5 tegn på, at din baby måske er sulten

En baby kan ikke fortælle dig med ord, når han/hun er sulten eller mæt, men han/hun har andre måder at fortælle det til sine forældre på. Det tager bare lidt tid at lære at fortolke disse signaler.
5 tegn på, at din baby måske er sulten
Anna Vilarrasa

Written and verified by ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Last update: 25 august, 2022

Alt er nyt og ukendt, når du har en nyfødt baby. Det gælder også at made babyen! I øjeblikke med bekymring og usikkerhed kan du kigge efter særlige tegn på, at din baby måske er sulten.

I denne artikel præsenterer vi nogle af disse tegn og viser dig, hvordan du kan finde ud af, om din baby stadig er sulten eller får alle de næringsstoffer, den har brug for til normal udvikling.

Hvad er de vigtigste tegn på, at min baby måske er sulten?

Som de fleste eksperter i kost til spædbørn anbefaler, er modermælk den bedste mad til en baby. Hvis amning af en eller anden grund ikke er muligt, bør spædbørn indtage modermælkserstatning.

Babyer skal spise efter behov, og tidspunkterne afhænger primært af, hvornår barnet føler sig sultent. Det er nødvendigt at lære at fortolke tegn på mæthed såvel som sult. Det kan virke kompliceret i starten, men i løbet af få dage finder alle forældre og plejere ud af det.

Selv om hver baby er unik, er der tegn til at signalere sult hos babyer, som generelt også gælder for alle andre børn.

1. Søgen efter brystet betyder som regel, at baby måske er sulten

Hvis barnet vender hovedet mod dit bryst eller din brystvorte, mens du bærer barnet, betyder det, at han/hun er sulten og leder efter brystet. Babyen kan også begynde at bevæge hovedet fra side til side, når han/hun leder efter mad.

2. Øget aktivitet

Babyen virker mere vågen og opmærksom på, hvad der sker omkring den, og bevæger sig konstant. Denne adfærd indikerer sult, hvilket gør babyen lidt mere ophidset.

Baby ammer

3. Forsøg på at sutte kan betyde, at baby måske er sulten

Et barn, der er klar til at spise, laver suttebevægelser med munden, selv uden sut eller bidering. Ofte fører de deres hænder tæt på munden for at suge intenst på dem.

4. Stikke tungen ud

Tungebevægelser kan også være et tegn på, at barnet er sultent og har brug for at spise. Disse tegn er dog nogle gange meget diskrete, næsten umærkelige.

5. Græder og bliver ked af det

En babys gråd betyder næsten altid, at der er noget galt, og nogle gange er problemet sult. Gråd viser dog, at babyen har været sulten i et stykke tid.

Hvis det er tilfældet, er det bedst at berolige babyen, før du forsøger at give ham/hende mad, da babyen ellers bliver for ophidset til at kunne spise godt. En urolig baby kan også sluge mere luft end normalt og senere få smerter og ubehag.

Sådan kan du se, om babyen måske er sulten efter at have spist

At genkende, hvornår babyen er klar til at spise, er en af de vigtigste aspekter, men det er ikke den eneste. En anden evig bekymring er at vide, om babyen stadig er sulten, eller om han/hun har fået nok. Også her er der visse tegn, som du kan lære at genkende og fortolke.

 • Afslappede muskler: Dette er det mest almindelige tegn i de første seks måneder af livet, sammen med nedsat aktivitet. Afslapning betyder, at barnet er mæt.
 • Tab af interesse for brystet: Barnet trækker munden væk fra brystet eller flasken, når han/hun ikke længere er sulten. Hvis du tilbyder mælk igen, og barnet fortsat ikke viser interesse, er det, fordi han/hun har fået nok.
 • Fokuserer på andre ting: Når barnets sult er blevet tilfredsstillet, har han/hun typisk lyst til at lave noget andet. Barnet bliver måske ved med at vende hovedet væk eller stirrer måske på et stykke legetøj. Maden er ikke længere den første prioritet.
 • Glæde: Hvis madningen er gået godt, og babyen ikke længere er sulten, vil han/hun se glad ud, grine og endda lege. Hvis babyen er træt, vil der være tegn på, at han/hun er klar til at sove.

Overspiser babyer?

Det er lige så vigtigt at genkende og respektere tegnene på, at dit barn er mæt, som det er at reagere på tegn på sult. Babyer forstår, hvornår de skal holde op med at spise og overspiser sjældent.

Det er aldrig en god idé at tvinge småbørn til at spise eller amme. Små børns sult er meget uberegnelig og uforudsigelig. Mængden af indtaget mad kan variere meget fra den ene dag til den anden, eller endda mellem amningerne.

En grædende baby er ikke altid en sulten baby. Hvis barnet virkelig har lyst til at spise, vil han/hun begynde at sutte, så snart der opstår kontakt med brystet. På den anden side har barnet nogle gange bare brug for at være tæt på dig. At være sammen med dig får barnet til at føle sig rolig og tryg.

Tegn på, at min baby er velernæret

Det bedste tegn på, at en baby får den mad, den har brug for, er deres vækst. Hvis barnet tager på i vægt og støt opfylder udviklingsmålene, betyder det, at han/hun får alle sine næringsstoffer og ikke sulter.

Det er vigtigt at overholde besøg af sundhedsplejersken og rutinemæssige lægetjek. Disse besøg vil hjælpe dig med at løse eventuelle problemer, du måtte have med at made dit barn, samtidig med at du overvåger barnets generelle helbred.

Det er vigtigt at være opmærksom på dit barns afføring og urin. En baby, der spiser nok, vil typisk have afføring flere gange om ugen, og afføringen vil være flydende og gul. Han/hun vil også tisse meget, og urinen vil være klar.

Hvis du derimod bemærker nogle af følgende tegn, kan det betyde, at madningen ikke går godt:

 • Babyen virker søvnig, træt og sløv, selv mens han/hun spiser.
 • Det tager lang tid (mere end 45 minutter) at blive færdig med at amme eller drikke en flaske.
 • Afføringen kan være grøn, eller der kan være meget lidt af den, og der er heller ikke meget tis.
 • Barnet tager ikke nok på i vægt eller er undervægtigt i forhold til sin alder.
Baby afviser en flaske

Hvis du lærer dit barns tegn at kende, kan det hjælpe dig med at holde sulten under kontrol.

Nyfødte skal spise ofte. Som en generel regel er det hver anden eller tredje time og i nogle tilfælde endnu hyppigere.

En af de største bekymringer for ammende mødre er, om de producerer nok mælk. Mængden og sammensætningen af modermælk tilpasser sig efter barnets skiftende behov, selv mellem amninger på samme dag.

Babyer oplever vækstspring i deres udvikling. Det er normalt, at babyer er mere sultne og ønsker at spise hyppigere i disse perioder. Det betyder ikke, at mælken ikke længere er tilstrækkelig til dem.

Det samme gælder for babyer, der får modermælkserstatning. De portionsstørrelser, der er anført på etiketten, er retningslinjer for blanding af flasken, men plejere skal forstå og respektere babyens faktiske sult.

Babyer har deres egne individuelle tegn til at fortælle, hvornår de er sultne eller mætte. Med tiden lærer alle forældre at forstå dem. At overvåge dit barns vækst sammen med børnelægen og holde øje med vaner for urin og afføring er den bedste måde at være sikker på, at barnet får den mad, han/hun har brug for.

It might interest you...
Hvad består baby led weaning af?
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Hvad består baby led weaning af?

Baby led weaning giver dit barn mulighed for selv at styre overgangen fra amning til fast føde. Opdag alle fordelene ved det her. • Agostini C, et al. Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Julio 2009. 49(1):112-125.
 • Basulto J. Se me hace bola. Debolsillo. 2013.
 • Dietitians of Canada. “Is my child growing well?” Questions and answers for parents. Paediatric Child Health. Marzo 2004.9(3):177-190.
 • Healthy child Manitoba. Feeding your baby. From 6 months to 1 year. Winnipeg Regional Health Authority. 2017.
 • Hodges EA, et al. Development of Feeding Cues During Infancy and Toddlerhood. MCN American Journal of Maternal Child Nurse. Agosto 2016. 41(4):244-251.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.