Illipesmør: Egenskaber, anvendelse og fordele

Illipesmør har mange forskellige funktioner inden for kosmetik. Det bruges også i medicin til behandling af hudlidelser.
Illipesmør: Egenskaber, anvendelse og fordele
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 21 oktober, 2022

Illipesmør er måske ikke så populært som kakao- eller sheasmør, men det har også evnen til at forny huden. Det bruges i kosmetik på grund af dets fordele, så det er ikke nogen dårlig idé at integrere det i din skønhedsrutine.

Dette vegetabilske fedt er rigt på stearinsyre, oliesyre og linolsyre og siges at have blødgørende og nærende egenskaber. Det findes almindeligvis som en komponent i solcremer og som en langvarig fugtighedscreme. Det anbefales også til moden hud og skadet hår. Vil du gerne prøve det?

Hvad er illipesmør, og hvad er dets egenskaber?

Illipesmør kommer fra frøene, der spirer fra arten Shorea stenoptera, der i databasen over “nyttige tropiske planter” beskrives som et træ med en tæt krone, der er kegleformet eller halvkugleformet, med hængende grene og en højde på ca. 30 meter. Den er hjemmehørende på øen Borneo i Sydøstasien.

Træets nødder giver et fedtstof, der er kendt som “Borneo-talg” eller “illipe”. Når denne frugt falder ned fra grenene, vaskes den normalt i vandløb og tørres i solen, hvilket gør den klar til udvinding af fedtet.

Frøene bliver normalt skøre ved høje temperaturer, hvilket hjælper med at knække skallen for at udvinde og male indholdet. Processen fortsættes i en presse, hvor pastaen opnås til senere brug.

Illipesmør er grønligt i farven, når det ikke er raffineret. Efter denne fase bliver det lysebrunt eller hvidt, afhængigt af hvordan det udsættes for misfarvning. Det har en mild lugt og en cremet konsistens. Det emulgerer let, hvilket forenkler dets anvendelse i produkter til ansigts- og hårpleje.

Kvinde påfører creme på sin arm

Illipesmør er rig på fedtsyrer og antioxidanter. Det er derfra, at dets mange fordele ved hudpleje kommer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Babyhud: Tendensen med glansfuld hud

Fordelene ved illipesmør

Den internationale nomenklatur for kosmetiske ingredienser (Inci Beauty) beskriver, at illipesmør bl.a. fungerer som blødgørende og plejende middel. Lad os tage et kig på nogle af de andre fordele:

  • Det anses for at være den mest nærende smørtype blandt sine artsfæller.
  • Det styrker hudens elasticitet og smidighed.
  • Det er det fugtgivende middel par excellence, så det anbefales til at genoprette tør hud og kedeligt hår.
  • Det beskytter håret mod statisk elektricitet og skade forårsaget af eksterne agenter. I tilfælde af krøllet hår fremmer det bølger og formbarhed.

Mere end 95 % af illipesmør er en lipidfusion.

Anvendelse af illipesmør

Illipe har spiselige, medicinske og kosmetiske anvendelser. Som vegetabilsk fedt kan det indgå i fremstillingen af chokolade, da det kan erstatte kakaosmør med op til højst 5 %.

Den medicinske og kosmetiske anvendelse skyldes dets evne til at blive absorberet af huden. Derudover er det også velegnet til fremstilling af olier, polermidler, stearinlys og andre produkter med mange fordele.

Det kan bidrage til at forbedre hårets sundhed

Virkningerne af illipe på håret er nok dets mest fremragende egenskab. For at være mere præcis tilbyder det intensiv hydrering til hår, der er beskadiget af sol, knuder, kemikalier og skørt hår.

Dette produkt er rig på fedtsyrer og antioxidanter, der trænger ind i hårfibrene og forbedrer hårstrået og hovedbundens sundhed. Desuden genopretter vedvarende brug af produktet hårets elasticitet på grund af indholdet af linolsyre, hvilket anbefales til sundt og modstandsdygtigt hår.

Bland blot lidt af smørret med en hårkur eller balsam, og du vil se, hvordan det forbedrer hårets udseende. Påfør præparatet en gang om ugen, lad det virke i mindst 5 minutter og skyl med vand.

Illipesmør og læbepleje

Illipesmør fungerer alene som læbepomade og som middel til at helbrede sår i munden. Tilsætningsstoffet kan også findes i læbestifter og i farvede og ufarvede lipglosses. I læbekosmetik har det en fugtgivende egenskab.

Det kan anvendes til fremstilling af sæbe

I koncentrationer på mellem 4 % og 8 % anvendes illipe til fremstilling af sæbe. Stænger af dette plantemateriale anbefales til tør hud. Hvis der er en hudtilstand, anbefales det at konsultere en hudlæge, før man bruger disse produkter.

Sæbe lavet med illipesmør

Illipesmør bruges til at fremstille fugtgivende sæbe. Det anbefales til tør og følsom hud.

Det kan bruges som en ingrediens i lotion

Mængden af illipe i cremer og lotioner varierer fra 3 % til 5 % af den samlede formel. Denne form for kosmetik fremmer genoprettelsen og elasticiteten af hudcellerne. Tilsætningsstoffet beriger kroppen betydeligt, da det styrker lipidbarrieren og fastholder fugten.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: En guide til god praksis for kosmetik

Illipesmør kontra andre vegetabilske fedtstoffer

Vegetabilske fedtstoffer har kvaliteter, der gør dem unikke og specielle alt efter, hvilket formål du skal bruge dem til. Blandt de mange andre fordele er sheasmør godt til at eksfoliere, forebygge strækmærker og beskytte mod solen. Kakaosmør repræsenterer også en direkte transport af aktive ingredienser til indersiden af huden, hvilket reducerer irritation og tørhed.

Hvad angår illipesmør – selv om det måske ikke er så berømt – er det en af stjernerne i sammensætningen af mange kosmetikprodukter til følsom hud og hårpleje. Gå ikke glip af chancen for at prøve denne fantastiske smør!

Det kan interessere dig ...
Hvilke risici er der ved ansigtsmasker med æg?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvilke risici er der ved ansigtsmasker med æg?

Ansigtsmasker med æg er populære, da de er forbundet med foryngende virkninger. Man bør dog være forsigtig med brugen af dem. Lær hvorfor her.



  • Shorea stenoptera. Useful Tropical Plants. https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Shorea+stenoptera
  • Darmawan MA, Muhammad BZ, Harahap AFP, Ramadhan MYA, Sahlan M, Haryuni, Supriyadi T, Abd-Aziz S, Gozan M. Reduction of the acidity and peroxide numbers of tengkawang butter (Shorea stenoptera) using thermal and acid activated bentonites. Heliyon. 2020 Dec 17;6(12):e05742. doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e05742. PMID: 33364505; PMCID: PMC7750560.
  • Darmawan, Muhammad & Curie, Catia & Yusuf, Muhammad & Ramadhan, Muhammad & Harahap, Andre & Harahap, Perdana & Gozan, Misri. (2021). Preparation and Characterisation of Indigenous Tengkawang (Shorea Stenoptera) Butter for Food and Cosmetics Material. Hunan Daxue Xuebao/Journal of Hunan University Natural Sciences. 48. 156 – 165.
  • Shorea stenoptera seed butter. INCI Beauty. Francia. https://incibeauty.com/ingredients/6898-shorea-stenoptera-seed-butter
  • Hidayat, N.S., Darmawan, M.A., Intan, N., & Gozan, M. (2019). Refining and Physicochemical Test of Tengkawang oil Shorea stenoptera Origin Sintang District West Kalimantan. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 543.