Få mere kalium fra disse fødevarer

Mange aromatiske urter er rige på kalium. For eksempel timian, som bruges den meget i middelhavskøkkenet.
Få mere kalium fra disse fødevarer
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Når du får at vide, at du skal indtage mere kalium, tænker du sandsynligvis automatisk på bananer. Men der er andre fødevarer, der også indeholder dette næringsstof.

Så du bliver ikke træt af at altid spise det samme igen og igen for at få det optimale indtag af kalium, der er vigtig for mange af kroppens funktioner. Få mere at vide i den følgende artikel.

Hvad er kalium og hvad gør det?

Dybest set er kalium et vanddrivende mineral, der har ansvaret for at fjerne overskydende væsker og salt fra kroppen. Mangel på kalium forårsager derfor vandretention, ødemer og forhøjet blodtryk.

Hvis du spiser meget salt eller du ikke drikker nok vand i løbet af dagen, er det vigtigt, at du spiser mad, der indeholder dette næringsstof.

Et alvorligt kaliumunderskud kan forårsage betydelige helbredsproblemer som nervesystemskader, nyreskade eller hjertekomplikationer.

Takket være dette mineral er cellerne godt hydreret, sunde og nærede, fordi det også hjælper med eliminering af giftstoffer.

Atleternes yndlingsmineral

Kvinde paa cykel

Kalium er ekstremt vigtigt, når det kommer til at træne og udøve sport. Derfor er det normalt at se atleter (som tennisspillere) spise en banan midt i en kamp eller før eller efter en konkurrence.

Kalium giver energi og gendanner væsker og elektrolytter, der går tabt, når vi sveder. Det hjælper også med transmissionen af nerveimpulser og er nødvendig for muskelsammentrækning og rekreation efter træning.

Som om det ikke var nok, anbefales dette næringsstof til personer med hjerteproblemer eller hypertension, da det regulerer hjerterytme og trykket i arterierne samtidig med, at det forhindrer arytmi.

En anden fordel ved en diæt, der er rig på kalium og har et lavt natriumindhold, er, at det beskytter dine nyrers sundhed ved at forbedre blodomløbet og sørger for bedre filtrering af blodet. Desuden, forhindrer det også dannelsen af nyresten.

Selvfølgelig er der flere andre fordele ved kalium:

Det er også kendt for at være en fremragende antioxidant, der binder sig til frie radikaler og gør dem inaktive.
Derudover hjælper det til at forhindre demineralisering af knogler og osteoporose ved at modvirke calciumtab gennem vandladning.

Endelig hjælper kalium også med til at producere mavesaft. Disse tager del i visse fordøjelsesprocesser såsom insulinudskillelse og balancering af kroppens væsker.

Hvilke fødevarer giver dig mere kalium?

Det daglige kaliumindtag bør være mellem 3000 og 4000 mg hos voksne.

Det er godt at vide, at alle fødevarer i deres naturlige tilstand har mere kalium end natrium. Men når de gennemgår visse behandlinger, ændrer dette forhold sig.

Derfor bør du øge dit indtag af den første slags og mindske den anden. Hvordan? Gennem en afbalanceret kost med nogle af følgende kaliumfyldte fødevarer:

1. Bladbede

Bladbede

Først og fremmest har denne lækre grøntsag mange vitaminer og kan spises på mange forskellige måder for eksempel i kager, supper eller sandwich.

Det er en af de mest kaliumrige grøntsager. Hver 100 gram (rå) bladbede indeholder 380 mg mere kalium.
Husk at en kop bladbede er kun ca. 200 gram, det er ikke så svært at tilføje det til vores daglige kost.

2. Avocado

Denne frugt har en stor mængde magnesium, fiber, E-vitamin og kalium. Derudover har den en positiv effekt på nervesystemet, hjertet og huden.

Den er ideel til angst, depression og søvnløshed .
Det reducerer også anæmi, lindrer symptomerne på mavekatar eller mavesår og nedsætter menstruationssmerter.

3. Cherimoya

Denne tropiske frugt anses for at være en af de mest komplette frugter, der findes. Det har dusinvis af medicinske egenskaber, og hver 100 gram giver dig 382 mg mere kalium.

Det kan spises som en dessert eller bruges som til et sødt mellemmåltid.
Cherimoya indeholder også proteiner, calcium, jern, fosfor og vitaminer B1, B2 og B6.

4. Timian

Mange aromatiske urter er rige på kalium. For eksempel timian, som bruges den meget i middelhavskøkkenet. Derudover, indeholder den også essentielle thymololie, flavonoider, aminosyrer, calcium, jern og vitamin C.

Det helbreder smitsomme sygdomme i åndedrætssystemet, er et meget stærkt naturligt antibiotikum, øger dit immunforsvar, modvirker fordøjelsesbesvær og er antiinflammatorisk (hvilket gør det ideelt til at reducere menstruationssmerter).

Læs også denne artikel efter “Få mere kalium fra disse fødevarer”:

9 hurtige aftensmadsideer til vægttab

5. Marietidsel

Marietidsel

Denne plante, der er hjemmehørende i Middelhavet og Centraleuropa, er blevet brugt som medicin i århundreder. Den:

Behandler kroniske galdeblære- og leversygdomme.
Sænker blodsukkeret
Stopper dannelsen af nyresten
Reducerer kolesterol
Er et stærkt vitaminkompleks, der især anbefales til kvinder efter fødslen.
Med hver 100 mg Marietidsel får du 400 mg mere kalium.

6. Basilikum

Dette er en af de krydderier, du måtte have i dit køkken for at give dine retter både smag og aroma.

Oprindeligt stammer basilikum fra Indien (men kendt over hele verden). Basilikum er rig på flavonoider, vitaminer B1 og E, æteriske olier og mineraler som kalium.

Dens egenskaber gør den:

Antispasmodisk (det beroliger mavesmerter)
Stimulerende (det hjælper med fordøjelsen)
Appetitstimulerende (det forbedrer appetitten)
Modvirker kvalme og opkastning
Antikoagulerende
Blodtryksnedsættende

Læs også denne artikel efter “Få mere kalium fra disse fødevarer”:

Lider du af højt blodtryk? Fem faktorer, der gør dig mere udsat

7. Kartofler

Kartofler - mere kalium

Endelig er der kartofler. En grøntsag, der kan spises på tusind forskellige måder og udgør en del af både amerikansk og europæisk kost. De giver os også en stor mængde kalium.

Hver 100 gram indeholder mindst 418 mg kalium. Vi anbefaler, at du nyder dem dampet, kogt eller bagt og ikke stegt eller saltede.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Murray D., Miller KC., Edwards E., Does a reduction in serum sodium concentration or serum potassium concentration increase the prevalence of exercise associated muscle cramps? J Sport Rehabil, 2016. 25 (3): 301-4.
  • Elliott TL., Braun M., Electrolytes: potassium Disorders. FP Essent, 2017. 459: 21-28.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.