At indse, at mindre er mere i lykke

Med tiden indser vi, at mindre er mere i lykke. Det vigtigste er ikke at have mange venner, men at have ægte venner.
At indse, at mindre er mere i lykke

Sidste ændring: 31 marts, 2022

I modsætning til hvad mange tror, giver tiden os ikke nødvendigvis visdom og modenhed. For mindre er mere, når det kommer til lykke. At modnes betyder først og fremmest at blive bevidst om alt det, vi har gjort, så vi kan lære af det. Det er en handling, som en ydmyg person udfører. For de indrømmer alle de fejl, de begår, uden at fortryde dem.

For alting sker af en grund for at balancere tingene i livet. Der er også mange mennesker, der er begyndt at indse noget meget konkret: Det, der gør os lykkelige, er ikke at have ting, at samle materielle goder eller at opnå succes.

Lykken er noget så simpelt som at elske og blive elsket. Og sådan noget giver kun mening for en meget begrænset gruppe af mennesker.

Det er langt fra at være egoistisk. Faktisk skal vi se det som en del af den følelsesmæssige sundhed. Hvis vi kun giver vores kærlighed til nogle få mennesker, forhindrer vi, at vi bliver skuffede og får falske illusioner. Det giver os den personlige balance, som vi alle stræber efter.

I denne artikel vil vi reflektere over dette emne.

Som tiden går, lærer og opdager man: Mindre er mere i lykke

I ungdomsårene eller den tidlige ungdom kommer ting og mennesker til os i alle former og størrelser, og vi accepterer alt dette:

 • Vi ønsker at opleve ting, grine, elske, opdage og føle.
 • At sætte grænser og opstille barrierer betyder ofte, at vi ikke bliver accepteret. Vi mister vores mulighed for at være med i gruppen.
 • Kærlighed kommer med en intensitet som en storm.
 • Vi lader os rive med af behovet hos en person, der længes efter at føle sig elsket.
 • Det samme gælder for venskaber.

Men efterhånden som tiden går, åbner vi det indre blik, som er i stand til at se det, der omgiver os, klarere, med mere perspektiv og visdom.

En voksende social gruppe gør dig ikke lykkelig

Vi kan afhjælpe ensomhed på mange måder, men at samle venner er ikke den bedste måde. Det betyder først og fremmest, at vi får mennesker ind i vores liv, som ikke altid vil være oprigtige eller forenelige med vores identitet.

 • Ensomhed er en slags personlig tomhed, som vi må udfylde, efterhånden som vi modnes, for at kunne etablere mere fyldige og autentiske relationer med andre.
 • Som tiden går, ender vi med at miste mange venner. Det skyldes, at tiden er klog. Den fortæller os, hvem der er de rette for os, og hvem der ikke er det.
 • Først da indser vi, at autenticitet og oprigtig kærlighed er det, der kan berige vores sjæl og vores hjerte.
 • Værdier som respekt og gensidighed er ikke lette at finde.
 • Når vi først finder ægte venner eller partnere, som vi er helt kompatible med, nægter vi at give slip på dem. For det er dem, der giver lys til vores tilværelse.

Mindre er mere i vores personlige relationer

Ekstroverte personer, som har brug for social stimulans, sætter pris på denne løbende interaktion i store grupper af mennesker, hvor de taler og griner med personerne omkring dem.

 • Jo mere samspil disse mennesker har, jo lykkeligere er de. Jo flere venner de har, jo flere muligheder har de for at gå ud, hygge sig og starte nye projekter.
 • Med tiden opdager selv denne type mennesker imidlertid, at det altid er bedre at have et lille antal mennesker omkring sig, som de kan nyde venskabet med.
 • Det handler ikke om at bryde bånd, om at undgå visse mennesker, partnere og familie. I stedet er det i virkeligheden et spørgsmål om ikke at forstærke dette ubehagelige bånd ved respektfuldt at tage afstand fra visse mennesker.

Desuden er det, efterhånden som tiden går, ligegyldigt for os, hvad andre tænker om os. Vi ved, at “mindre er mere”. Hvis de små ting bringer os stor lykke, så har vi ikke brug for andet.

Jeg nøjes med mindre, fordi jeg ved, at det er det bedste

Lyserød blomst

Hvis du har to venner, og hvis de er oprigtige og autentiske, har du ikke brug for andet: De er en skat.

På samme måde har du alt, hvis du har en partner, som du har et harmonisk forhold til, som du kan udvikle dig sammen med, og som du føler, at du kan være dig selv sammen med og nyde hvert øjeblik med.

 • At gøre vores kreds mindre for at inkludere folk som vores partner, venner og nogle medlemmer af vores familie er ikke en handling, som vi kan kritisere.
 • For en person, der ved, hvad han/hun har, værdsætter og holder af, har ikke brug for andet end en lille kreds af venner og familie.
 • Dette er dog noget, som ikke alle kan se. Nogle gange er det smukkeste, du har i dit liv, meget tæt på dig.

Vær ydmyg, så du kan opdage, at mindre er mere, når det kommer til at opnå lykke.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Poulin F, Kiesner J, Pedersen S, Dishion TJ. A short-term longitudinal analysis of friendship selection on early adolescent substance use. J Adolesc. 2011;
 • Felmlee D, Muraco A. Gender and friendship norms among older adults. Res Aging. 2009;
 • Fuller-Iglesias HR, Webster NJ, Antonucci TC. Adult Family Relationships in the Context of Friendship. Res Hum Dev. 2013;
 • Long, R. T. (2003). The value in friendship. Philosophical Investigations, 26(1), 73-77.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.