Hvorfor bør du reducere kalium i kosten?

Hvis du har brug for at reducere mængden af kalium i din kost, skal du måske gå til en ernæringsekspert. Her er en forsmag på, hvad denne fagperson vil foreslå.
Hvorfor bør du reducere kalium i kosten?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vi har måske hørt om kalium og dets fordele i forbindelse med at komme sig efter tømmermænd. En tomat- eller gulerodsjuice er de muligheder, som mange mennesker anvender. Men vi hører kun sjældent om behovet for at reducere kalium i kosten. Noget, der ikke er så let, da de fleste fødevarer indeholder store mængder af det.

Nogle sygdomme, såsom type 1-diabetes, kronisk nyreinsufficiens, ændringer i binyrerne eller situationen med organtransplantationer, kræver alle at sænke kaliumindtaget. Selv kronisk brug af antiinflammatoriske lægemidler, diuretika eller meget intens træning kræver også en reduktion af indtaget af dette mineral.

For at reducere det i kosten er det nødvendigt at vælge de fødevarer, der indeholder mindre kalium, men også at lære dem med højere værdier at kende for at undgå dem. Desuden er der nogle kulinariske teknikker til at udtrække og fjerne dette mineral.

Hvis du er i en situation, hvor du har brug for hjælp i denne henseende, har du fundet den perfekte artikel! Så gå ikke glip af chancen, og læs videre for at lære, hvordan du kan spise mindre kalium i din kost.

Hvad er kalium, og hvad er dets funktioner?

National Kidney Foundation forklarer, at kalium er et mineral, der findes i en lang række fødevarer. Derfor er det hos en sund person med en god kost svært at få et underskud.

Det er også kendt som en elektrolyt, da det hjælper med at lede elektricitet sammen med natrium, calcium og magnesium. Det er vigtigt, fordi det er med til at opretholde hjerterytmen, nervefunktionen og muskelsammentrækningen. Det fremmer også strømmen af næringsstoffer til cellerne.

Nyren deltager i reguleringen af blodets niveau, men når dette organ bliver sygt, kan det ikke balancere det. Derfor er det ved nyresygdom nødvendigt at begrænse visse fødevarer, der kan øge kaliumindholdet i blodet.

Meget høje koncentrationer kan være farlige, og hvis de opstår, kan patienten føle følelsesløshed, prikken og svaghed. Tværtimod kan lave niveauer føre til uregelmæssig hjerterytme eller endog et hjerteanfald.

Hvordan kan man reducere kalium i kosten?

Det første, man skal vide, er, hvilke fødevarer der indeholder de laveste mængder kalium. Og derefter, hvilke der har høj koncentration og middelhøje niveauer. Nogle teknikker, når vi tilbereder maden, hjælper os med at indtage mindre.

Kalium findes i betydelige mængder i frugt og ukogte friske grøntsager. Især i skallen, de spiselige stængler og skræl.

National Kidney Foundation oplyser også, at fødevarer, der er rige på kalium, er dem, der indeholder mere end 200 milligram pr. portion. Derfor er det vigtigt at holde øje med de mængder, vi spiser.

Fødevarer med lavt kaliumindhold

Portioner af disse fødevarer indeholder mindre end 150 milligram. En portion er 1,2 dl friske eller kogte grøntsager eller frugt. I nogle tilfælde kan portionsstørrelsen for at nå denne mængde være højere.

Hvis du spiser mere end dette, risikerer du, at det bliver en fødevare med højt kaliumindhold:

 • Æble: Saft eller puré.
 • Røde frugter: Kirsebær, blåbær, brombær, hindbær og jordbær.
 • Abrikos og dens juice på dåse.
 • Vindruer og saft heraf.
 • Frugtcocktail.
 • Citrusfrugter: F.eks. grapefrugt.
 • Mandariner: En lille mængde er tilladt.
 • Pære: Når den er frisk, er en lille pære tilladt. På dåse anbefales 1,2 dl.
 • Fersken: Hvis frisk, en lille en. Men når den er på dåse, bør der spises 1,2 dl, uden sirup.
 • Ananas og dens saft.
 • Vandmelon: 1,2 dl giver 150 milligram.
 • Grøntsager: 1,2 dl lucernespirer, kål, blomkål, kogte gulerødder, friske eller frosne majs, agurk og aubergine er tilladt. Samme portion salat, løg, persille, ærter, hvide svampe, brøndkarse, gul squash, rabarber, brøndkarse og vandkastanjer på dåse er også tilladt. Med asparges er 6 enheder og 1 stængel selleri tilladt.
 • Andre fødevarer: 1,2 dl pasta, ris, bagværk uden fuldkorn, kager og småkager uden nødder og chokolade. 2,3 dl kaffe og 4,7 dl te er tilladt.
Frisk frugt og grønt

Generelt har frugter og grøntsager et lavt kaliumindhold, når de er friske. Det har konservesvarer ikke.

Fødevarer med moderat kaliumindhold

Disse fødevarer indeholder mellem 150 og 250 milligram kalium pr. portion på 1,2 dl. Forskellige portionsstørrelser, der svarer til disse mængder, er også anført nedenstående:

 • Bælgfrugter: En portion kogte ærter på 0,6 dl giver disse mængder.
 • Grøntsager: Kogt kål, hakkede friske tomater og 45 gram kogt rødbede anbefales.
 • Frugt: 1 mellemstor portion guava. Vindruer i portioner på 100 gram og 1,5 dl æblejuice.
 • Nødder: 20 til 30 gram mandler, hasselnødder, valnødder, jordnødder og 0,6 dl frisk kokos.
 • Solsikkefrø: 0,6 dl anbefales.
 • Tofu: Som et sojabønnederivat giver 1,2 dl mindre end 250 milligram.
 • Ølgær: 1 teskefuld.

Fødevarer med højt kaliumindhold

En portion på 1,2 dl af følgende fødevarer indeholder mere end 250 milligram kalium. I nogle tilfælde varierer portionsstørrelsen:

 • Frugt og frugtsaft: Melon, banan, figner, tørrede blommer, rosiner. 2 friske abrikoser og 5 tørrede halve, 1/2 banan, 5 dadler, 1 mellemstor kiwi, mango, nektarin eller appelsin. 1 mellemstort granatæble og 1/2 papaya. Saften omfatter grapefrugtjuice, appelsinsaft, blommesaft og granatæblejuice.
 • Grøntsager: Tomat på dåse, kogt spinat, squash, artiskokker, squash, tørrede bønner, kogte rødbeder, kogt broccoli, rå rosenkål, kålroe, pastinak.
 • Andre fødevarer: Chokolade, granola, klid, fuldkornsprodukter, 1 spiseskefuld melasse, 28 gram nødder og frø, salterstatning, 2 spiseskefulde jordnøddesmør, yoghurt.
 • Kød, mælk og mejeriprodukter: 1 portion på 150 gram kød og 1 glas mælk giver tilsammen 1000 milligram kalium.

Teknikker til at reducere kalium i fødevarer

Hospital Clínico Universitario de Valladolid opstiller en række anbefalinger til at reducere kalium i kosten. For at gøre dette anvendes kulinariske teknikker for at hjælpe med at trække mineralet ud af maden.

Udblødning

Kalium bliver ligesom andre mineraler opløst i vand. Det betyder, at for at trække det ud af maden anbefales det at lægge den i blød i rigelige mængder væske.

For at gøre dette skal madens kontaktflade med vandet øges. Derfor bør den skrælles og skæres i små tern.

Udblødningstiden bør være natten over, mellem 8 og 12 timer. Desuden bør vandet skiftes 2 eller 3 gange.

For at lette udvindingen af kalium kan der, så længe den efterfølgende tilberedning af fødevaren tillader det, anvendes moderat varmt vand, mellem 40 og 50 grader Celsius. Dette letter indtrængningen i maden og udtrækningen af kalium.

Dobbeltkogning

For at reducere kaliumindholdet til det halve anbefales det at koge maden i rigeligt vand (5 gange fødevarens mængde). Når det koger, skal kogevandet skiftes.

Herefter tilsættes nyt vand og processen gentages. Når maden er færdig, skal du kassere vandet.

Desuden er det vigtigt ikke at bruge kogevandet til andre tilberedninger. Dette er almindeligt i supper og saucer.

Mandler ligger i blød for at reducere kalium

Iblødsætning reducerer mængden af kalium, fordi vandet trækker mineralet ud af maden.

Andre forslag til at reducere kalium

 • Hvis du bruger grøntsager på dåse eller konserverede grøntsager, skal saften eller saltlagen kasseres, og derefter skal du skylle grøntsagerne godt med rigeligt vand.
 • Bagning, grill eller dampning bør heller ikke anvendes, da kalium bliver mere koncentreret.
 • Frosne fødevarer vil indeholde mindre kalium end friske, fordi iskrystallerne, der bryder cellerne op, gør det lettere at udvinde kalium, når de er optøet.
 • Undgå fuldkornsprodukter, f.eks. brød eller kiks, da kalium befinder sig i kliddet eller den skal, der omgiver kornet.
 • Brug krydderurter eller krydderier som erstatning for salt til krydring. Nogle salte med lavt natriumindhold er faktisk rige på kalium. De er faktisk kaliumkloridsalte.

I både fødevarer med lavt kaliumindhold og fødevarer med moderat kaliumindhold kan man anvende udblødning og dobbeltkogning. Dette vil reducere mængden af mikronæringsstoffet betydeligt.

Hvor meget kalium bør man indtage?

Den mængde kalium, der skal indtages om dagen, bør angives af en sundhedsekspert. I tilfælde af nyresygdomme foreskriver f.eks. nefrologen den daglige mængde kalium, og ernæringseksperten udarbejder planen.

Gennemsnitsværdierne varierer for forskellige patologier:

 • Kronisk nyresvigt: Mellem 1560 og 2730 milligram pr. dag.
 • Akut nyresvigt: 1170 til 1950 milligram pr. dag.
 • Dialyse: 2340 til 3510 milligram pr. dag.
 • Andre patologier: Mellem 1000 og 2000 milligram pr. dag.

Ikke alle bør reducere kalium i deres kost

For at reducere mængden af kalium i kosten er det første, man skal gøre, at opsøge en ernæringsekspert, som vil udarbejde og overvåge os om de ideelle retningslinjer, der er nødvendige for den grundlæggende tilstand. Når fødevarerne er udvalgt, kan vi om nødvendigt anvende teknikkerne til yderligere at reducere værdierne af mineralet.

Det kan interessere dig ...
Hvorledes kalium kan sænke blodtrykket
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorledes kalium kan sænke blodtrykket

Kalium er et mineral, der tjener til at regulere visse funktioner i kroppen. Læs om, hvordan kalium kan sænke blodtrykket.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.