Videospil påvirker unge på disse måder

Er du bekymret for, hvordan videospil påvirker unge? Nogle af de anbefalinger og foreslag, du kan følge, er at overvåge aktiviteten med at spille videospil og diskutere spillets indhold.
Videospil påvirker unge på disse måder

Sidste ændring: 29 juni, 2020

Samfundet som en helhed har en tendens til at tro, at videospil mest påvirker unge på negative måder. Det er dog essentielt at identificere, hvilke af disse opfattelser der er myter, og hvilke der er baseret på beviser.

Præcis ligesom med resten af teknologien i dag, har videospil sine anvendelsesmuligheder. Der er dog mange variabler i spil, såsom alder, varigheden af spillet, temaerne som videospillet omtaler, endda karaktertrækkene hos brugerne – i dette tilfælde, unge.

Du vil måske også synes om: Gavnlige fritidsaktiviteter til præteenagere

Videospil påvirker unge

Adskillige studier har vist, at nogle videospil faktisk kan forbedre kognitive parametre, samt evnen til at løse problemer og bearbejde information. Andre anerkendte kilder advarer dog om potentielle risici.

The American Academy of Children and Adolescent Psychiatry (AACAP) i Nordamerika understreger netop at:

“I gennemsnit, bruger piger mere end en time om dagen på at spille videospil, og drenge bruger mere end to timer. Teenagere bruger endda ofte mere tid end yngre børn.”

Dreng spiller videospil, selvom videospil påvirker unge på mange måder

Afhængighed af videospil kan forårsage flere problemer hos teenagere, især i deres adfærd.

Ligeledes, pointerer forskere fra dette videnskabelige samfund, at videospil er blevet meget sofistikerede og realistiske. Nogle spil “er forbundet til internettet, hvilket giver børn og teenagere mulighed for at spille og have samtaler med voksne og ukendte spillere”.

Det er derfor grundlæggende at være opmærksom  og bevidst om de mulige farer og at være påpasselig.

Nogle spil har uddannelsesrelateret indhold. Mange af dem, som er mest populære, indeholder dog også negative aspekter: De fremmer vold mod mennesker og dyr. Nogle indeholder endda også fordomsfulde eller diskriminerende karaktertræk, kønsvold og stereotyper, som forstærker eksistensen af bestemte negative stigmaer.

Mulige effekter af anvendelsen af videospil blandt unge

De fleste af disse bekymringer er forbundet med effekten af overdreven anvendelse af videospil hos unge mennesker og deres grad af involvering med roller og karakterer, samt problemerne med at kontrollere, hvor længe de spiller.

Hvad er nogle af de mulige skadelige effekter af at spille for meget?

Selvom det ikke er muligt at tale om alle de negative effekter, er det vigtigt at vide det følgende:

  • Mindre tid til socialisering med venner og familie.
  • Utilstrækkelig tid til skole og fritidsaktiviteter.
  • Mindre motion og en mere stillesiddende livsstil, med en større risiko for fedme.
Ung mand spiller videospil

Foruden adfærdsproblemer, kan afhængighed af videospil føre til et stillesiddende liv og få konsekvenser for helbredet.

Hvad kan man gøre ved, hvordan videospil påvirker unge?

  • Familiære og uddannelsesinstitutioner bliver nødt til at fremme bedre anvendelse af videospil. De vil dermed mindske de farlige effekter og i stedet fremme fremkomsten af fordele.
  • Vælg videospil, som man kan spille sammen med børnene. Vær sikker på at tale om indholdet i spillet. Hold også øje med eventuelle sociale interaktioner, som kan forekomme i videospillet.
  • I sammenhæng med dette, er det vigtigt at etablere specifikke tider til at spille og følge disse tidsplaner.

Du vil måske også synes om: Tips til at undgå søvnlidelser hos teenagere

Overordnet, er det også vigtigt at have i baghovedet, at der findes mange forskellige typer af videospil, såsom platforme.

Disse typer af videospil er dem, der går fra den ene platform til den næste, på sekventielle skærme, og på samme tid overvinder de forhindringer. De fremmer en hurtig tankeproces, eftersom handlingen er hurtig. Netop af den årsag, kan de dog forårsage udmattethed og hæmme koncentrationen under efterfølgende aktiviteter.

Eksistensen af sportsrelaterede og non-sportsrelaterede spil, samt spil med simulering eller skydning og slåskampe, hvor der er “hurtige slåskampe med kampsport eller skydevåben”, er af samme grund ikke særlig sunde.

Disse voldelige spil er måske de mest berygtede og har derfor givet videospil et generelt dårligt omdømme. Nogle studier viser faktisk, at disse voldelige typer af spil kan øge voldelige tendenser hos børn, der spiller dem.

Konklusion

  • Videospil er kommet for at blive, så det er ikke en god idé at forbyde dem. I stedet, er tilstrækkelig overvågelse – ved at ledsage barnet – den bedste løsning. Dette giver forældre mulighed for at vise unge, hvordan de sikkert skal bruge teknologien fra en ung alder.
  • Det er nødvendigt at udrydde myter, som påstår, at der altid er en negativ forbindelse mellem unge og videospil. Sandheden er, at det er kompliceret. Ligesom med alt andet, kan videospil være okay og endda have fordele, hvis de anvendes korrekt.
  • Tal med andre forældre, lærere og sundhedspersonale om disse emner, for disse personer kan være en stor hjælp, når forældre mangler værktøjer.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.