Kosmetisk slibning af tænder: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Flere og flere mennesker ønsker et smukt og attraktivt smil. Vi vil fortælle dig om kosmetisk slibning af tænder og dets fordele, læs videre!
Kosmetisk slibning af tænder: Hvad er det, og hvad bruges det til?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 05 december, 2022

I dag er der flere og flere mennesker, der ønsker perfekte og strålende tænder. Her vil vi fortælle dig om kosmetisk slibning af tænder, en teknik, der bruges til at forbedre en persons smil.

Hvis du stopper op og kigger på munden på flere berømtheder, har du måske bemærket, hvor perfekte de ser ud. Det er ikke kun den strålende hvide farve, der er slående. Justeringen er også upåklagelig, uden uregelmæssigheder eller ujævnheder mellem tænderne. Den behandling, som vi fortæller dig om i dag, fokuserer netop på smilet.

Det er en proces, der fjerner uregelmæssigheder i omridset af hver enkelt tand. På den måde sikrer den, at fortænderne er godt udjævnet. Hvilke andre fordele giver den? Hvordan udføres den? Her fortæller vi dig alt om det.

Hvad er kosmetisk slibning af tænder?

De fleste mennesker har små uregelmæssigheder på kanten af deres tænder. Dette er simpelthen en del af hver enkelt tands anatomi og er en normal situation, som ikke påvirker mundfunktionerne eller sundheden i munden. Det kan dog påvirke æstetikken.

Nogle mennesker er meget krævende, når det drejer sig om deres tænders udseende. Eliminering af disse små ufuldkommenheder fører til en forbedring af tændernes udseende og til opnåelse af det perfekte smil. Til dette formål er der blevet udviklet en tandlægebehandling, der kaldes “kosmetisk slibning af tænder”.

Det er først og fremmest en behandling, der får fortænderne til at se ensartede og justerede ud og på samme niveau. Den betragtes som minimalt invasiv, selv om den indebærer mindre slitage af emaljen.

Tandlægen foretager små justeringer af tændernes kanter, indtil det ønskede udseende er opnået. Tændernes længde, form og endda overfladen af tænderne formes og ændres subtilt.

Herved korrigeres mindre defekter som f.eks. uregelmæssigheder i tandlinjen, spidse tænder eller for lange tænder. Desuden bliver alle tænder gjort jævne og ensartede. I sig selv er det en hurtig, enkel og smertefri proces. Den anvendes kun på tænder med minimale æstetiske krav.

Den udføres normalt på de forreste tænder. For lange eller uregelmæssige fortænder eller meget spidse hjørnetænder er de tænder, der hyppigst behandles ved denne metode.

De opnåede resultater er permanente. Derfor kræver de høj teknisk præcision, når de udføres. Når det først er udført, er der ingen vej tilbage.

Mand ved tandlæge har fået udført kosmetisk slibning af tænder

Kosmetisk slibning af tænder er en minimalt invasiv procedure, der forbedrer smilets udseende øjeblikkeligt.

Fordele ved kosmetisk slibning af tænder

Kosmetisk slibning af tænder giver dig mulighed for at opnå et justeret smil på en enkel og ukompliceret måde. Her er de vigtigste fordele:

 • Hastighed. Proceduren udføres i en enkelt behandling.
 • Smertefri. Der vil ikke være nogen smerte eller følsomhedsproblemer under behandlingen. Den giver normalt heller ikke ubehag, når den er afsluttet.
 • Der anvendes ingen bedøvelse. Der er ikke behov for at desensibilisere området, da det virker på det mest overfladiske lag af tænderne.
 • Den er ikke særlig invasiv. Der foretages en let slitage af tandemaljen, uden at det forstyrrer tandens sundhed eller funktion.
 • Det kræver ikke særlig efterbehandling.
 • Det forbedrer smilets udseende og dermed klientens selvværd og selvtillid.
 • Det letter mundhygiejnen ved at fjerne uregelmæssigheder, der begunstiger ophobning af bakteriel plak.
 • Den har en lav pris sammenlignet med andre æstetiske behandlinger.
 • Resultaterne er permanente.

Hvordan udføres kosmetisk slibning af tænder?

Som nævnt er proceduren for kosmetisk tandkonturering hurtig, enkel og smertefri. Processen kan inddeles i følgende faser.

1. Diagnose

Før man går videre, er det nødvendigt at foretage en fuldstændig undersøgelse af patientens mundtilstand. Tændernes sundhed og de æstetiske behov kan vurderes ved at inspicere munden og tage røntgenbilleder og fotografier. Desuden tages der hensyn til patientens mål.

2. Planlægning

Når behovet for og muligheden for at udføre kosmetisk slibning af tænder er fastlagt, planlægger tandlægen og patienten, hvor slibningen skal udføres. I denne fase præsenteres de resultater, der kan opnås, for patienten for at få dennes godkendelse og undgå misforståelser.

3. Slibning af de mest tydelige defekter og uregelmæssigheder

Med roterende instrumenter med høj præcision foretages den planlagte slibning. Emaljen poleres lidt efter lidt for at give den den ønskede form.

Overdrevne spidser, fremspringende flader og uregelmæssige eller ujævne kanter korrigeres. Da der arbejdes på den mest overfladiske del af tænderne, er det ikke nødvendigt at bruge bedøvelse.

4. Evaluering af resultaterne

Efter korrektion af de mest synlige fejl analyseres resultaterne sammen med patienten. Det afgøres, om der skal udføres mere arbejde, eller om de ønskede mål er nået.

5. Slutpolering

For at forbedre resultatet poleres delene med en ultrafinkornet diamantpasta. Dette optimerer tandoverfladens udseende og genopretter dens naturlige glans.

Det er nok med én behandling

Proceduren gennemføres på én enkelt session, og den tager normalt ikke mere end en time. Efter indgrebet kan patienten leve et normalt liv.

Tandlægen anbefaler dog normalt, at der anvendes nogle særlige produkter i hjemmet for at beskytte emaljen. Tandpasta mod følsomhed eller mundskyl med fluorid vil bedre bevare det nye smil.

Indikationer for kosmetisk slibning af tænder

Som sagt er kosmetisk slibning af tænder den ideelle procedure til at få tænderne til at se ensartede ud. Det er dog ikke altid muligt at anvende denne teknik.

Ud over patientens ønske om at opnå et smukt smil skal tandlægen vurdere andre aspekter, før han eller hun griber til denne teknik. En intakt tandstruktur og tilstrækkelig emaljetykkelse vil være nødvendig.

Store og sunde tænder giver en tilstrækkelig arbejdsmargin og undgår ubehag og tilbageslag efter behandlingen. Derfor er det som nævnt vigtigt at foretage en grundig undersøgelse af tænderne og de orale karakteristika.

Det er disse data, der gør det muligt at afgøre, om kosmetisk slibning af tænder er den bedste løsning, eller om andre æstetiske procedurer er nødvendige. I sig selv kan denne teknik kun anbefales, hvis uregelmæssighederne i tænderne er små. Hvis de er større, er ortodontisk behandling eller facader en bedre procedure.

Kontraindikationer for slibning af tænder

Kosmetisk slibning af tænder anbefales ikke til svækkede tænder, tænder med fyldninger eller rekonstruktioner, eller hvis du lider af overfølsomhed. Det anbefales heller ikke til patienter med kræft, diabetes eller osteoporose.

Personens alder er en anden faktor, der skal tages i betragtning, da behandlingen kun anvendes hos voksne. Det er vigtigt, at personen har alle sine blivende tænder, og at knoglevævet er helt størknet.

Kæberne skal være fuldt udviklede. Hvis ikke, kan der opstå okklusionsproblemer i fremtiden.

Hvis patienten bærer ortodonti, bør der foretages slibning, når brug af bøjlerne ophører. Når fejlstillingerne og de strukturelle problemer i munden er blevet korrigeret, er det tid til at udføre de nødvendige æstetiske behandlinger. Det anbefales heller ikke i følgende tilfælde:

 • Tænder, der er for korte.
 • Tænder, der har mistet meget vævgrund af bruxisme og andre skadelige vaner.
 • Tandfejl eller overbelastede tænder. I dette tilfælde er ortodontisk behandling nødvendig.
 • Meget plettede tænder.
 • Tænder med meget tynd emalje.

Anbefalinger, der skal tages i betragtning efter kosmetisk slibning af tænder

Når den kosmetiske slibning af tænder er blevet udført, kan patienten straks leve et normalt liv. Specialisterne anbefaler dog nogle plejetips for at bevare de opnåede virkninger.

 • Spis ikke meget hårde fødevarer, da disse kan påvirke den bearbejdede tandoverflade.
 • Undgå sodavand og kulsyreholdige drikkevarer, der tærer på det behandlede område.
 • Bid ikke negle eller på andre genstande.
 • Brug fluoridtandpasta mod tandfølsomhed.
 • Vedligehold en korrekt og grundig mundhygiejne. Børst ordentligt tre gange om dagen og supplér med tandtråd og mundskyl.
 • Gennemgå de planlagte tandlægeundersøgelser for at overvåge udviklingen af proceduren og opdage eventuelle problemer i tide.
 • Lad være med at ryge.
Kvinde børster tænder

Korrekt mundhygiejne kombineret med gode spisevaner kan bidrage til at bevare de æstetiske resultater af dette indgreb.

Endnu en god artikel om mundhygiejne: Fordele ved propolis til mundhygiejne

Opnå det perfekte smil

Kosmetisk slibning af tænder gør det muligt at opnå et smukkere smil. Den subtile slitage af emaljen på fortænderne er i stand til at regulere og ensrette udseendet af disse mere synlige tænder. Men det vil kun være muligt at anvende den i tilfælde af små ubalancer.

Det er dog godt at vide, at den også kan kombineres med andre æstetiske procedurer, såsom rensning, blegning eller facader. Når alt kommer til alt, er det bedste smil ikke kun det, der ser godt ud, men også det, der gør det muligt for dig at udføre mundens funktioner uden problemer.

At passe på din mundhygiejne konsekvent og ansvarligt er en af de bedste strategier til at opnå attraktive, sunde tænder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Melo, J. C. P., Atzeri, G., Collares, F. M., & Hirata, R. (2019). Recontorneado cosmético para alcanzar una estética anterior. Quintessence: Publicación internacional de odontología7(6), 444-454.
 • Nuñez Roman, M. (2016). Estética dental y su relación con la autoestima de los estudiantes del IV Ciclo de la Escuela Académico Profesional de Estomatología de la Universidad Alas Peruanas, año 2015.
 • Esthetic, E., Tooth, E., Posterior, E., Orthognathic, E., & Esthetics, E. Esthetic Dentistry.
 • Aguiar, H. C., Rodrigues, C. R. T., Goyatá, F. D. R., Izolani Neto, O., & Landa, F. V. D. (2013). Remodelação estética em dentes anteriores: relato de caso clínico. Clín. int. j. braz. dent, 396-402.
 • Sarver, D. M. (2011). Enameloplasty and Esthetic Finishing in Orthodontics—Identification and Treatment of Microesthetic Features in Orthodontics Part 1. Journal of esthetic and restorative dentistry23(5), 296-302.
 • Pontons-Melo, J. C. (2019). Cosmetic recontouring for achieving anterior esthetics (Doctoral dissertation, Department of Esthetic and Restorative Dentistry, School of Dentistry, Universidad Científica del Sur).
 • Galletti, C. (2013). Patients with extensive esthetic enhancement requests. Some tips for finishing and detailing. Journal of Dentofacial Anomalies and Orthodontics16(2).
 • Machado, A. W. (2014). 10 commandments of smile esthetics. Dental Press Journal of Orthodontics19, 136-157.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.