10 idéer og tips til at fejre teenageres fødselsdage

Det er ikke så kompliceret at arrangere en teenagers fødselsdagsfest, som det ser ud til. Ved at anvende idéer som dem, vi viser dig, bliver festen en succes.
10 idéer og tips til at fejre teenageres fødselsdage

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er en stor udfordring for forældre at finde på et iøjnefaldende og sjovt koncept, når de skal fejre teenageres fødselsdage. Disse bekymringer forsvinder dog ofte, hvis børnene er med til at forberede festen.

Husk på, at en fødselsdagsfest handler om at skabe særlige minder, som man vil værdsætte i fremtiden. Denne form for begivenhed giver dem mulighed for at være i centrum og nyde alles hengivenhed.

Når du inddrager de unge i planlægningen af deres egen fest, får du mulighed for at dele tid med dem, lære deres smag at kende og give dem ansvar.

Hvorfor er det vigtigt at fejre teenageres fødselsdage?

Fødselsdagsfester øger teenageres selvværd, fordi de føler deres families og venners påskønnelse. Desuden bidrager disse aftener til at dyrke taknemmelighed, samvær og positivitet.

Ifølge FN’s børnefond (UNICEF) er det vigtigt at fremme tilpasningsdygtige, funktionelle og beslutningsdygtige værdier hos personer i alderen 10 til 19 år. Fejring af teenageres fødselsdage har også andre fordele:

  • Motivere socialisering: I en anden UNICEF-artikel står der, at når unge har succes i deres sociale relationer, udskiller hjernen oxytocin, et hormon, der skaber en følelse af selvtillid og mindsker usikkerhed.
  • Styrke venskaber: I tidsskriftet fra det spanske selskab for ungdomsmedicin fremhæves social isolation, kedsomhed og manglen på et netværk uden for familien som de største problemer ved mangel på sunde og stabile venskaber. Ved en fødselsdagsfest kan teenagere dyrke og styrke dette netværk.
  • Styrk familiebåndene: At fejre hvert eneste år i livet er en mulighed for at genoptage forbindelsen med familien og styrke båndene til dem.

De bedste idéer til at fejre teenageres fødselsdage

I stedet for at forberede en stor fest er det en god idé at spørge, om de foretrækker en simpel sammenkomst. Afhængigt af hvad de siger, er her forskellige nyttige idéer til fejringen.

En piges med kage er eksempel på teenageres fødselsdage

Der kan planlægges separate fester for teenageren med hans eller hendes venner og familie.

1. Vælg et tema til teenageres fødselsdage

Det er ret tiltalende at lade fødselsdagen have et tema. Fødselarens hobbyer er nyttige ved valget af temaet.

Pynt, borddækning, musik og stemning skal være passende. Blandt de mange muligheder kan vi nævne følgende:

  • Swimmingpool.
  • Retro.
  • Neon-fest.
  • Udklædningsfest.
  • Hatteparade.
  • Sportstema.
  • Tema om serier eller film.

2. Planlæg en udflugt

En god mulighed, og en mulighed, der betyder, at du ikke behøver at gøre rent efter festen, er at planlægge en udflugt med fødselaren, familien og vennerne. Prøv kun at invitere de nærmeste venner for at holde omkostningerne nede og gøre transporten lettere.

Du kan også mødes med vennerne direkte på det valgte sted. F.eks. bowlingbaner, en restaurant, en spa, en fodboldbane eller parken.

3. Planlæg overnatning

Piger elsker overnatninger. Denne fest er overkommelig og kræver ikke vanskelig planlægning.

En menu med pizza, hamburgere, is, snacks, sodavand og kager er perfekt til en sjov aften. Sleepovers giver en følelse af tryghed. Selv om teenagere tilbringer natten væk hjemmefra, ved forældrene, at de er i andre voksnes trygge hænder.

4. En aften med videospil

Drenge har deres egen version af overnatning: Videospilaftener. At planlægge en aften med konsoller og gruppens yndlingsspil er en god plan for at fejre teenageres fødselsdage. Sørg for snacks og drikkevarer for at sætte liv i samværet.

5. Tag dem med i biografen

Hvis du har en teenager, der er filmfan, kan du bede dem om at vælge en film og tage dem med i biografen med venner. På vejen hjem skal du huske at synge en fødselsdagssang! På den måde viser du, at du er villig til at lære om deres interesser, og du gør det praktisk med hensyn til snacks.

6. Sæt en fotobox op

Hvis de allerede har besluttet, at de vil holde en fest, bør du ikke tænke for meget over det: Sæt en fotobox op med flere rekvisitter, så du kan gøre billederne personlige. Denne idé er et hit blandt teenagere, som nyder at klæde sig ud med briller, hatte og parykker for at se sjove ud på billederne.

Du kan hyre en fotograf eller udpege et familiemedlem til opgaven. Selv om de er lidt dyre, er der også automatiserede versioner. Ved blot at gå ind i dem og tage rekvisitterne på, får du billeder med det samme.

7. Forbered mad og drikkevarer med et tema

Forretter til en simpel fest eller sammenkomst skal være lige så lækre, som de er tiltalende. Præsentation taler sit tydelige sprog, så udnyt festens tema til at tilpasse maden.

Husk på, at gæsterne er teenagere, så retterne vil ofte omfatte chips, pizzaer og slik. Indarbejd også vegetariske alternativer i menuen.

Vælg under alle omstændigheder servietter, glas og tallerkener, så de passer til fødselsdagstemaet. En anden god idé er at tilberede alkoholfri cocktails.

8. Planlæg dynamiske aktiviteter

Spil som Twister ® eller klodsmajor er med til at bryde isen og sætte liv i festen.

Karaoke er sjovt og slår aldrig fejl. Lav en liste over sange, som fødselsdagsbarnet kan lide at synge. Vælg derefter en sang, som han eller hun ikke bryder sig så meget om, som en sjov “overraskelse”.

Enhver leg vil være en succes, hvis du uddeler en præmie til sidst.

9. Giv små gaver til gæsterne

Der er ikke noget bedre, end at hver gæst går derfra med en lille overraskelse efter festen. De vil virkelig sætte pris på det, og de vil se, at der også blev taget hensyn til dem under planlægningen. Passende gaver kan være et foto eller en nøglering.

En hjemmelavet nøglering

Hvis du kan lide håndværk, kan du bruge din opfindsomhed til at lave nøgleringe, som dit barns venner kan tage med sig.

10. Organisér et hjemmelavet talentshow

Lad teenagerne udfolde deres kreativitet til fødselsdagsfesten. Dans, sang, skuespil og spil på musikinstrumenter vil alle bidrage til det.

Disse aktiviteter er med til at stimulere unge talenter. American Academy of Pediatrics understreger, at alle udmærker sig ved noget, og at det er rigtigt for teenagere at forfølge deres passion og interesser, selv om de virker useriøse.

Tips til en vellykket fest til teenageres fødselsdage

Med flere idéer til festen må du ikke overse visse vigtige anbefalinger. Den vigtigste er at vælge en dato, hvor de fleste kan komme, og som ikke falder sammen med, at folk er på ferie.

Hvis fødselsdagsfesten skal holdes udendørs, skal du kigge efter et moderne sted, der passer til teenagerens smag. Som det sidste skal du tjekke gæstelisten grundigt. Det vil sikre, at der er den rette mængde mad, drikkevarer og souvenirs til rådighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.