre forbruget. Derfor svækkes skyldfølelsen ved at gøre det.

Mand holder pengesedler

Tilbud giver os følelsen af at erhverve en vare på en vidunderlig måde og betale mindre end det, den reelt ville være værd. Dette er ikke altid sandt.

Kontekstens indflydelse

Mange gange ønsker vi at foretage indkøb, fordi vi er påvirket af det, der foregår omkring os. Vi ser et billede af en person med en bestemt sweatshirt på, og vedkommende ser glad ud. Vi får adgang til en video af en person, der pakker et bestemt produkt ud, og vi ønsker at få den samme oplevelse.

Det, der motiverer os til at foretage et køb, er at matche det, som andre gør. Vi søger at efterligne situationen og søger tilflugt i denne form for garanti for lykke. Til denne situation tilføjes, at vi ønsker at opretholde et image, der giver os en følelse af at høre til.

Hjernen aktiveres også af stærke udtryk, der lover nyt, forandring, salg. Disse begreber udløser visse hormoner, der giver en momentan følelse af velvære.

Alt, der antyder forandring, virker som en naturlig stimulans, der markerer begyndelser og velkomst. Hvem finder det ikke tiltrækkende at hoppe med på vognen om at starte forfra?

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er cirkulerende tøj, og hvorfor er det moderne?

Hvordan undgår du at falde i fælden med at købe mere under udsalg?

Først og fremmest er det værd at bemærke, at dette ikke handler om at kritisere shoppingadfærd. Folk kan jo godt lide at nyde små fornøjelser: Et stykke tøj, en god vin eller andet.

Det handler om at undgå at blive markedets marionetter, der reagerer på et stimulus uden at tage hensyn til andre variabler. Lad os se på nogle anbefalinger til rationalisering af udsalgskøb.

Undgå at se på reklamer i lang tid

Markedsføringsstrategier er udformet med henblik på at udløse forbrug. På den måde er målet at bevæge sig fra tvivl til “ja, jeg vil købe det”. Jo mere tid du bruger på at kigge på annoncer, jo mere sandsynligt er det, at du bliver overbevist om, at du har brug for det.

Kig kun efter det, du virkelig har brug for

Hvis du vil udnytte en rabat, skal du gå til det specifikke websted eller den specifikke branche, hvor du finder den. På den måde undgår du at slentre rundt i hele butikken og falde for lette køb.

Afsæt et budget, når du vil købe på udsalg

Hvis du vil købe nogle produkter, så udnyt det og gør det med rabatter. Men gå ikke i fælden og brug ikke den undskyldning, at det er til en meget lav pris, hvilket giver lysten frit løb. Beslut dig for et beløb at investere og hold dig til dette beløb.

Tænk lidt længere, så du ikke ender med at købe mere under udsalg

Forbrug for forbrugets skyld har konsekvenser, der rækker ud over økonomien. Det har også en indvirkning på miljøet, og selv mange industrier får deres overskud baseret på usikre ansættelser.

Når du køber på udsalg, kan du derfor kigge efter gode grunde til ikke at gøre det. På den måde vil du ikke være en del af en uansvarlig industri.

Kvinde ser på tøj i butik og viser, at mange køber mere under udsalg

At ændre den måde, vi orienterer vores økonomi på, er at være ansvarlig. De bevægelser, der fremmer genbrugskøb, forsøger også at passe på miljøet.

Vælg dine værdier: Lad ikke markedet gøre det for dig

Selv om der er en markedsføringsmæssig nødvendighed for at købe på udsalg, er det nødvendigt at stoppe op og finde en mening. Hvorfor vil jeg have dette? Er det nødvendigt at foretage flere indkøb? Tager købet af endnu et stykke tøj mig væk fra andre mål, f.eks. at spare op til en rejse med venner?

For at være bevidst skal vi vide, at der findes såkaldte adfærdsmæssige afhængigheder. De er relateret til adfærd og ikke til stofforbrug.

I mange tilfælde bliver de til en besættelse, forstyrrer hverdagen og skaber abstinenssymptomer. Hvis vi køber uden mådehold og permanent, kan det udløse denne situation.

Forslaget er naturligvis ikke at blive ydmyget hver gang vi køber noget, men at gøre det fra et sted med et bevidst og ansvarligt forbrug. Vi skal vide, hvad vores værdier og formål er, og orientere os efter dem i stedet for at lade os rive med af markedets strøm.

Ud over de personlige årsager er der også en kontekst, der ledsager og hele tiden sender os budskabet om at købe og købe og lover en belønning i form af tilfredsstillelse, selvværd og velvære.

Det kan interessere dig ...
4 tegn på, at du er afhængig af at shoppe
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 tegn på, at du er afhængig af at shoppe

Tegn på, at du er afhængig af at shoppe, dukker op som en gradvis tvangshandling. Der er dog måder at opdage de tidlige tegn på og søge hjælp hurti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • RODRÍGUEZ-VILLARINO, RAFAEL, & FERNÁNDEZ-GONZÁLEZ, ÁNGEL , & GONZÁLEZ-LORENZO, MANUEL , & LAMEIRAS-FERNÁNDEZ, MARÍA (2005). Explorando la relación de la adicción a la compra con otros comportamientos excesivos: un estudio piloto. Adicciones, 17(3),231-240.[fecha de Consulta 4 de Agosto de 2022]. ISSN: 0214-4840. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=289122011006
  • Fernández, Elena & Garcia, Irene. (2003). La compra por impulso y la adicción al consumo en el País Vasco. Estudios sobre consumo, ISSN 0212-9469, Nº 65, 2003, pags. 53-67. 65.
  • García, I. (2007). La compra compulsiva:¿ impulso irresistible o reflejo del sistema de valores personales?. Revista de psicología social, 22(2), 125-136.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.