Hvorfor er det vigtigt at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn?

Det er nødvendigt at korrigere alderen på for tidligt fødte børn, så barnets vækst og udvikling kan overvåges tilstrækkeligt. Dette gælder dog kun for de første år af deres liv.
Hvorfor er det vigtigt at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget vigtigt at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn for at følge barnets udvikling korrekt. Ellers er det muligt, at der kan opstå fejl i vurderingen af deres udvikling.

Når et barn er født for tidligt, har det en anden udvikling. For tidligt fødte gennemgår stadier af udviklingen på andre tidspunkter i forhold til de børn, der blev født til termin.

Indtil for ikke så længe siden blev der ikke lagt meget vægt på at korrigere alderen hos for tidligt fødte babyer. Dette førte ofte til forkerte forventninger om udviklingsforløbet. I dag anses det for at være vigtigt at gøre det.

For tidligt fødte børn

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fødes der hvert år ca. 15 millioner for tidligt fødte børn på verdensplan. Afhængigt af, hvornår de kommer til verden, inddeles de i tre kategorier:

 • Moderat til sent præmatur: Født mellem 32 og 37 uger
 • Meget tidligt født: Født mellem 28 og 32 uger
 • Ekstremt for tidligt født: Når de er født før den 28. uge

Jo mere for tidligt fødte de er, desto større er risikoen for, at de får problemer med deres psykomotoriske og kognitive udvikling. Under alle omstændigheder har børn, der er født for tidligt, en anden udviklingshastighed end børn, der er født til terminen. Dette er den væsentligste grund til at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn.

Nyfødt baby i kuvøse

For tidligt fødte børn har flere risikofaktorer for visse sygdomme, og derfor skal man være meget forsigtig med at passe dem.

Nytten af at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn

Alderskorrektion af for tidligt fødte børn er nødvendig for at vurdere deres fysiske og neurologiske udvikling. Når et barn er født for tidligt, tilskrives barnet to aldre:

 • Gestationsalder: Dette svarer til den nøjagtige tid, som graviditeten har varet, og tælles i uger. Den tælles fra den første dag i den sidste menstruation til fødselsdagen.
 • Kronologisk alder svarer til den tid, der går efter fødslen. Den tælles i dage, uger, måneder og år.

Når man nu korrigerer alderen hos for tidligt fødte børn, opstår der en tredje alder, som er den justerede eller korrigerede alder. Det er den alder, som barnet ville have haft, hvis han eller hun var blevet født til termin – dvs. ved 40 uger.

På grundlag af disse data er det muligt at vurdere afgørende aspekter af udviklingen, f.eks. vægt, højde, hovedomkreds og erhvervelse af motoriske og psykosociale færdigheder. Dette parameter gør det også muligt at fastslå, hvornår barnet bør modtage supplerende ernæring.

Det for tidligt fødte barn udvikler sig normalt lidt “langsommere” end et barn født til termin. Takket være den korrigerede alder er det muligt at undgå at tage fejl mellem en diagnose af udviklingsforsinkelse og normal udvikling.

Vi tror, at du også vil have glæde af at læse denne artikel: 5 tegn på, at din baby måske er sulten

Effekten af for tidlig fødsel på udviklingen

Det er vigtigt at korrigere alderen på for tidligt fødte babyer for at undgå fejlagtige sammenligninger. Hvis barnet er født for tidligt, skal han eller hun indhente den tid, der ville have manglet for at være født til termin.

De aspekter, der er mest påvirket, er følgende:

 • For tidligt fødte børn er længere tid om at nå en vægt og længde, der svarer til deres kronologiske alder.
 • De er mere tilbøjelige til at have problemer med vejrtrækning, sutning, synkning, mavetømning, refluks og muskeltonus. Hvis der ikke korrigeres for alderen, kan disse vanskeligheder forveksles med sygdomme.
 • Supplerende fodring kan først gives, når de når seks måneders korrigeret alder og ikke deres kronologiske alder.

Det eneste aspekt, hvor der ikke er behov for at korrigere for alder hos for tidligt fødte børn, er i forbindelse med indgivelse af vacciner. Disse administreres til alle børn på samme måde ved kun at tage hensyn til den kronologiske alder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vigtigheden af at kravle for din babys udvikling

Beregningen til at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn

Det er meget enkelt at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn. Det er kun nødvendigt at anvende en simpel beregning. Træk antallet af uger, som barnet er for tidligt født, fra den kronologiske alder, og resultatet er barnets korrigerede alder.

For at fastslå, hvor mange uger barnet er født for tidligt, er det blot nødvendigt at trække gestationsalderen fra 40.

Lad os antage, at et barn er født i 32 ugers gestation. Det første, man skal gøre, er at trække 32 fra 40, hvilket giver 8: 40 uger (fuld svangerskabsperiode) – 32 uger (for tidlig svangerskabsalder) = 8 (uger for tidlig svangerskabsperiode).

Det næste skridt er at tage den kronologiske alder, udtrykt i uger, og trække antallet af uger for tidligt født fra. Hvis vi f.eks. foretager beregningen på et 4 måneder gammelt barn: 16 (kronologisk alder i uger) – 8 (uger for tidlig fødsel) = 8 uger eller 2 måneder (korrigeret alder).

Hvor længe skal man korrigere alderen hos for tidligt fødte?

Selv om det er meget vigtigt at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn for at overvåge udviklingen korrekt og fastlægge milepæle, tages der ikke hensyn til den korrigerede alder for evigt. Den er kun gyldig i begyndelsen af barnets liv.

Især bruges den korrigerede alder kun op til to årsalderen. Her sidestilles et for tidligt født spædbarns udviklingsmæssige milepæle med et spædbarn, der blev født til termin.

Hvis der efter denne alder ofte stadig observeres forskelle i forhold til andre børn, anses de ikke længere for at være et resultat af for tidlig fødsel. I sådanne tilfælde er det nødvendigt for lægen at foretage en yderligere vurdering af, hvad der sker.

Baby undersøges af en læge

Ved børneundersøgelser op til to årsalderen tages der hensyn til den korrigerede alder. Herefter kan milepæle svare til andre børns milepæle.

Ikke alle er ens

Der er ingen faste regler for udviklingen af et barn, der er født for tidligt. Nogle udvikler sig hurtigere, mens andre er langsommere. Men at korrigere alderen hos for tidligt fødte børn er en meget nyttig parameter.

Nogle af de problemer, som et for tidligt født barn kan have ved fødslen, vil blive bedre med tiden. Åndedræts-, mave- eller andre vanskeligheder forsvinder normalt, efterhånden som de udvikler sig mere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Grzona, M. E. (2006). Prematuros Extremos: ¿Es posible establecer un límite de viabilidad? Acta Bioethica, 12(1), 101-111.
 • Cabezas Arce, K. X. (2018). Estudio diferencial del desarrollo psicomotor de niños/as prematuros de entre 6 a 18 meses de edad con y sin otros factores de riesgo (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Pierrehumbert, B., Borghini, A., Forcada-Guex, M., Muller-Nixe, C., & Ansermet, F. (2010). Niños nacidos prematuramente: una mirada atenta a los resultados cognitivos y conductuales. PsicoPatología, 9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.