Opskrift på julekage med kandiseret frugt

Vi vil vise dig, hvordan du laver en julekage, som du kan overraske dine gæster med i ferien. Du har ikke brug for mange ingredienser for at få et fremragende resultat.
Opskrift på julekage med kandiseret frugt
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

At lave en lækker julekage med kandiseret frugt er meget nemmere, end det måske ser ud til. Med kun få ingredienser får du en udsøgt dessert, som kan spises på særlige dage og glæde dine gæster. Det er et godt alternativ til panettone eller endda nougat.

Husk dog, at denne type opskrift bør indgå i din kost med måde. Ellers kan den påvirke blodsukkeret, da den indeholder kortkædede kulhydrater.

Ingredienser til julekage

Hvis du vil tilberede en fremragende julekage, skal du bruge følgende ingredienser:

 • 1 citron
 • 6 æg
 • 300 gram mel
 • 100 gram sukker
 • 80 gram rosiner
 • 250 gram smør
 • 60 gram brunt sukker
 • 2 spiseskefulde cognac
 • 2 teskefulde bagepulver
 • 1/2 teskefuld vaniljepulver
 • 250 gram kandiserede frugter
Kandiseret frugt

Fremgangsmåde

Start med at lægge rosinerne i blød i cognac i mindst 15 minutter. Pisk samtidig smør, hvidt sukker og brunt sukker, indtil alle tre ingredienser er blandet godt sammen.

Begynd derefter at tilsætte æggene et ad gangen under konstant piskning. Målet er at opnå en fin masse.

Tilsæt derefter mel, men det er vigtigt at sigte det på forhånd, så der ikke dannes klumper. Gør det samme med bagepulveret. Det næste trin er at ælte dejen, til den bliver homogen, og tilsæt også citronskal og vaniljepulver.

På dette tidspunkt skal rosinerne drænes for at fjerne overskydende alkohol. Kom dem i melet og tilsæt dem derefter til kagedejen. De kandiserede frugter tilsættes også på dette tidspunkt.

Det eneste, der er tilbage, er at hælde blandingen i en bageform og bage den i 10 minutter ved 180 grader celsius i en forvarmet ovn. Efter denne tid sænkes temperaturen til 160 grader Celsius, og kagen bages i yderligere 40 minutter.

Kagen tages ud, og den afkøles, inden den spises. Det er en god idé at stikke i midten af den med en tandstik for at tjekke, at den er gennembagt – tandstikken skal komme ren ud.

Er denne julekage sikker for din kost?

Ja, vi ved, at denne julekage er tilsat sukker. Det har vist sig at øge risikoen for at udvikle metaboliske patologier, når de indtages regelmæssigt, især i forbindelse med en stillesiddende livsstil. Det betyder dog ikke, at et lejlighedsvist indtag udgør en sundhedsrisiko.

For at mindske risikoen bør man prioritere friske fødevarer og fødevarer med høj ernæringstæthed. Hvis man medtager kager eller bagværk, så er hjemmelavede opskrifter altid bedre.

Mange industriprodukter, f.eks. kiks, kan indeholde transfedtsyrer. Disse forbindelser er særligt sundhedsskadelige på grund af deres inflammatoriske egenskaber. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Diabetes & Metabolic Syndrome øger de risikoen for at udvikle komplekse sygdomme.

Det er en god idé altid at erstatte tilsat sukker i opskrifter med kaloriefri sødemidler. De giver ikke energi og har en mindre betydelig indvirkning på blodsukkeret.

Prioritér naturlige sødemidler frem for kunstige. Sidstnævnte kan skade mangfoldigheden af tarmmikrobiotaen ifølge forskning offentliggjort i EXCLI Journal.

En lækker julekage

Du er måske også interesseret i: En opskrift på kage med mandler

Lav denne julekage med kandiseret frugt derhjemme

Det er nemt at lave denne julekage med kandiseret frugt derhjemme. Det tager dig ikke lang tid at opnå et udsøgt slutresultat for sanserne.

Du vil blive et hit hos dine gæster med denne originale dessert, der kan erstatte panettone eller andre traditionelle opskrifter. Du bør naturligvis spise den med måde, så den ikke har en væsentlig indvirkning på dit blodsukkerniveau.

Til sidst deler vi blot en lille påmindelse om, at du for at sikre dit helbred på lang sigt skal overvåge dine generelle livsstilsvaner, f.eks. ved at få masser af motion.

Det kan interessere dig ...
11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen

I denne artikel giver vi dig nogle idéer, så du ikke bliver stresset af julen. Med disse tips kan du nyde ferien med din familie. • Jensen, T., Abdelmalek, M. F., Sullivan, S., Nadeau, K. J., Green, M., Roncal, C., Nakagawa, T., Kuwabara, M., Sato, Y., Kang, D. H., Tolan, D. R., Sanchez-Lozada, L. G., Rosen, H. R., Lanaspa, M. A., Diehl, A. M., & Johnson, R. J. (2018). Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal of hepatology68(5), 1063–1075. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2018.01.019
 • Islam, M. A., Amin, M. N., Siddiqui, S. A., Hossain, M. P., Sultana, F., & Kabir, M. R. (2019). Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes & metabolic syndrome13(2), 1643–1647. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2019.03.033
 • Emamat, H., Ghalandari, H., Tangestani, H., Abdollahi, A., & Hekmatdoost, A. (2020). Artificial sweeteners are related to non-alcoholic fatty liver disease: Microbiota dysbiosis as a novel potential mechanism. EXCLI journal19, 620–626. https://doi.org/10.17179/excli2020-1226

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.