Jabuticaba-frugt: Fordele og hvordan man spiser den

Vi vil vise dig, hvad jabuticaba er. Det er en eksotisk frugt, der udmærker sig ved sin ernæringsmæssige tæthed og sit indhold af fytokemikalier.
Jabuticaba-frugt: Fordele og hvordan man spiser den
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Jabuticaba er en eksotisk frugt med et højt indhold af C-vitamin, der kan give flere sundhedsmæssige fordele. Den indeholder også mange kvalitetsantioxidanter, så det kan anbefales at inkludere den i en varieret og afbalanceret kost. Der er tale om en lille frugt med en lilla skal, som er let tilgængelig i lande som Brasilien.

Inden vi begynder, må vi understrege behovet for at sikre tilstedeværelsen af grøntsager i kosten på regelmæssig basis. Disse fødevarer har en høj ernæringsmæssig tæthed, så de er i stand til at reducere risikoen for at lide underskud, der kan føre til kroniske og komplekse sygdomme i årenes løb.

Generelt er det dog godt at prioritere grøntsager frem for frugt.

Hvad er jabuticaba?

Jabuticaba på træ

Jabuticaba er usædvanlig, fordi den vokser på træets bark.

Som nævnt er jabuticaba en eksotisk frugt fra Sydamerika, der indeholder betydelige doser af vitaminer, antioxidanter og fibre. Den springer ud i plantens stamme og ikke i blomsterne. Den kan endda findes i supermarkederne i form af mel. Den spises normalt rå eller bruges til tilberedning af forskellige kager og bagværk.

Lad os nu tale om dens vigtigste fordele. Denne frugt kan hjælpe med at øge immunsystemets funktion. C-vitamin har vist sig at være afgørende for at hjælpe de medfødte og adaptive processer i kroppens forsvar.

Desuden vil opretholdelse af niveauerne i passende intervaller hjælpe din krop med at håndtere symptomer i tilfælde af at pådrage sig en infektion eller sygdom forårsaget af virus.

Det kan endda være positivt i forhold til at forebygge udviklingen af nogle kroniske og komplekse sygdomme, såsom visse typer kræft. Dette skyldes virkningen af antioxidanter.

Disse elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne virkning er afgørende for at undgå problemer i celle- og DNA-replikation. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Current Pharmaceutical Design.

Afslutningsvis er det værd at nævne denne frugts evne til at forebygge forstoppelse. Dette sker takket være indholdet af fiber, som øger volumenet af den fækale bolus og forårsager en større aktivering af mekanoreceptorerne i fordøjelseskanalen.

Der er beviser for, at dette stof kan hjælpe med at behandle forskellige tarmproblemer og dermed opnå en bedre sundhedstilstand på mellemlang sigt.

Endnu en god artikel til dig: Hvad er de bedste bælgfrugter?

Næringsindhold af jabuticaba

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt giver jabuticaba ca. 58 kalorier pr. 100 gram produkt. Derfor kan den uden problemer indgå i en hypokalorisk diæt med henblik på vægttab.

De fleste af de makronæringsstoffer, som den indeholder, er dog simple sukkerarter. Konkret giver frugten 15,3 g kulhydrater pr. 100 g. Disse elementer vil ikke være alt for problematiske, så længe de indgår i en varieret kost, og så længe der udføres regelmæssig fysisk træning.

Hvad angår mikronæringsstoffer, er koncentrationen af kalium, calcium, fosfor, magnesium og C-vitamin fremragende. Den har også en høj dosis zink. Takket være alle disse stoffer opretholdes en tilstand af homøostase i det indre miljø, hvilket sikrer, at de fysiologiske processer udvikler sig korrekt og effektivt.

Hvordan spises denne frugt?

Is lavet af frugter

Når det kommer til at indtage jabuticaba, kan der vælges forskellige muligheder. Du kan endda få produktet i pulverform for at tilsætte det til smoothies, yoghurt eller brød.

Vær opmærksom på, at du ikke bør skille dig af med skrællen fra frugten. Det er her, at de fleste af fibrene er koncentreret. Hvis man kun bruger frugtkødet, vil man opleve en mere markant ændring af blodsukkeret, hvilket på mellemlangt sigt kan udmønte sig i problemer i forbindelse med bugspytkirtlens funktion.

Jabuticaba: En frugt med positive egenskaber for sundheden

Som du har set, er jabuticaba en eksotisk frugt, der udmærker sig ved sin ernæringsmæssige tæthed. Det er en frugt, der kan indgå i en varieret kost for at opretholde en god sundhedstilstand på mellemlang og lang sigt. Når alt kommer til alt, anbefales det normalt at have eksotiske frugter i kosten, da de er en kilde til antioxidanter af høj kvalitet.

Som det sidste skal det bemærkes, at det altid er bedre at spise frugten rå end i form af smoothies eller blot at drage fordel af saften. Ellers ville fibrene gå tabt. Dette stof er af afgørende betydning for at forbedre tarmfunktionen.

Men det kan også reducere den hastighed, hvormed glukose kommer ind i blodbanen, hvilket vil forhindre forekomsten af metaboliske sygdomme på mellemlang sigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.