Hvornår lærer spædbørn at genkende deres forældre?

Spædbørn kan lettere genkende deres forældre, når deres forældre taler til dem under graviditeten. Men fra det tidspunkt, hvor de bliver født, og efterhånden som de vokser op, bliver babyer bedre og bedre til at identificere de mennesker, der er tæt på dem.
Hvornår lærer spædbørn at genkende deres forældre?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Det er ikke let at fastslå, hvornår babyer lærer at genkende deres forældre. Det er faktisk ikke et øjeblik som sådan, men snarere et resultat af en proces, hvor barnet gør fremskridt, som ikke altid er så mærkbare.

De har endda en vis evne til at genkende fra det øjeblik, de bliver født. Den er dog ikke så udviklet eller så tydelig, at mor og far er helt sikre på, at deres barn ved, hvem de er.

I virkeligheden tager det ikke lang tid for babyer at lære at genkende deres forældre. Det kan virke som en evighed for forældrene, men sandheden er, at det sker blot et par måneder efter, at de er født. Hvordan foregår denne proces? Hvornår er den afsluttet?

Tidlig udvikling

Babyer fødes med deres fem sanser allerede etableret, men de er endnu ikke fuldt udviklede. Især synet er ret begrænset hos en nyfødt. I begyndelsen ser de kun slørede klumper og kan knap nok skelne mellem lys og mørke.

Hvis lyset bliver for skarpt, vil babyen vende sit lille hoved. Babyen kan dog kun opfatte det, der er i en afstand på 25 centimeter eller mindre. Dette synes at være afstanden mellem moderens ansigt og barnet, når det ammes. Eller afstanden mellem faderens ansigt og barnet, når det bliver vugget.

Den gode nyhed er, at babyer allerede fra fødslen har evnen til at genkende deres fædre, i det mindste på stemmen. De har hørt den, siden de var i livmoderen, og derfor lyder den bekendt.

De kan også genkende deres mor på hendes duft. Hvis faderen ofte bærer dem, vil de også blive fortrolige med hans duft og genkende ham på den.

Mor og datter nyder amning

Moderen og barnet er 25 centimeter fra hinanden under amningen, hvilket hjælper barnet med at genkende ansigtet.

Hørelse og syn er de sanser, de bruger i begyndelsen til at genkende deres omgivelser.

Hvornår kan babyer genkende deres forældre?

Hvis forældrene taler meget til barnet i tiden i livmoderen, vil barnet genkende dem meget lettere på deres stemme, når det bliver født. Det er klart, at babyer til en vis grad kan genkende deres forældre fra fødslen. Men hvornår er de i stand til at genkende dem ved synet?

Babys evne til at genkende ansigter afhænger af, hvor ofte de bliver udsat for dem. Med andre ord, jo mere de ser et ansigt, jo mere sandsynligt er det, at de begynder at genkende det. I begyndelsen er det vigtigt at bringe ansigtet tæt nok på til, at barnet kan opfatte det.

Barnet er i stand til at genkende sine forældre ved synet efter den første måned af livet, så længe han eller hun ser dem ofte. I den alder er de allerede i stand til at identificere mennesker, der optræder regelmæssigt, og skelne dem fra dem, der virker fremmede for dem.

Under alle omstændigheder fortsætter babyer med at udvikle sig. Allerede i den ottende måned er de eksperter i at identificere ansigter.

For det lille barn er moderen eller den, der træder i hendes sted, den vigtigste person i verden og den, som han eller hun vil genkende hurtigst. Hvis faderen tilbringer meget tid sammen med barnet, vil han også indtage en fremtrædende plads.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er babysnak, og hvordan er det til gavn for babyer?

Udviklingen af færdigheder

Selv om babyer er i stand til at genkende deres forældre i en alder af 2 måneder, kan de kun gøre det, når de ser ansigter forfra. Når de ser ansigtet i profil, vil de have store problemer med at identificere det. Denne evne viser sig først ved 6 måneder.

Dette blev fastslået af en undersøgelse foretaget af Chuo University i 2018. I denne undersøgelse blev adfærden hos 14 babyer på mellem 3 og 8 måneder analyseret. Dette gjorde det muligt at konkludere, at de kun identificerer ansigter i profil efter et halvt års levetid.

Undersøgelsen viser også, at ikke alle babyer er ens , og at nogle formår at genkende ansigter i profil lidt tidligere, mens andre gør det senere. Det er først senere, at babyer er i stand til at genkende deres forældre, uanset om de har ryggen vendt mod dem eller er langt væk.

Mor og baby ligger tæt

Ved 6 måneder er der en mærkbar genkendelse af ansigter forfra og i profil. Senere kan de genkende forældre på lang afstand.

Ansigtsgenkendelsen øges

Ved 6-månedersalderen er småbørn ikke kun i stand til at genkende deres forældre forfra og fra siden, men også til at identificere familiemedlemmer og personer, som de ofte ser. I denne alder ved de allerede tydeligt, hvem en fremmed er.

Hvis barnet i 12-månedersalderen ikke synes at kunne identificere de personer, som han eller hun ser ofte, er det vigtigt at drøfte dette med børnelægen. I denne alder er det ikke kun normalt, at de kan genkende ansigter, men også genstande. Dette er alderen for yndlingslegetøjet, som de er i stand til at identificere frem for alle andre.

Nogle babyer begynder at udvise en vis angst over for fremmede omkring 8-9 måneders alderen. Denne angst kommer til udtryk som nervøsitet, mistillid eller generthed, når de ser en person, de ikke genkender.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad skal man gøre, når børn foretrækker den ene forælder frem for den anden?

Det følelsesmæssige aspekt af, at babyer kan genkende deres forældre

Babyer begynder at genkende deres forældre fra fødslen, men denne evne forfines med tiden. I begyndelsen er det meget vigtigt, at forældrene taler til dem ved at se på dem frontalt og på tæt hold.

Ved 4-månedersalderen vil forældrene bemærke, at deres baby ikke blot identificerer dem, men også er glad for at se dem. De kan også græde, når de bevæger sig væk.

På dette tidspunkt etablerer spædbørn et tæt bånd til deres plejere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Reyes Platas, D. I. (2021). Estudio del complejo de animación ante la presencia activa y pasiva del cuidador en bebés de 2 a 8 meses de edad (Master’s thesis).
  • Ichikawa, H., Nakato, E., Igarashi, Y., Okada, M., Kanazawa, S., Yamaguchi, M. K., & Kakigi, R. (2019). A longitudinal study of infant view-invariant face processing during the first 3–8 months of life. Neuroimage, 186, 817-824.
  • Herrera, M. M. (2014). Psicopatología y “teoría de las relaciones objetales”. Revista de Ciencias Sociales, (144).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.