Information til forældre: Hvad er risikoen ved at dampe?

Selvom de kom på markedet som et alternativ til rygestop, er e-cigaretter blevet en sundhedsrisiko. Især for teenagere og unge voksne.
Information til forældre: Hvad er risikoen ved at dampe?
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 05 juli, 2023

Elektroniske cigaretter kom på markedet i begyndelsen af det 21. århundrede som en erstatning for konventionelle cigaretter. Selvom de i teorien repræsenterede et sundere alternativ for rygere, var virkeligheden langt fra sådan. I de senere år har der været en stigning i brugen af e-cigaretter blandt unge, der ikke tidligere har røget. Derfor er det vigtigt at tale om risikoen ved at dampe hos unge mennesker.

Markedsføring har været en af drivkræfterne bag elektroniske nikotinafgivelsessystemer (ENDS) som en mindre skadelig ressource for helbredet end konventionelle cigaretter. Men der er nu masser af undersøgelser, der afliver denne myte. Derudover er der andre muligheder, der har vist sig at være nyttige til rygestop.

Hvad er vaping?

I øjeblikket fås SEANs eller e-cigaretter i forskellige modeller. Disse enheder har et modstandssystem, der aktiveres af et batteri.

Funktionen af denne modstand er at opvarme en væske, som er i en tank eller patron, hvilket gør det muligt at danne en aerosol. Væskens sammensætning afhænger af både producenten og typen af vape, men kan indeholde nogle af de følgende stoffer:

 • Olier.
 • Nikotin.
 • Glycerin.
 • Glycerol.
 • Ethylenglycol.
 • Ethylalkohol.
 • Aromastoffer.
 • Propylenglycol.
 • Aromastoffer.
 • Opløsningsmidler.
 • Tetrahydrocannabinol (THC).

Faktisk er udtrykket damp forkert, da det ikke er den form, som det endelige produkt, forbrugeren udsættes for, findes i. Ordet vapers er dog almindeligt brugt til at betegne både enheden og de personer, der bruger den.

Dette afspejler kun et forsøg på at understrege, at der ikke er nogen røgproduktion med e-cigaretter. Men forbrugeren indånder sundhedsskadelige stoffer gennem apparatets mundstykke.

To unge personer sidder og damper
Det er langt fra ufarligt at dampe. Brugen blandt unge hænger sammen med den omtale, som disse apparater har fået.

Vi tror også, at du vil have glæde af at læse denne artikel: Hvorledes elektroniske cigaretter kan påvirke mundhygiejne

Risikoen for lungeskader ved brug af e-cigaretter

Siden de blev lanceret på det internationale marked, har der været kontroverser omkring e-cigaretter. De personer, der forsvarer dem, tager udgangspunkt i, at de udgør et alternativ til konventionelle cigaretter, og ser deres anvendelighed i forbindelse med rygestop som en skadebegrænsende terapi.

På den anden side advarer de personer, der er imod bruget af dem, om, at e-cigaretter ofte bruges af folk, der ikke var rygere i første omgang, hvilket udgør en risiko for deres helbred.

I 2009 støttede de amerikanske centre for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) sidstnævnte gruppe ved at udsende en advarsel. Advarslen indeholdt oplysninger om flere tilfælde af alvorlig akut luftvejssygdom hos unge patienter, hvor hovedforbindelsen var brugen af e-cigaretter.

Derfor blev det foreslået at definere tilfældene som EVALI (e-cigarette or vaping-associated lung injury).

Lungesygdom: Risikoen ved at dampe

Af de 2807 tilfælde, der blev rapporteret i USA (pr. februar 2020), var medianalderen omkring 19 år, selvom den omfattede personer i alderen mellem 16 og 53 år. Patienter, der søgte lægehjælp, havde mindst 6 dages respiratorisk symptomatologi, hvor dyspnø (kvælningsfornemmelse eller åndedrætsbesvær) dominerede.

De manifesterede også nogle af følgende symptomer:

 • Feber.
 • Tør hoste.
 • Smerter i brystet.
 • Takykardi.
 • Kuldegysninger.
 • Hæmoptyse (blødende hoste).
 • Gastrointestinale symptomer, såsom kvalme og opkastning.

Næsten alle patienter havde brug for mindst én dags indlæggelse, selvom der var tilfælde, der krævede op til 25 dage på hospitalet. Ligeledes måtte 52% af de indlagte patienter indlægges på intensivafdelingen (ICU), hvilket krævede respiratorbehandling, både ikke-invasiv og invasiv.

Dødsfald tegnede sig for omkring 2% af tilfældene.

Videnskabelige selskaber har opfordret til at indføre regler for vaping-enheder for at reducere adgangen til dem. På den anden side, selvom alle de undersøgte patienter viste forskellige ændringer i de diagnostiske billeder, har det ikke været muligt at fastslå, hvilke stoffer der er involveret i disse ændringer, så der er behov for yderligere forskning.

Kardiovaskulære risici ved vaping

Der er etableret en sammenhæng mellem brugen af elektroniske cigaretter og oxidativ stress. Dette fører til en øget risiko for at udvikle åreforkalkning hos personer, der bruger vapers, på grund af øgede niveauer af LDL eller dårligt kolesterol.

På samme måde er både konventionelle cigaretter og e-cigaretter involveret i blodpladeaggregering. Derfor betragtes brugen af e-cigaretter som en risikofaktor for kardio- og cerebrovaskulære sygdomme.

Det anslås, at risikoen for akut myokardieinfarkt endda kan være syv gange højere hos personer, der ud over e-cigaretter også udsættes for tobaksrøg. Disse forbrugere omtales som dobbeltrygere. Der er dog ingen klare beviser i denne henseende.

Risikoen ved at dampe forbundet med mundsundheden

Selvom der kun er få oplysninger om e-cigaretters indvirkning på munden, bør disse ikke undervurderes. Mundslimhinden er det første kontaktpunkt mellem stofferne i aerosolen og organismen.

Periodontale tilstande er den største risiko, som brugere af e-cigaretter er udsat for, hvilket er sekundært til den inflammatoriske proces, der udløses af dampforbindelser. Opportunistiske infektioner, især Candida albicans er af stor betydning for denne patientgruppe.

Andre risici ved at dampe

De langsigtede virkninger af e-cigaretter på kroppens forskellige væv er ikke blevet fastslået. Det har dog ikke forhindret forskere i at forsøge at opdage dem.

I en undersøgelse af rotter i Italien blev det konstateret, at eksponering for nikotinfri aerosol fra en lavspændingsvape gav et fald i testikelvolumen hos disse dyr.

En mand sidder og damper
Vaping er ikke fuldt reguleret i mange lande. Det gør det tilgængeligt for unge mennesker.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vandpibe: Sundhedseffekter og risici

Risikoen for forbrændinger og skader ved brug af e-cigaretter

Selvom det ikke er så almindeligt, er vapers ikke fremmede for ulykker. De kan variere fra mindre forbrændinger til så alvorlige traumer som tab af tænder og ansigtsfrakturer.

Da e-cigaretter er elektroniske apparater, er de sårbare over for produktionsfejl og funktionsfejl. Fejl, der har været forbundet med ulykker, omfatter følgende:

 • Dårlig kvalitet af de anvendte materialer.
 • Modifikationer af dele foretaget af brugere.
 • Dårlig kvalitetskontrol i fremstillingen.
 • Indbygning af store batterier for at øge levetiden.

Risikoen ved at dampe og udvikling af afhængighed

Afslutningsvis er det klart, at unges brug af vapers kan fungere som en indgang til forbruget af andre vanedannende stoffer, såsom nikotin selv. Paradoksalt nok er den største risiko, som de udsættes for, konventionel cigaretrygning, en vane, der i teorien bekæmpes.

Indebærer vaping en risiko for kræft hos unge?

På nuværende tidspunkt er der ingen klare beviser, der forbinder e-cigaretter med en øget risiko for at udvikle kræft. Det menes at skyldes, at vapers kun har været på markedet i kort tid, og at de processer, der er involveret i kræftfremkaldelse, er langsomme og komplekse.

Det er dog blevet observeret, at gnavere, der gentagne gange udsættes for aerosoler fra disse enheder, viser skader på det genetiske materiale og mekanismer, der er involveret i DNA-reparation. Derfor er anbefalingen, at man er forsigtig, da vi ved, at apparatet indeholder kræftfremkaldende stoffer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bello, S.; Daño Pulmonar Asociado al Uso de Cigarrillos Electrónicos-Vapeadores; Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias; 36: 115-121; 2020.
 • Bracken-Clarke, Dara, et al. “Vaping and lung cancer–A review of current data and recommendations.” Lung Cancer 153 (2021): 11-20.
 • Grana, Rachel, Neal Benowitz, and Stanton A. Glantz. “E-cigarettes: a scientific review.” Circulation 129.19 (2014): 1972-1986.
 • Guerrero, M.; Franco, C.; González, K.; Chávez, N.; Falcón, L.; Medrano, J.; Características de los Vapeadores y sus Efectos en la Cavidad Bucal; Conference Proceedings; Jornadas Internacionales de Investigación en Odontología; 1 (1): 108 – 112; 2022.
 • Llambí, L.; Rodríguez, D.; Parodi, C.; Soto, E.; Cigarrillo Electrónico y Otros Sistemas Electrónicos de Liberación de Nicotina: Revisión de Evidencias sobre un Tema Controversial; Revista Médica del Uruguay; 36 (1): 59 – 73; 2020.
 • Ponciano, M.; Chávez, C.; El Cigarrillo Electrónico. Mitos y realidades. Segunda Parte; Revista Digital Universitaria; 21 (3); 2020.
 • Rodríguez, S.; Terán, K.; González, M.; Pérez, R.; Daño Pulmonar Grave en Vapeadores; Neumología y Cirugía de Tórax; 78 (4): 340 – 341; 2019.
 • Rodríguez, H.; Injuria Pulmonar Grave Inducida por Cigarrillos Electrónicos; Revista Médica del Uruguay; 36 (1): 108 – 109; 2020.
 • Vivarelli F.; Cirillo S.;   Impairment of Testicular Function in Electronic Cigarette (e-cig, e-cigs) Exposed Rats under Low-Voltage and Nicotine-Free Conditions; Life Sciences; 228: 53 – 65; 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.