Hvorfor er det godt at tage et varmt bad inden sengetid?

Nogle vil måske undre sig: Hvorfor varmt vand og ikke koldt vand? Få svaret her.
Hvorfor er det godt at tage et varmt bad inden sengetid?

Sidste ændring: 06 september, 2021

At tage et varmt bad inden sengetid er en af de teknikker, specialister anbefaler for at sove bedre. Selv om det ikke er en løsning på kroniske problemer såsom søvnløshed, lader det til at være en god hjælp til at fremkalde hvile og forbedre søvnkvaliteten.

Faktisk understøtter en systematisk gennemgang ledet af Shahab Haghayegh, forsker ved Institut for Biomedicinsk Teknik ved University of Texas, fordelene ved at tage et varmt bad og foreslår at gøre det på et bestemt tidspunkt før sengetid.

Vil du vide mere om det?

Et varmt bad inden sengetid for at sove bedre: Hvorfor hjælper det?

Ifølge den systematiske analyse af Haghayegh og hans team hjælper et bad med varmt vand, før man går i søvn, til at ændre den indre temperatur, og på den måde fremmer det hvile. For at nå disse konklusioner gennemgik forskerne 5322 undersøgelser og brugte mindst et dusin ved hjælp af mere robuste metoder.

Den endelige rapport blev offentliggjort i Sleep Medicine Reviews og siger, at det hjælper folk til at sove bedre ved at tage et varmt bad ved en temperatur mellem 40 og 42° C. Helt konkret ser det ud til at hjælpe folk med at falde i søvn cirka 10 minutter hurtigere end normalt.

Disse fund blev muliggjort efter analyse af virkningerne af “passiv vandbaseret kropsvarme” på forskellige søvnindikatorer som:

 • Søvnbegyndelsens latens, hvilket er den tid, det tager at gå fra fuld vågenhed til at sove.
 • Søvneffektivitet.
 • Subjektiv søvnkvalitet.
En kvinde sover

Kropstemperatur og søvn

Over tid har videnskabelig forskning slået fast, at døgnrytmer regulerer funktioner som søvn og kropstemperatur. Således har forskere også fastslået, at kropstemperaturen stiger 2 til 3 grader sidst på eftermiddagen eller aftenen. Under søvn er den derimod lavere.

Når det er tid til at gå i seng, gennemgår den gennemsnitlige person et fald på 3 til 6° C i kropstemperaturen. Det laveste niveau forekommer mellem den midterste og sidste søvnperiode. Når det er tid til at vågne, begynder temperaturen at stige igen.

Paradoksalt nok ser det ud til, at et varmt bad afkøler kroppen ved at stimulere blodcirkulationen fra den indre kerne til periferien, det vil sige hænder og fødder. Når dette sker, signalerer koglekirtlen produktionen af melatonin, og søvn induceres.

Nogle vil måske undre sig: Hvorfor varmt vand og ikke koldt? Selvom det ved første øjekast kan virke mere logisk at bruge koldt vand til at sænke temperaturen, fungerer mekanismen ikke på denne måde. Koldt vand forårsager en kamp eller flugtreaktion i kroppen, hvilket øger tilstanden af årvågenhed.

Derfor er anbefalingen enkel: Et brusebad med varmt vand i cirka 10 minutter, 90 minutter før du går i seng. Men da beviserne stadig er begrænsede, er det vigtigt at være forsigtig. Vi kan ikke glemme, at overdrevet varme brusebade er forbundet med bivirkninger.

En kvinde sover i sin seng

Hvad kan vi ellers gøre for at sove bedre?

Som vi har set, kan et varmt brusebad være en mulighed, når der opstår søvnproblemer. Der er dog andre anbefalinger, vi kan tage i betragtning for at bidrage til en god søvn. Ifølge oplysninger fra National Sleep Foundation kan disse omfatte:

 • Oprethold en regelmæssig søvnrutine. Det vil sige at gå i seng og stå op på samme tid, selv i weekenderne.
 • Undgå lange eftermiddagslure. En lur på 20 eller 30 minutter er nok. Hvis du har problemer med at sove om natten, er det bedre at undgå lure.
 • Dyrk fysisk motion. Både moderat og intens motion har gavnlige virkninger på hvile.
 • Sørg for et behageligt og roligt miljø i værelset. Sengen skal være ren og behagelig. Undgå desuden distraherende elementer som mobile enheder, fjernsyn, computere osv.
 • Undgå at indtage stimulanser. Dette inkluderer alkohol, tobak og koffein.
 • Prøv afslappende aktiviteter. Dette kan blandt andet være at læse en bog, meditere, lave vejrtrækningsøvelser, lytte til naturlyde.

Afslutningsvis er det også vigtigt at huske på, at i tilfælde af vedvarende søvnbesvær eller søvnløshed er det bedste at gøre at gå til en professionel. En specialist i søvnforstyrrelser vil kunne hjælpe med at fastslå problemets oprindelse og de mest passende behandlinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Haghayegh, S., Khoshnevis, S., Smolensky, M. H., Diller, K. R., & Castriotta, R. J. (2019, August 1). Before-bedtime passive body heating by warm shower or bath to improve sleep: A systematic review and meta-analysis. Sleep Medicine Reviews. W.B. Saunders Ltd. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2019.04.008
 • Zhu L, Zee PC. Circadian rhythm sleep disorders. Neurol Clin. 2012;30(4):1167–1191. doi:10.1016/j.ncl.2012.08.011
 • National Sleep Foundation. (n.d.). Healthy Sleep Tips. Retrieved on April 16, from https://www.sleepfoundation.org/articles/healthy-sleep-tips

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.