5 vigtige ting, du måske ikke ved om et knust hjerte

Knust hjerte syndrom rammer mest kvinder, men kan også påvirke mænd. Men mange tror fejlagtigt, at det er et almindeligt hjerteproblem.
5 vigtige ting, du måske ikke ved om et knust hjerte
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Et knust hjerte handler om mere end bare poesi og romantik. Psyksiske smerter kan gøre fysisk ondt. Der er endnu meget, vi ikke ved om det, men vi fortæller mere om det her.

Knust hjerte syndrom, eller stress kardiomyopati, hedder takotsubo på japansk, men er et fænomen, der stadig er ganske nyt i videnskabelige kredse i vesten.

I 90’erne udgav en japansk læge først en videnskabelig artikel om det. I den beskrev han en række kliniske egenskaber, som resten af ​​det medicinske samfund ikke var bekendt med.

Ideen går ud på at nogle mennesker kan få deciderede hjerteanfald efter de havde lidt et tab, som “knuste deres hjerte.”

En pudsig syndrom

Disse er de tre grundlæggende egenskaber, som Takotsubo bruges til at definere kardiomyopati.

Men fra da til nu er denne medicinske tilstand blevet langt mere kendt. Med denne viden er der kommet aspekter, der har nuancer og stadig skal undersøges.

Blandt disse er det faktum, at det er en hjertesygdom, der løser sig om et par dage uden at forårsage nogen problemer. Derudover påvirker den pudsigt nok  kun det kvindelige køn.

Mens der stadig er så meget videnskab nødvendigt for at opdage alt om denne sygdom.  Det er derfor vigtigt at vide, hvad der udløser det og hvordan man kan forhindre det.

I dag tager vi et kig på nogle interessante fakta om dette syndrom.

1. Knust hjerte syndromet kan have værre konsekvenser hos mænd

Knust hjerte syndrom er meget almindeligt blandt kvinder, men kan også påvirke mænd. Men mange tror fejlagtigt, at det er et almindeligt hjerteproblem.

Men vi vil gerne rydde op i nogle ting:

 • Hjertesorgs syndromet vises især hos kvinder, der går igennem overgangsalderen .
 • Takotsubo-kardiomyopati kan imidlertid også påvirke mænd. Det påvirker dem sjældnere, men det er en kendsgerning, at vi ikke kan ignorere.

Mænd præsenterer større klinisk historie forbundet med hjerteproblemer end kvinder. På grund af dette kan det forhold, at denne type stressrelateret kardiomyopati kan forekomme til enhver tid, resultere i noget meget alvorligt eller dødeligt for en mand, der har tidligere hjerteproblemer.

Ligeledes er det værd at påpege, at selv om det er mere normalt hos kvinder, betyder det ikke, at det er et almindeligt medicinsk problem, eller at lægerne ser det hver dag i deres lægecentre eller akutrum.

I dette tilfælde beskæftiger vi os med en form for midlertidig hjerteabnormalitet. I virkeligheden er det ikke så almindeligt som hjerteanfald.

2. Det er ingen hjertesvigt: det er en midlertidig lidelse

hjertesorg er imidlertidig

Den mest komplicerede ting om Takotsubo-kardiomyopati er, at personen faktisk tror, ​​at han / hun lider af et dødelig hjerteanfald .

Symptomerne er de samme. Men når lægerne har afsluttet deres kliniske tests, indser de straks, at det ikke er hjertesvigt:

 • Der er ingen blodprop, der blokerer arterierne.
 • I stedet bliver det noget meget alarmerende: venstre ventrikel har en konisk form.
 • Denne ændring skyldes virkningen af ​​adrenalin, der er – midlertidigt forvrider hjertemusklen , men ikke selve kranspulsårerne.

Generelt ændrer denne ændring sig selv efter tid uden nogen konsekvenser.

Men det er et problem, hvis du har tidligere hjerteproblemer eller hvis du lider af det på mere end én lejlighed.

3. Pludselig angriber vores følelser vores hjerte

En skuffelse, et tab, en stærk følelsesmæssig indflydelse, dårlige nyheder …

Vores sind er ikke forberedt på modgang, og når det ser ud, reagerer vores hjerne på det dårligt: ​​det frigør en kombination af giftige hormoner, som direkte angriber hjertet.

 • Niveauerne af dopamin, adrenalin og noradrenalin øges til en utrolig stor mængde. De er catecholaminer, der flyder i vores blod og har direkte indflydelse på hjertemusklen.
 • Dette ligner effektivt et indre hjerteanfald, der efterfølges af lammende brystsmerter, en kvælningssensation og svimmelhed …

Personen tror, ​​at han / hun skal dø. Hendes eller hans følelser er pludselig blevet til en fjende.  Det er som om personen ikke ved, hvordan man korrekt håndterer visse øjeblikke rationelt i livet.

4. Kan jeg dø af knust hjerte syndrom?

En idé, der er blevet meget populær, er, at ingen kan dø af at “have et knust hjerte.”

Men vi skal præcisere et par ting:

 • Hvis du ikke kontrollerer dine stressfulde situationer, kan noget, der starter som en simpel kardiomyopati, blive til en alvorlig hjertesygdom, som et hjerteanfald. 
 • Hvis du løbende lider af dette syndrom, kan hjertemusklen blive beskadiget.
 • Takotsubo-kardiomyopati kan være meget alvorlig hos ældre patienter eller hos personer, der har andre tilknyttede sygdomme.

Så du bør se på denne medicinske tilstand som en “advarsel.”  Overvej det en direkte invitation til at tage sig af dig selv lidt bedre, både fysisk og mentalt.

5. Ingen er forberedt på modgang eller dårlige nyheder, men vi kan “træne os selv”

pas paa digselv med hjertesorg

Vi ved allerede, at ingen kan forhindre, hvad der vil ske i morgen, og ingen ved, hvordan man reagerer på dårlige nyheder.

Det bedste er at tage sig af sin krop og træne sit sind for at gøre det stærkere. Lær at være rolig på indersiden, at være modstandsdygtig og at have selvkontrol.

Her er nogle grundlæggende retningslinjer.

 • Pas på med dine daglige vaner. Undgå at ryge, spise sunde fødevarer og motion. Alt dette vil give dig et stærkere hjerte.
 • Træn dine følelser. For at gøre dette kan du øve forskellige afslapningsteknikker, meditation, fuld opmærksomhed …
 • Find aktiviteter, der frigør dine følelser, der får dig til at føle sig godt, og det gavner dit velvære: dans, maleri, skrivning, taler med venner, tager klasser …

Afslutningsvis, selvom brudt hjerte syndrom ikke må være en alvorlig eller dødelig sygdom, bør du se det som en demonstration af, hvordan dine følelser – når det ikke lykkes korrekt – kan give dig smerte på et hvilket som helst tidspunkt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.