Isotretinoin: Anvendelser og virkning

Isotretinoin er et lægemiddel, der ordineres til behandling af cystisk akne og svær akne. Hvordan virker det? I hvilke tilfælde er det kontraindikeret? I denne artikel kan du lære alt, hvad du har brug for at vide om det.
Isotretinoin: Anvendelser og virkning
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Isotretinoin er et lægemiddel, der hører til gruppen af ​​retinoider, afledninger af vitamin A eller retinsyre.

Det er et lægemiddel, der er ordineret til behandling af cystisk akne og svær akne. Derfor er det underlagt recept og særlig medicinsk kontrol.

Sådan virker isotretinoin

Isotretinoin er et lægemiddel, der anvendes i de mest alvorlige tilfælde af akne

Akne er en sygdom, der afhænger af mange faktorer. Det manifesterer sig med obstruktion og kronisk betændelse i talgkirtlerne og skifter mellem perioder med opblussen og remission.

Selvom dette lægemiddels virkningsmekanisme ikke er helt kendt, ved eksperter, at det undertrykker aktiviteten i de kirtler, der producerer talg og formindsker deres størrelse.

Isotretinoin hæmmer spredningen af ​​celler, der producerer talg. Det reducerer talgproduktionen og forhindrer bakterier i at kolonisere kanalerne.

Læs også: Cystisk akne: 6 naturlige midler

Anvendelser af isotretinoin

Dette er det valgte lægemiddel til svær akne, cystisk akne og inflammatorisk akne, når andre behandlinger er mislykkedes. Dette er et systemisk lægemiddel, som læger også udskriver i tilfælde af rosacea, hidradenitis suppurativa og psoriasis.

Sådan tages denne medicin

Isotretinoin kommer i forskellige orale præsentationer

Der er forskellige orale præsentationer. De består af bløde kapsler, der indeholder isotretinoin som den eneste aktive ingrediens og adskiller sig i dosis og hjælpestoffer.

Det tilrådes at tage kapslerne sammen med mad. Den lægefaglige person justerer dosis afhængigt af patienten, da responsen på behandlingen og manifestationen af ​​bivirkninger afhænger af hvert enkelt tilfælde.

Den anbefalede dosis til behandling af voksne er 0,5 mg/kg hver dag. Hos patienter med alvorlig nyresvigt indikerer medicinske fagpersoner lavere doser.

Langvarig remission og tilbagefald er snarere relateret til den samlede indgivne dosis snarere end behandlingsvarigheden. Samlet set er en behandling på 16 til 24 uger nok til at opnå remission.

I de fleste tilfælde forsvinder akne helt ved en enkelt behandling. Hvis der dog opstår tilbagefald, kan patienten vælge endnu en behandlingscyklus med de samme doser.

Hvis det er nødvendigt at gentage behandlingen, skal patienten vente mindst otte uger, da dette er så længe, akne kan fortsætte med at forbedre sig efter behandlingen.

Kontraindikationer

Isotretinoin er kontraindikeret til patienter med leversvigt, som denne kvinde, der tager sig til mave

Isotretinoin er kontraindikeret i følgende tilfælde:

 • For det første, gravide kvinder eller kvinder i den fødedygtige alder. Undersøgelser viser en teratogen virkning af retinsyre og nogle af dens analoger, dvs. der er risiko for fødselsdefekter.
 • For det andet, ammende mødre. Isotretinoin trænger let ind i modermælken. På grund af de potentielle bivirkninger for mor og spædbarn er brugen kontraindikeret i dette tilfælde.
 • Leversvigt
 • Hyperlipidæmi
 • Samtidig behandling med tetracycliner. I disse tilfælde er der risiko for godartet intrakraniel hypertension. Symptomer, der kan manifestere sig, inkluderer hovedpine, kvalme, opkast og synsforstyrrelser.
 • Hypervitaminose A
 • Som det sidste, overfølsomhed over for isotretinoin

Hvis du behandles med isotretinoin, skal du undgå soleksponering og altid bruge en solcreme med en høj solbeskyttelsesfaktor.

Læs også: Grunde til, at kvinder får akne under menstruation

Bivirkninger

Dette lægemiddel har mange bivirkninger, der afhænger af dosis. De kan manifestere sig inden for et par dage efter behandlingsstart og inkluderer:

 • Ekstremt tør hud
 • Tørre slimhinder i munden, læberne og øjnene
 • Rødhed og skællende hud
 • Muskelsmerter og ledssmerter
 • Derudover, forhøjede blodsukker- og kolesterolniveauer
 • Tilstedeværelse af blod eller protein i urinen
 • Ligeledes, trombocytopeni, thrombocytose og neutropeni
 • Forhøjede blodniveauer af triglycerider og leverenzymer
 • Som det sidste, hovedpine, mavepine og knoglsmerter

Under behandlingen anbefales det ikke at bruge eksfolierende hudbehandlinger, fordi der er risiko for at irritere huden mere og forårsage en form for skade.

Konklusion

Medicinske fagfolk anbefaler isotretinoin til behandling af svære former for akne, da isotretinoin hjælper med at reducere talgproduktionen. Af denne grund opvejer resultaterne langt de mulige bivirkninger, det kan forårsage.

Det kan interessere dig ...
Ansigtsmasker til akne ar: 5 naturlige opskrifter der virker
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ansigtsmasker til akne ar: 5 naturlige opskrifter der virker

Naturlige ansigtsmasker til akne ar er mindst lige så effektive som kommercielle produkter, og koster kun en brøkdel af prisen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Brenner, F. M., Rosas, F. M. B., Gadens, G. A., Sulzbach, M. L., Carvalho, V. G., & Tamashiro, V. (2006). Acne: um tratamento para cada paciente. Revista de Ciências Médicas.
 • Caballero Jerez, D. M., & Moreno Moreno, A. M. (2016). Ojo seco en pacientes tratados con isotretinoína oral: revisión sistemática. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/9482
 • Gómez-Flores, M. (2011). Uso de isotretinoína en acné común. Revista Medica de México Seguro.
 • Gricel, K., & Ortega, G. (2022). Trastornos psiquiátricos asociados al uso de isotretinoína en acné severo. Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social Hospital. Riobamba, 2014-2019 (Tesis de licenciatura, Universidad Nocional de Chimborazo).  http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/8906
 • Ganceviciene, R. y Zouboulis, CC (2010). Isotretinoína: tratamiento de última generación para el acné vulgar. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft , 8 , S47-S59. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1610-0387.2009.07238.x
 • Partera, J. A. (2012). Depresión y crisis de pánico en acné tratado con isotretinoína. SEMERGEN-Medicina de Familia, 38(3), 188-191. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359311002887
 • Vieira, A. S., Beijamini, V., & Melchiors, A. C. (2012). The effect of isotretinoin on triglycerides and liver aminotransferases. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962012000300005

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.