Hvorfor tager nogle mennesker hurtigere på end andre?

Mens der er visse faste faktorer, der gør at nogle mennesker tager hugtigere på i vægt end andre, kan andre faktorer ændres for at hjælpe dig med at tabe dig.
Hvorfor tager nogle mennesker hurtigere på end andre?
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Du har sikkert bemærket, hvordan nogle mennesker spiser tonsvis af mad uden at tage på, mens andre mennesker tager meget hurtigere på, endda ved at spise almindelige mængder mad. I dag vil vi gerne forklare lidt om dette almindeligt forekommende fænomen.

Hvorfor nogle mennesker tager hurtigere på end andre

1. Genetik

Usunde vaner fører let til overvægt

Genetik er en af ​​de vigtigste faktorer i mange ting relateret til kroppen. Det afgør flere vigtige aspekter af vores liv.

Så det spiller også en rolle i, hvorfor nogle mennesker tager hurtigere på end andre. Det virker som om de kan spise for evigt og ikke tage et eneste kilo på.

  • Dette er nu et bevist faktum. Fordi menneskelige genomeksperter har formået at adskille de gener, der er ansvarlige for fordelingen og ophobningen af ​​fedt.
  • FTO-genet (forbundet med fedtmasse og fedme) findes i 82% af mænd. Det betyder, at de har en større tendens til at tage på i vægt, uanset hvor lidt de spiser.

2. Kost

Genetik er en grundlæggende del af dette puslespil, men det er kost også. Det bestemmer, hvorfor du taber dig eller tager på i vægt hurtigere eller langsommere end andre.

Det er også værd at påpege, at nogle af de gener, der er forbundet med at tage på i vægt, forårsager en naturlige cravings efter usund mad.

Derfor er det vigtigt at være disciplineret og dyrke sunde vaner, der kan hjælpe dig med at modarbejde effekten af ​​dette gen.

Husk på, at når du begynder at følge en sundere og friskere kost, vil du sandsynligvis føle dig meget bedre tilpas.

Når du først begynder, vil din egen krop endog bede dig om at blive ved med at spise sundt, når den bliver vant til det. Prøv det!

Læs også:

3. Motion

Det er vigtigt at dyrke motion for at opretholde en sund vægt

Selvfølgelig er mængden af ​​motion du dyrker en anden vigtig faktor, når det kommer til at opretholde en sund vægt.

Ofte er det der skiller de folk, der tager meget hurtigere på i vægt fra de mennesker, der ikke gør, den mængde motion, de dyrker.

Men man bør huske på, at alene det at dyrke visse former for motion ikke nødvendigvis hjælper dig til at tabe dig, selvom det kan hjælpe dig med at kontrollere hvor meget du tager på.

Du skal også huske på, at alle har forskellige individuelle behov, og det gælder også mængden af ​​motion, som folk skal dyrke.

Nogle mennesker skal cykle i to timer for at forbrænde 200 kalorier, mens tredive minutter er nok til at forbrænde den samme mængde kalorier for andre.

Lad være med at belønne dig selv med mad, fordi du har dyrket en bestemt mængde motion, for det gør heller noget godt for dit helbred.

For eksempel er det ikke godt at spise mere end normalt som kompensation for at have dyrket nok motion.

Det eneste, du vil opnå ved at gøre dette, er at gøre al din træning til en spildt indsats. Derudover kan det endda ende med at få dig til at tage på i vægt.

Læs også:

4. Stress og mangel på søvn

Både stress og søvnløshed kan være en hindring for at holde sig i form. Disse to faktorer kan have en direkte indvirkning på din vægt og få dig til at tage på.

Når vi er stressede vælger vi ofte usunde fødevarer, fordi vi bedre kan lide dem, og de får os til at føle os bedre tilpas.

Men det er præcis det, du bør undgå, så du ikke lærer dig selv usunde livsstilvaner.

5. Tab af biodiversitet i tarmen

Ifølge forskellige undersøgelser er ændringer i tarmflora forbundet med sundhedsproblemer som fedme og type 2 diabetes.

Sammensætningen og mangfoldigheden af ​​tarmfloraen er forbundet med vægtforøgelse, ikke kun på grund af at du har mistet nogle tarmbakterier, men også fordi der ikke produceres så mange.

Dette kan ske som følge af en uhensigtsmæssig kost eller overdreven brug af antibiotika. Men hvorfor fører det til vægtøgning?

Ændringer i tarmfloraen kan få folk til at generere op til 150 kalorier mere hver dag, selvom de spiser den samme mænge mad som en anden. Alle disse ekstra kalorier kan helt sikkert føre til langsigtet vægtforøgelse.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Doo M., Kim Y., Obesity: interactions of genome and nutrients intake. Prev Nutr Food Sci, 2015. 20 (1): 1-7.
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Rajan TM., Menon V., Psychiatric disorders and obesity: a review off association studies. J Postrgrad Med, 2017. 63 (3): 182-190.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.